Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Wymarzyłam sobie wrzosowisko

Pokaż wątki Pokaż posty

Wymarzyłam sobie wrzosowisko

anuska2507 20:51, 29 paź 2024

ajka napisał(a)
U mnie brzozy (zwykłe) posadzone są co 2,80-2,90. Tawuły Greshaim mam posadzone co 90cm-110cm.
Te tawuły faktycznie bardzo mocno przyrastają, mocno je ścięłam po kwitnieniu w tym roku.

Budowy tuż za płotem współczuję.

Wrzosy prezentują się świetnie.

Edit: a ostrogowca sprzedawała u mnie babka na wiosce w takiej mini szkółce Gosia-Polon tam kupowała.

Właśnie miałam pytać, jak duże u Ciebie rosną te tawuły. Ja posadziłam co 150 cm - wystarczy?

A i dzięki za info o ostrogowcu. Teraz odpuszczę wyprawy po sadzonki, ale może wiosną
anuska2507 22:30, 29 paź 2024

LIDKA napisał(a)
Piękne będzie to wrzosowisko. Bardzo dużo tych wrzosów nasadziłaś.

Ania nie myślałaś żeby dać mate na płot na czas zanim choiny urosną?

Mam dom sąsiadów 4 m od mojego plota. Teraz sie ciesze że mam te betony na które niektórzy psioczą.

Mam taką nadzieję, że będzie pięknie wyszło nieco ponad 60 sadzonek. Podobnie jak Marta kupiłam nam na rocznicę prezent do NASZEGO ogrodu, hihi
O macie nie pomyślałam, ale to bardzo dobry pomysł, zwłaszcza kiedy budowlańcy zaczną się kręcić za płotem. Pewnie na wiosnę założymy.
anuska2507 22:44, 29 paź 2024

Polon napisał(a)
Ania, pięknie z tymi wrzosami .
A trawa ruszy, jak nie teraz, to wiosną. Też kiedyś dosiewałam takie ubytki, nasyłałam nasion jesienią, przez zimę nawet o tym nie pamiętałam, a wiosną była prawie tak gęsta, jak reszta trawnika. Te jesienne siewy to rosną same, jak my zapadamy w sen zimowy

Ostrogowca już nawet posadziłam
Jeśli chcesz teraz sadzić, to tam gdzie kupowałam na pewno jeszcze mają. Jeśli w przyszłym roku, mam nadzieję, że moje nie padną i będę mogła podzielić. Dzielenie by pewnie bardziej jesienią musiało być, chyba, że z gałązek da się ukorzenić, to mogę ciachnąć chyba w dowolnym momencie.

U mnie to nie są ubytki a spore kawałki trawnika w tym sezonie już nic nie będę z nimi robić poza podlewaniem. Jak nie wzejdą, to wiosną posieję jeszcze raz.
Podobnie z ostrogowcem, na ten sezon już nie będę szukać. Dokończę tylko sadzenie wrzosów i posadzę kilka ukorzenionych gałązek rozchodnika, żeby się nie zmarnowały.
Wiosną wrócimy do tematu, może zgłoszę się do Ciebie po gałązki do ukorzeniania
MartaCho 07:35, 30 paź 2024

anuska2507 napisał(a)

Mam taką nadzieję, że będzie pięknie wyszło nieco ponad 60 sadzonek. Podobnie jak Marta kupiłam nam na rocznicę prezent do NASZEGO ogrodu, hihi

o jak fajnie! Wszystkiego co najlepsze dla Was też
Patrycja_KG_Lu 07:36, 30 paź 2024

anuska2507 napisał(a)

O macie nie pomyślałam, ale to bardzo dobry pomysł, zwłaszcza kiedy budowlańcy zaczną się kręcić za płotem. Pewnie na wiosnę założymy.

My założyliśmy jakiś czas temu taką 90% i od razu zrobiło się bardziej intymnie, ale jednocześnie dała ona sporo cienia. Matę gęściejszą, bo 95-96% ma Magda z wątku Kraina
anuska2507 19:30, 02 lis 2024

MartaCho napisał(a)

o jak fajnie! Wszystkiego co najlepsze dla Was też

Wzajemnie
anuska2507 19:33, 02 lis 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

My założyliśmy jakiś czas temu taką 90% i od razu zrobiło się bardziej intymnie, ale jednocześnie dała ona sporo cienia. Matę gęściejszą, bo 95-96% ma Magda z wątku Kraina

Dzięki za podpowiedź, rozejrzę się wiosną. W naszym przypadku cień nie będzie problemem, bo mata pójdzie na północne ogrodzenie.
anuska2507 19:39, 02 lis 2024

Dzisiaj dokończyłam sadzenie wrzosów, posadziłam rozchodniki, kilka z nich nawet podzieliłam posadziłam 5 paczek tulipanów Dolls Minuet. Pomiędzy moliniami zostało kilka wolnych miejsc na jakieś wyższe byliny. Może właśnie na ostrogowce
Polon 19:59, 02 lis 2024

Dzisiaj pogoda znowu piękna, więc żal było nie skorzystać. Napracowałaś się znowu

Bardzo sucho jest znowu. Podlewasz rośliny?
Dalie nadal całe w kwiatach, chyba do grudnia będą kwitły

Ostrogowce lekko się przebarwiły, śliczne są nawet teraz i takie maluchy
anuska2507 20:08, 02 lis 2024

Nie mogłam zmarnować takiej ładnej pogody w tygodniu nawet nie zabierałam się za sadzenie, bo ledwo wróciłam z pracy, a już było ciemno. Tylko raz podlałam rabatę brzozową we wtorek albo w środę. Planowałam podlać też dzisiaj, ale zabrakło mi czasu.

PS: wrzuć zdjęcie przebarwionych ostrogowców