Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

Basieksp 12:07, 16 kwi 2020

Agania napisał(a)
Aaaa czyli jakby pługiem się zasypuje, to sobie przypomniałam z Kargula i Pawlaka

Coś w tym stylu, ale tak do końca nie bierzemy przykładu z Kargula i Pawlaka Pozdrawiam
nyna76 13:17, 16 kwi 2020

No, nie daj Boże " zaplajuje " te 3 palce i będzie musiała emigrować ....
popcorn 13:26, 16 kwi 2020

Hehehe

Tak, ziemniaki posadzone w dołkach. Ziemia na górkach czeka aż wyrosną, żeby było je czym przysypać.

Sadzę hosty przywiezione od Rodziców. Masakra ile tego jest. Będzie ładne hostowisko i źródło jak kiedyś znowu zacznę je rozmnażać. Pozdrawiam Was!
BKosimkArt 13:28, 16 kwi 2020

popcorn napisał(a)
Hehehe

Tak, ziemniaki posadzone w dołkach. Ziemia na górkach czeka aż wyrosną, żeby było je czym przysypać.

Sadzę hosty przywiezione od Rodziców. Masakra ile tego jest. Będzie ładne hostowisko i źródło jak kiedyś znowu zacznę je rozmnażać. Pozdrawiam Was!

Ja tam posadziłam normalnie i mam płasko bez żadnych redlin, wzejdą i tak... ja rozumiem na wielkim poli to muszą być takie redliny dla maszyn bo ręcznie nikt by się tam nie pieścił... ale na małe dwa rządki to bez przesady.
popcorn 13:43, 16 kwi 2020

Pewnie że wzejdą i tak. Ale może ich będzie więcej jak będą miały więcej spulchnionej ziemi dookoła? Taki miałam zamysł. Buziaki!
hankaandrus_44 14:55, 16 kwi 2020

Posadziłaś w taki sposób, to będziesz mogła przysypywac swoje ziemniaki 2 razy. Nie stopniowo, tylko w odstępach. Ale przed przysypywaniem możesz w te dołki wrzucać stopniowo pokruszone skorupki jajek, i popiół drzewny. W miarę dostępu oczywiście. Bo na starcie potrzebują dużo wszystkiego, a najwięcej azotu, fosforu, potasu i wapnia. Jest taki preparat specjalnie do ziemniaków plonwit-plonvit -nie pamiętam, na uzupełnienie niedoborów. Ale to wszystko po wschodach. Ja dawałam na wstępie skorupki, kompost, słomę, a teraz przygotowuję pokrzywę i mniszek do podlewania. Ale u mnie jest 10 donic, mogę się bawić.
Życzę obfitości. 10 bulw z jednego krzaka, powinno być dobrym zbiorem. Poszukaj w necie sposobów nawożenia, tylko tam przeważnie dają ilości kg na hektary.
popcorn 15:40, 16 kwi 2020

Wzajemnie Haniu! Mam cztery mini rzadki, może z 16 mb ziemniaków w sumie. Zobaczymy będę się bawić, na pewno żadnych kupnych nawozów. Powodzenia pozdrawiam!

Posadziłam hosty od Rodziców, na stoku wzdłuż ogrodzenia. Mam dość na dziś. Buźki

Moja wielka gliniasta pustynia heh
hankaandrus_44 16:13, 16 kwi 2020

Aż się prosi o stopniowanie z tarasami. Może z czasem dojrzejesz do tego.
Kasya 16:15, 16 kwi 2020

popcorn napisał(a)
Wzajemnie Haniu! Mam cztery mini rzadki, może z 16 mb ziemniaków w sumie. Zobaczymy będę się bawić, na pewno żadnych kupnych nawozów. Powodzenia pozdrawiam!

Posadziłam hosty od Rodziców, na stoku wzdłuż ogrodzenia. Mam dość na dziś. Buźki

Moja wielka gliniasta pustynia heh

Zupełnie nie potrafię zlokalizować tego obszaru na działce
A gdzie dom ? W która stronę ?
Pokaz plan działki
popcorn 16:33, 16 kwi 2020

Zupełne tyły działki. Planuję tam miejsce na ognisko.

. Tarasy byłyby fajne ale to poważne koszty stąd nie. Wzmocnienia, lanie ław, a nawet koparka tam już teraz nie wjedzie. Więc jest jak jest.