Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Wymarzyłam sobie wrzosowisko

Wymarzyłam sobie wrzosowisko

anuska2507 09:16, 13 wrz 2023

LIDKA napisał(a)

A ja nabyłam 2 gat bo mialam jeden. Jak tu nadążać za trendami.
Nie nadążysz ja nabyłam 3 trzcinniki:
tak zachwalany rok temu krótkowłosy
Overdam - na różankę
KF - już posadzony z perovskią i jeżówkami.
anuska2507 09:17, 13 wrz 2023

Wiolka5_7 napisał(a)

Czyli patelnia cały dzień ,tak jak u mnie na wjazdowej

Sadź!
Dokładnie, słońce z każdej strony Posadzę
mrokasia 09:31, 13 wrz 2023

anuska2507 napisał(a)
Nie nadążysz ja nabyłam 3 trzcinniki:
tak zachwalany rok temu krótkowłosy
Overdam - na różankę
KF - już posadzony z perovskią i jeżówkami.

Czy ja wiem czy to trend lub moda? Każda z nas ma swoje upodobania . Oczywiście inspirujemy się innymi, moda też ma wpływ na nasze wybory. Ale ja np. pozbyłam się KF bo jak urósł to mi się pokrój przestał podobać i pasować do rabaty . Trzcinniki znacznie różnią się od molinii - są bardziej wyprostowane, zwarte, mają inne kwiatostany. Ale są super jeśli ktoś potrzebuje właśnie wyprostowanej, zwartej, pionowej trawy .
anuska2507 10:24, 13 wrz 2023

Odkąd jestem na forum, to widzę, że są mody, masowe zachwyty nad daną rośliną, później przychodzą kolejne i te poprzednie są wypierane. Naturalna kolej rzeczy Sama też czasem ulegam tym trendom, skoro ktoś już przetestował te rośliny u siebie
Właśnie taki wyprostowany trzcinnik mi pasuje do bałaganiarskiej perovskii. Mam nadzieję, że uzyskam oczekiwany efekt.
Molinię - spontaniczny zakup też u siebie będę testować
edi75 11:03, 13 wrz 2023

anuska2507 napisał(a)
Ehh, człowiek nie nadąża za trendami trzcinniki dopiero co były modne, wy już wywalacie

Mam Avalonche..Lubię go
W takim tempie jak ja tworze swój ogród to mnie czeka dużo zmian
anuska2507 11:46, 13 wrz 2023

Ten trzcinnik też bardzo ładny, pięknie "świeci" u Ciebie na tle żywopłotu.
Dlatego nie ma się co przejmować, trzeba sadzić, to co się podoba
anuska2507 14:34, 13 wrz 2023

1. Skorygowałam odległości między brzozami, ale przy 4 sztukach nie osiągnę 3 m odstępu. Rabata ma 8x4m.

2. Przy 3 sztukach wychodzi ok. 3,3m odległości. Tak byłoby chyba optymalnie pod względem wymiarów, ale nie pod względem praktycznym, bo ja już kupiłam 4 brzozy

3. Jest jeszcze opcja nieznacznego wydłużenia rabaty do 9 metrów. Wtedy udałoby się mieć chociaż te 3 m odstępu, ale zwężę sobie przejście przy tarasie.

Którą opcję wybrać?
Żeby było więcej, musiałabym odsunąć pierwszy rząd brzóz od drugiego, czyli poszerzyć rabatę. Nie jestem za opcją poszerzania, bo rabata jest już i tak szeroka: ma 4 m + plus żywopłot z choin, którego nie ma na rysunku (całość będzie miała ponad 5 m). Po drugie przód rabaty jest w jednej linii z bokiem tarasu. Na planie działki to ta rabatka pod płotem z lewej strony:
Anda 17:25, 13 wrz 2023

Aniu, może mogłabyś przesunąć tą ostatnią brzozę bliżej tarasu, bliżej końca rabaty? Korona brzozy byłaby nad przejściem.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Agatorek 19:52, 13 wrz 2023

Wiolka5_7 napisał(a)

Molinie to uwielbiam

Haha, a ja niekoniecznie, bo w moim buszu giną . Mam chyba 4 sztuki, ale prawie ich nie widać. A nie są posadzone jakoś w głębi rabaty
anuska2507 20:03, 13 wrz 2023

Tak, spróbuję w ten sposób rozmieścić brzozy.
Mierzyłam dzisiaj odległości i tak:
- na dłuższy bok rabaty mam do dyspozycji 10,5 metra minus przejście na przód działki ok. 2 m, zostaje 8, maksymalnie 8,5m
- na krótszy bok mam 5,5 m, ale 70-80 cm od płotu są posadzone choiny kanadyjskie; zakładając ok. 1,5m na żywopłot z choin zostają 4 m na rabatę.
Czyli muszę się zmieścić w zakładanych na początku wymiarach.

Jaką odległość brzóz od choin zachować?