Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Wymarzyłam sobie wrzosowisko

Wymarzyłam sobie wrzosowisko

anuska2507 15:46, 06 lut 2025

Miło mi O tak, powoli robi się wiosenny ruch
anuska2507 19:52, 08 lut 2025

Dzisiaj pobieliłam drzewka owocowe. Wiem, że trzeba było wcześniej, ale lepiej późno niż wcale
Kontynuowałam wycinki: wycięłam maliny, zaschnięte pędy jeżyn bezkolcowych oraz hortensje Annabelle i liście irysów syberyjskich z rabaty przy tarasie.
Marcin89 19:54, 08 lut 2025

anuska2507 napisał(a)
Dzisiaj pobieliłam drzewka owocowe. Wiem, że trzeba było wcześniej, ale lepiej późno niż wcale
Kontynuowałam wycinki: wycięłam maliny, zaschnięte pędy jeżyn bezkolcowych oraz hortensje Annabelle i liście irysów syberyjskich z rabaty przy tarasie.
Aniu, a masz gdzieś zdjęcia irysów jak kwitną i jak wyglądają liście potem?
anuska2507 20:08, 08 lut 2025

O tej porze roku był z tych liści kołtun, ale powiem Ci, że były ładne do jesieni. W sumie jeśli chcesz, to mogę Ci ukopać

Kwiecień

Lipiec

Koniec września

W zeszłym sezonie nie zakwitły, bo mróz na koniec kwietnia ściął kwiaty. Rok wcześniej kwitły tak:

Marcin89 20:14, 08 lut 2025

No piękne są, nawet nie wiedziałem, że tyle "żółtego" na płatku mają

U mnie pytałem najpierw, czy będą pasować do rozplenicy Moudry (dość wysokiej). A potem szukałem sadzonek.

Jak Ty uważasz- nie zginą w rozplenicach? Co do sadzonki to chętnie, tylko wcześniej Magda zaoferowała. Więc zobaczymy.
anuska2507 20:23, 08 lut 2025

W rozplenicach mogą zginąć i jesienią nie będą już widoczne, ale z drugiej strony mogą się fajnie dopełniać, bo rozplenice startują bardzo późno.
Zdjęcia kwitnących irysów są z 31.05. Kiedy irysy kwitną, rozplenice dopiero ruszają.
Marcin89 20:35, 08 lut 2025

anuska2507 napisał(a)
W rozplenicach mogą zginąć i jesienią nie będą już widoczne, ale z drugiej strony mogą się fajnie dopełniać, bo rozplenice startują bardzo późno.
Zdjęcia kwitnących irysów są z 31.05. Kiedy irysy kwitną, rozplenice dopiero ruszają.
O to chodziło, czyli kwiaty kwitnące wcześnie, a nie równo z rozplenicami (rozchodniki, szałwie, czy jeżówki).
anuska2507 16:33, 10 lut 2025

Mimo mrozów w nocy na Dolnym Śląsku mamy piękną, słoneczną pogodę. Udało mi się pójść dalej z wczesnowiosennymi pracami. Wycięłam stipy i tym samym na rabacie obok tarasu zostały mi już tylko carexy Ice Dance. Tych na razie nie tnę. Przeniosłam się z pracami do przedogródka: wycięłam jeżowki, szałwie i większe pół seslerii
edi75 08:32, 12 lut 2025

anuska2507 napisał(a)
Mimo mrozów w nocy na Dolnym Śląsku mamy piękną, słoneczną pogodę. Udało mi się pójść dalej z wczesnowiosennymi pracami. Wycięłam stipy i tym samym na rabacie obok tarasu zostały mi już tylko carexy Ice Dance. Tych na razie nie tnę. Przeniosłam się z pracami do przedogródka: wycięłam jeżowki, szałwie i większe pół seslerii

u mnie dziś -12
Ania tyle już prac wiosennych u Ciebie poszło do przodu
Ja jeszcze śpię
anuska2507 12:02, 12 lut 2025

Edytka, Twoje rośliny jeszcze małe, na spokojnie zdążysz z wycinkami.
U mnie niektóre już trochę się rozrosły. W przedogródku samych seslerii mam z 20 szt. Wczoraj dokończyłam ich cięcie. Zostały mi miskanty i ta narożna rabata z trawami (miskanty, hortensje, hakone).
Cieszę się, że podgoniłam trochę prac, bo w marcu czeka mnie przycinanie żywopłotów z choin kanadyjskich i cisów, trochę przesadzanek, żeby dokończyć rabaty przy placyku z basenem, no i warzywnik. Pewnie będziemy też częściej jeździć na gospodarstwo. I jeszcze kanciki chciałabym zrobić

Planów jest dużo. Na ich poczet kupiłam sobie wychwalany sekator na F. i to w dobrej cenie