MartaCho
11:42, 27 sie 2019

W oczekiwaniu na przesyłkę z roślinami i korzystając z okazji, że jest w pracy cisza przed burzą, czyli przed zamknięciem miesiąca, przygotowałam sobie rysunek rabaty frontowej wzdłuż ogrodzenia.
Niestety nie znalazłam w biurze kartki w kratkę i znowu walczyłam dzielnie w paincie wyszło co wyszło.
Ogólna uwaga jest taka, iż ogrodzenie składa się z sześciu paneli ogrodzeniowych. Trzy kończą się na wysokości ok. 180 cm (sprawdzę jeszcze dokładnie) i trzy następne są 20 cm niżej. Wynika to ze spadku w drodze, od strony ogrodu jest teren wyrównany. Tylko tuż przy furtce jest mocny spadek i jest to to miejsce z wielkim znakiem zapytania.
Najpierw marzyła mi się rabata jak u Edytki Lindsay z wątku Tu ma być ogród ze szpalerem wiśni Umbry. Mój M stwierdził jednak, że nie będzie to u nas tak dobrze wyglądać, ze względu różnice wysokości w ogrodzeniu. Niestety może mieć rację…
Poznałam potem wątek Joli z Lawendowego zawrotu głowy i tak się zrodził pomysł na rabatę jak poniżej:
1. Platan Alpens’ Globe
2. Grab fastigiata
3. Miskant ML lub KF (dla powtórzenia z frontowego kwadratu)
4. Kulki cisowe
5. Rozplenice hammeln
6. Rozchodnik (przy grabach Purple Emperor, przy platanach- Carmen?)
Między rozchodnikiem a rozplenicą na wiosnę cebulowe- tulipany albo czosnki.
Zamiast rozchodnika może też być spokojnie jeżówka
Wzdłuż całości może pasek z żurawek? Przy Platanach- Obsidian lub Plum Royale, a przy grabach- Lime Marmolade?
Nie wiem, czy nie za dużo już różnych różności namieszałam.
Niestety nie znalazłam w biurze kartki w kratkę i znowu walczyłam dzielnie w paincie wyszło co wyszło.
Ogólna uwaga jest taka, iż ogrodzenie składa się z sześciu paneli ogrodzeniowych. Trzy kończą się na wysokości ok. 180 cm (sprawdzę jeszcze dokładnie) i trzy następne są 20 cm niżej. Wynika to ze spadku w drodze, od strony ogrodu jest teren wyrównany. Tylko tuż przy furtce jest mocny spadek i jest to to miejsce z wielkim znakiem zapytania.
Najpierw marzyła mi się rabata jak u Edytki Lindsay z wątku Tu ma być ogród ze szpalerem wiśni Umbry. Mój M stwierdził jednak, że nie będzie to u nas tak dobrze wyglądać, ze względu różnice wysokości w ogrodzeniu. Niestety może mieć rację…
Poznałam potem wątek Joli z Lawendowego zawrotu głowy i tak się zrodził pomysł na rabatę jak poniżej:

1. Platan Alpens’ Globe
2. Grab fastigiata
3. Miskant ML lub KF (dla powtórzenia z frontowego kwadratu)
4. Kulki cisowe
5. Rozplenice hammeln
6. Rozchodnik (przy grabach Purple Emperor, przy platanach- Carmen?)
Między rozchodnikiem a rozplenicą na wiosnę cebulowe- tulipany albo czosnki.
Zamiast rozchodnika może też być spokojnie jeżówka
Wzdłuż całości może pasek z żurawek? Przy Platanach- Obsidian lub Plum Royale, a przy grabach- Lime Marmolade?
Nie wiem, czy nie za dużo już różnych różności namieszałam.