Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Wymarzyłam sobie wrzosowisko

Wymarzyłam sobie wrzosowisko

anuska2507 21:19, 08 paź 2023

Wiaan napisał(a)
Ania jaki basen planujecie?
Wykopalisko duże, u mnie jak szykowałam różankę to na bank były zakopane taczki z kamieniami, kopałam, płakałam i przeklinałam okropnie U znajomych było zakopane szkło ze szklarni, to dopiero koszmar.

Papryczki mniam, właśnie robię przetwory z pomidorów ale nie wlasnych

Jeszcze nie wybraliśmy basenu. Placyk będzie miał wymiar 4x5m, więc zmieści się okrągły basen o średnicy 3,6m albo prostokątny ok. 4,5x2,2m. Zobaczymy, co uda się kupić, bo teraz chciałabym w kolorze ciemnobrązowego rattanu, żeby nie rzucał się w oczy.
Budowlańcy podobno potrafią narozrabiać zakopując odpady z budowy. Takie szkło to juz w ogòle tragedia Nasze znaleziska to niestety resztki fundamentow po wyburzonych kurnikach.
Nieważne, że pomidory nabyte. Ważne, że sezonowe. Na pewno wyjdą smaczne przetwory
anuska2507 20:12, 09 paź 2023

Inwestycja zakończona
Myślałam, że panowie dzisiaj nie przyjdą, bo rano u nas lało, ale jednak dotarli i położyli całość. Trzeba tylko poprawoć fugowanue mączką, bo mokra nie chciała wchodzić w szczeliny.
Mogę już ogarniać teren wokół.

Wiaan 21:25, 09 paź 2023

Ładnie wyszło Jak będziesz aranżować teren wokół?
LIDKA 22:19, 09 paź 2023

Fajny plac. Mam podobny. Coś planujesz wokół?
Magara 23:01, 09 paź 2023

Basenu nie mam i raczej nie planuję Ale fajnie, że Ty masz kolejny temat załatwiony/zakończony
I oczywiście też mnie najbardziej ciekawi jakie planujesz nasadzenia w okolicy placyku
olciamanolcia 07:17, 10 paź 2023

Miejsce wielofunkcyjne Przyda sie i na basen i na posezonowy taras
edi75 08:02, 10 paź 2023

olciamanolcia napisał(a)
Miejsce wielofunkcyjne Przyda sie i na basen i na posezonowy taras

o tym samym pomyślałam
anuska2507 09:03, 10 paź 2023

Dokładnie taki był zamysł tego placyku - sezonowo pod basen, a poza sezonem można tam coś ustawić (jakiś stolik albo leżaczki).
Już pokazuję, co będzie wokół
Po rozkminkach z Ewą - Andą wyszedł mi poniższy projekt. Patrząc od tarasu, za placykiem będzie żywopłot z cisa Hilli. Będzie on wyciągnięty dalej poza placyk, żeby stanowił też tło dla rabaty po prawej. Tam (na tle domku narzędziowego) posadzę śś Ballerinę i powtórzę hakone Beni Kaze, bodziszki Rozanne jako kontynuację istniejącej już rabaty obok. Na szaro jest zaznaczona jakaś ścieżka, ale na razie zostawię tam trawnik.
Przed placykiem będzie minizagajnik z 4 brzóz Doorenbos. Pod brzozami będą tawuły Grefsheim, molinie Cordoba albo trzcinnik krótkowłosy (zastanawiam się co lepiej się sprawdzi). Z przodu rabaty, kosodrzewiny od Olcimanolci, rozchodniki i wrzosy Podobnie jak tutaj. Rozważam czy iść w jeden kolor wrzosów, czy jednak przeplatać różne odcienie.
Zagajnik będzie miał ok. 4x8m. Na skraju od strony tarasu chyba wcisnę jeszcze oczara, bo już go mam (jak większość tych roślin), a nie znalazłam mu lepszego miejsca
Tak więc plac będzie otoczony rabatami.

Agatorek 18:09, 10 paź 2023

Piękny placyk!

Panowie się spisali
anuska2507 08:52, 11 paź 2023

Dzięki!
Tak, spisali się, chociaż test placyku będzie dopiero w przyszłym sezonie