Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Wymarzyłam sobie wrzosowisko

Wymarzyłam sobie wrzosowisko

olciamanolcia 13:49, 29 kwi 2023

Ja przeciwnik iglaków dałabym tam kosodrzewinę
Judith 16:11, 29 kwi 2023

anuska2507 napisał(a)

Cień i sucho to już bardzo trudne stanowisko

Fakt
anuska2507 20:04, 29 kwi 2023

olciamanolcia napisał(a)
Ja przeciwnik iglaków dałabym tam kosodrzewinę

A znasz jakieś godne polecenia odmiany?
Jak będę w szkółce, to sprawdzę, czy to mi się opłaci, bo to miejsce z boku domu, przy ścianie bez okien, więc nie chciałabym inwestować w drogie iglaki, których nikt nie będzie podziwiał
maksimini 21:14, 29 kwi 2023

Ponieważ rosą Ci laurowiśnie, to nie może tam być aż tak sucho. Laurowiśnia lubi wilgoć. Twoje ładnie rosną,a są w słońcu więc chyba nie jest tam tak sucho. Ja posadziłabym hortensje.
olciamanolcia 21:41, 29 kwi 2023

anuska2507 napisał(a)

A znasz jakieś godne polecenia odmiany?
Jak będę w szkółce, to sprawdzę, czy to mi się opłaci, bo to miejsce z boku domu, przy ścianie bez okien, więc nie chciałabym inwestować w drogie iglaki, których nikt nie będzie podziwiał

Najzwyklejsza . Mam taką na frontowej rabacie i na skarpie. Kupowałam na oeliks po 8 pln. Rośnie migiem .
anuska2507 21:48, 29 kwi 2023

Kasiu, laurowiśnie rosną u mnie różnie, ale tam faktycznie są najładniejsze, bo dla wyrównania terenu nasypaliśmy sporo kupionej, niezłej ziemi. Niektórym chwastom też się tam podoba, dlatego pomyslałam, żeby wypełnić ta pustą przestrzeń roślinami, by ograniczyć chwasty. Hortensje są piękne, ale tutaj nie sprawdzą się jako wypełniacz/zadarniacz rabaty.
ajka 14:57, 30 kwi 2023

anuska2507 napisał(a)
Oo bodziszek by się nadawał, bo szybko przyrasta może jeszcze seslerie dołożyć (mogę sobie podzielić ze swoich w przedogródku)?

Też bym była za bodziszkiem, doda koloru i będzie szybki efekt. Seslerię też można dołożyć, ale ja bym dała jedną kępkę seslerii co parę sztuk bodziszków.
Agatorek 19:11, 30 kwi 2023

ajka napisał(a)

Też bym była za bodziszkiem, doda koloru i będzie szybki efekt. Seslerię też można dołożyć, ale ja bym dała jedną kępkę seslerii co parę sztuk bodziszków.

Plus sadzenie nie w rządku
anuska2507 14:20, 01 maj 2023

Chyba jakaś trawy + bodziszki najbardziej mi tam "leżą" a co myślicie o wykorzystaniu trzcinnika krótkowłosego w tym duecie?
olciamanolcia 15:25, 01 maj 2023

Sądząc bodziszki i seslerię licz się z tym ze będziesz musiała „ pielęgnować ” tę rabatę. Sadząc kosodrzewinę - będzie bezobsługowo i całkiem fajnie może to wyglądać .