Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Wymarzyłam sobie wrzosowisko

Wymarzyłam sobie wrzosowisko

Patrycja_KG_Lu 10:16, 27 paź 2024

anuska2507 napisał(a)

Nie ma co tracic czasu dzisiaj wysłałam męża na gospodarstwo, dzieci do babci, żeby mieć czas tylko na ogród
Moja rabata jest chyba za mała na taki układ jak u Patrycji i nie osiągnę efektu.

U Mrokasi ostrogowce wyglądały na wysokie. Też mi się spodobały i próbowałam je wysiać. Wzeszły, ale nie przetrwały zimy (były w doniczkach, zadołowane). Stacjonarnie chyba ich nie widziałam. Nad nimi jeszcze się zastanowię. Mam też dużo jeżówek i stipy z samosiewu, ukorzeniałam Caradonnę - może wybiorę coś z tych roślin na wypełnienie rabaty.
A w temacie brzozek - zdecydowałam, że będzie na gęsto, żeby szybko zasłoniły dom, który powstanie za płotem

U mnie to 18 metrów, więc było z czym zaszaleć. Środek zostawiłam doświetlony dla hortensji i miskantów.

Rabata super wygląda po posadzeniu. Trzymam kciuki by rosła jak najszybciej.
anuska2507 15:25, 27 paź 2024

Judith napisał(a)
Ups! To nawet dwa domy… Oby budowali jak najdłużej, by przesłona zdążyła nabrać masy .

Tak dwa, chociaż ten układ domów nie jest najgorszy. Na drugim końcu ulicy bliźniaki są zwrócone do sąsiedniej działki tarasami i ogródkami. Gdyby u nas też tak było, miałabym 4 sąsiadów, którzy z okien swoich pokoi na piętrze patrzyliby na mój ogród...
anuska2507 15:26, 27 paź 2024

Marcin89 napisał(a)
Współczuję tych nornic. Mi kret porył tam gdzie kartony i zrębka były i dostawałem szału na ten widok....
Mnie też to wkurza...
anuska2507 15:27, 27 paź 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

U mnie to 18 metrów, więc było z czym zaszaleć. Środek zostawiłam doświetlony dla hortensji i miskantów.

Rabata super wygląda po posadzeniu. Trzymam kciuki by rosła jak najszybciej.

U mnie to zaledwie 8m. Gdzie się nie obrócę, to brzoza
Dziękuję!
anuska2507 15:31, 27 paź 2024

Rano dosadziłam większość wrzosów. Zostało mi może z 10 i jedna sosenka. Sznurek to linia rabaty. Za nią jest wysiany trawnik, ale słabo rośnie. Może nasiona były stare, albo jest już za zimno.

Marcin89 16:33, 27 paź 2024

Bardzo ładnie z tymi wrzosami
ajka 16:56, 27 paź 2024

U mnie brzozy (zwykłe) posadzone są co 2,80-2,90. Tawuły Greshaim mam posadzone co 90cm-110cm.
Te tawuły faktycznie bardzo mocno przyrastają, mocno je ścięłam po kwitnieniu w tym roku.

Budowy tuż za płotem współczuję.

Wrzosy prezentują się świetnie.

Edit: a ostrogowca sprzedawała u mnie babka na wiosce w takiej mini szkółce Gosia-Polon tam kupowała.
LIDKA 17:12, 27 paź 2024

Piękne będzie to wrzosowisko. Bardzo dużo tych wrzosów nasadziłaś.

Ania nie myślałaś żeby dać mate na płot na czas zanim choiny urosną?

Mam dom sąsiadów 4 m od mojego plota. Teraz sie ciesze że mam te betony na które niektórzy psioczą.

Polon 18:01, 27 paź 2024

Ania, pięknie z tymi wrzosami .
A trawa ruszy, jak nie teraz, to wiosną. Też kiedyś dosiewałam takie ubytki, nasyłałam nasion jesienią, przez zimę nawet o tym nie pamiętałam, a wiosną była prawie tak gęsta, jak reszta trawnika. Te jesienne siewy to rosną same, jak my zapadamy w sen zimowy

Ostrogowca już nawet posadziłam
Jeśli chcesz teraz sadzić, to tam gdzie kupowałam na pewno jeszcze mają. Jeśli w przyszłym roku, mam nadzieję, że moje nie padną i będę mogła podzielić. Dzielenie by pewnie bardziej jesienią musiało być, chyba, że z gałązek da się ukorzenić, to mogę ciachnąć chyba w dowolnym momencie.
anuska2507 20:49, 29 paź 2024

Marcin89 napisał(a)
Bardzo ładnie z tymi wrzosami

Cieszę się, że w końcu udało mi się założyć tą rabatę.