Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Wymarzyłam sobie wrzosowisko

Wymarzyłam sobie wrzosowisko

anuska2507 22:33, 16 wrz 2023

Lidka, bardzo mi miło

Aniu, to trzymam kciuki za werbenowy busz
olciamanolcia 09:46, 18 wrz 2023

anuska2507 napisał(a)
Taki mam widok na przedogródek stojąc przy furtce:

I jeszcze raz hortensje razem z Pissardi:

anuska2507 napisał(a)

Tu fajnie. jak stipa sie rozszaleje to w ogóle bedzie extra.
Pod płotem masz laurowiśnię?

I tu tez fajnie. Uwielbiam śliwy-u mnie tez beda dwie ale nie pissardi a hollywood (inaczej trailblazer)
anuska2507 13:48, 18 wrz 2023

Tak, pod płotem to ładniejsza część żywopłotu z laurowiśni Rotundifolia.
Stipa wysiała się na potęgę Ale nie wiem, czy tu zostanie na stałe, bo potrzebuję jej pod brzozami. Do rudbekii posadzę trzcinnik krótkowłosy. Zostawię może kilka pojedynczych stip przy płytach.
Widziałam twoje śliwkowe zakupy i nowe plany na rabatę - czekam na relację z ich realizacji
edi75 13:58, 21 wrz 2023

O takim zestawieniu to marzyłam
DariaB 14:49, 21 wrz 2023

Aniu bardzo fajna ta ścieżka z płyt! Ja też miałam w tym roku urodzaj werbenowy, część oddałam, część wyrwałam, część przesadziłam i do donic wsadziłam. Wysiały się mi też mnogo jeżówki, stipy, a nawet rozplenice. Przed ogródek masz cud miód i malinki
anuska2507 11:27, 22 wrz 2023

Wykopałam jedną hortensję i irysa, a w ich miejsce pójdzie ciemnolistna krzewuszka.
Przymiarka:
edi75 16:07, 22 wrz 2023

Pasuje
anuska2507 18:37, 22 wrz 2023

edi75 napisał(a)
O takim zestawieniu to marzyłam

Edytka, które zestawienie masz na myśli? Jeśli hortensje i trawy pod śliwą, to niestety nie podpowiem odmian, bo nie znam. Hortki, to biedronkowe pomyłki, ale całkiem udane Jak patrzę na przesadzone w lipcu inne bukietówki, to mam ochotę je wywalić i dosadzić tych spod Pissardi.
A jeśli chodzi o rabatę trawiastą, to nic straconego - to popularne rośliny: Morning Light, Red Baron i turzyca Evergold z bukszpanami. Dobry zestaw na słońce.
anuska2507 18:43, 22 wrz 2023

DariaB napisał(a)
Aniu bardzo fajna ta ścieżka z płyt! Ja też miałam w tym roku urodzaj werbenowy, część oddałam, część wyrwałam, część przesadziłam i do donic wsadziłam. Wysiały się mi też mnogo jeżówki, stipy, a nawet rozplenice. Przed ogródek masz cud miód i malinki

Ileż samosiewów! Myślę, że mokra wiosna sprzyjała kiełkowaniu nasion.
Przedogródek dziękuje! Nie ukrywam, że pękam z dumy, gdy ktoś, kto mnie odwiedza, pochwali, albo zapyta: a co to tak ładnie kwitnie
anuska2507 18:54, 22 wrz 2023

edi75 napisał(a)
Pasuje

Już posadzone.
Ale się urobiłam, bo za pierwszym razem posadziłam jakoś za wysoko. Przed krzewuszką dałam 2 kępki zawilców Whirlwind od Ani - ajki Mam jeszcze swoje Honorine Jobert - podzielę je i posadzę po drugiej stronie ścieżki z płyt.
W miejsce wykopanej krzewuszki poszła hortensja Strong Annabelle. Przed nią posadziłam nieduże sadzonki hortensji ogrodowych. Wciąż jednak mam wrażenie pustki w tym miejscu (w porównianiu z resztą rabaty), więc może jutro ukopię sobie większy kawałek ogrodówki od mamy Ma sprawdzony egzemplarz, kwitnie jej co roku