Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Wymarzyłam sobie wrzosowisko

Wymarzyłam sobie wrzosowisko

anuska2507 20:05, 13 wrz 2023

Aga, ja kupiłam jakieś molinie Cordoba - podobno z kwiatostanami osiągają 2 m. Te by u ciebie nie zginęły
Agatorek 20:29, 13 wrz 2023

Te raczej nie
LIDKA 21:11, 13 wrz 2023

Ania zachowaj tyle odległości ile możesz najwięcej. Żeby choiny zdążyły urosnąć zanim brzozy będą nad nimi górować bo to spowolni wzrost żywopłotu.

To będzie świetna rabata.
edi75 08:10, 14 wrz 2023

Ania ja podziwiam ze te szkice,rysunki
anuska2507 09:30, 14 wrz 2023

LIDKA napisał(a)
Ania zachowaj tyle odległości ile możesz najwięcej. Żeby choiny zdążyły urosnąć zanim brzozy będą nad nimi górować bo to spowolni wzrost żywopłotu.

To będzie świetna rabata.

Jak już będzie gotowa rabata, to porozstawiam doniczki i pomierzę odległości, ale raczej zostanę przy 4 brzozach. Choinom cień chyba nie przeszkadza, nie wiem jak tawułom szarym. Wrzosy i sosenki z przodu rabaty zawsze dostaną trochę słońca od południa, nawet jeśli brzozy się rozrosną.
Choiny sadziłam rok temu i niestety teraz musiałam wysadzić 5 sztuk, żeby można było wjechać ciężkim sprzętem, a kilka ucierpiało przy wykopach i trzeba będzie wymienić albo poprzesadzać ładniejsze w stronę domu, a brzydsze na tył działki. Mam nadzieję, że nie odchorują mocno tych przesadzanek i dalej będą szybko przyrastać.
Na tę rabatę bardzo liczę, bo będzie blisko tarasu i widoczna z salonu. Musi wyjść ładnie
Wiaan 09:35, 14 wrz 2023

anuska2507 napisał(a)

Jak już będzie gotowa rabata, to porozstawiam doniczki i pomierzę odległości, ale raczej zostanę przy 4 brzozach. Choinom cień chyba nie przeszkadza, nie wiem jak tawułom szarym. Wrzosy i sosenki z przodu rabaty zawsze dostaną trochę słońca od południa, nawet jeśli brzozy się rozrosną.
Choiny sadziłam rok temu i niestety teraz musiałam wysadzić 5 sztuk, żeby można było wjechać ciężkim sprzętem, a kilka ucierpiało przy wykopach i trzeba będzie wymienić albo poprzesadzać ładniejsze w stronę domu, a brzydsze na tył działki. Mam nadzieję, że nie odchorują mocno tych przesadzanek i dalej będą szybko przyrastać.
Na tę rabatę bardzo liczę, bo będzie blisko tarasu i widoczna z salonu. Musi wyjść ładnie

Ania na pewno będzie ładnie, z takim przygotowaniem i zapałem
Mnie zapał opadł bo nie wiem czy łopatę wbiję tyle korzeni brzozy chyba, że mikro sadzonki posadzę.
anuska2507 09:36, 14 wrz 2023

edi75 napisał(a)
Ania ja podziwia ze te szkice,rysunki

Miło mi, ale to nic profesjonalnego. Część w paincie, część na telefonie. Te ostatnie plany rabaty robiłam w cadzie - ale to bardzo podstawowe jak na możliwości, które daje program.
anuska2507 09:43, 14 wrz 2023

Wiaan napisał(a)

Ania na pewno będzie ładnie, z takim przygotowaniem i zapałem
Mnie zapał opadł bo nie wiem czy łopatę wbiję tyle korzeni brzozy chyba, że mikro sadzonki posadzę.

Anetka, zapał jest, tylko czasu mało Rośliny kupione, jesienią najlepiej się sadzi, więc chciałabym już uporać się z tą częścią działki i mieć "skończony" ogród.
Dorosła brzoza to trudny przeciwnik, ale wierzę, że dasz radę Teraz jest sucho, może jak trochę popada, będzie łatwiej kopać.
anuska2507 10:36, 15 wrz 2023

Dla tych, co próbują z patyczkami: znalazłam ciekawy artykuł o rozmnażaniu krzewów przez sadzonki zdrewniałe.
Może komus się przyda
anuska2507 21:09, 15 wrz 2023

Mam busz. Chyba nie zapanowałam nad werbeną - ups dam jej jeszcze przez chwilę pogwiazdorzyć i wyrwę, zanim masowo się wysieje.

Trio: miskant, hortensja, rozplenica - wszystkie no name.