magnolio jesteś WIELKA w dobrym tego słowa znaczeniu masz racje ona nie achnie tak jak jaśmin który pamiętam u babci, pachnie truskawką właśnie zaraz sobie nazwę zapiszę
Dzieki za życzenia wszystkim
Marzenie pyszna kawa..byłam ledwo sie przez te zaspy przedarłam...
Magnolia dzieki ty dobry duszku i znawco wszelakich zielonych ...jaśminowiec piękny a jak pachnie truskawkami to chyba na wiosnę go zjem . Zapisałam do moich kolejnych chciejstw wiosennych...
Zeta pędziwiatrze, z jaśminem do Ciebie przychodzę
Wiesz co lubię ...wlaśnie jestem na etapie jaśminu...kolejny punkt do moich chciejstw wiosennych... czy są jakieś odmiany ....?? Musze sprawdzić.
nooo przeca wiem, dlatego jaśmina przytargałam. O odmiany mnie nie pytaj kupiłam przez przypadek podobny do tego który Danusia przywiozła z Angli...
Belle Etoile- jedna z najładniejszych odmian z plamką w środku kwiatu. Ta napewno Danusia przywiozła ( sam krzaczek czy inspirację?). Pachnie podobno truskawkami, ale nie wąhałam. I wysokość fajna bo niewielka- do 150 cm.
dzięki Aga.
a czy Ty masz jakieś sprawdzone odmiany papryki- które są lepsze w uprawie?
Zwykle kupowałam rozsadę ale w zeszłym roku owocowała bardzo późno, wiele owoców nie dorosło a juz musiałam je zebrać bo przymrozki , może powinna być większa posadzona? Sama nie wiem.
pewnie, jak zrobisz okolice to wyjdzie Ci samo co powinno tam być, do czego nawiązać.
Pomysł z berberysami i kosóweczką fajny- ładne kolory i kształty.
dzięki Kochana, ja mam niewiele miejsca na pomidory, więc spróbuję tylko Kmicica ( M buduje dla nich skrzynię z daszkiem żeby hodowla się udała). Co roku dostaję rozsadę od znajomych, więc muszę się liczyć że i tym razem zostanę obdarowana. mogłabym wcale nie siać swoich, ale Kmicica bardzo chcę spróbować. No i w tym roku też posieję rozsadę niskich koralikowych- sprawdziły mi się w donicach- owocowały długo i były ładne jako ozdoba.
Kiedy siejesz rozsadę- pod koniec lutego?
A paprykę- chociaż ona chyba nie da rady na parapecie, za ciemno jej pewnie?
dobrze by było w tej rabacie nawiązać do sąsiedniej/ sąsiednich.
Hortensje byłyby fajne, jak w nr 4 , ale nie jestem pewna czy wtedy widok na wrzosowisko od frontu nie będzie zasłonięty- jak myślisz?
Można posadzić tam coś z zestawu z wrzosowiska, albo poszukać niższych hortensji- np hortensja Bomshell do 1 metra, albo Darts Little Dot ( choć te kwitną dość krótko jak na hortensje), ewentualanie Silver Dollar - do 1.5 m.
Jeszcze może można tam posadzić rozplenice i podsadzić je czymś niskim co będzie tez na rabacie 4 lub gatunkiem na który zdecydujesz się przed ognikami
Magnolia masz rację, hortensje zasłoniłyby wrzosowisko. Nie wiem czy o tym pisałam, ale na tej rabacie (3) dosadziłam rok temu kosedrzewinę pumilo. Jest jeszcze mała, i na zdjeciach jej nie widać. A może dodać tam berberysy Admiration (są na wrzosowisku)?
Albo zostawię na razie tak jak jest i poczekam do czasu aż zmienię te sąsiednie rabaty i dosadzę rośliny przed ognikami . Bo widać, że miotam się z tą rabatą strasznie .
Ja się tak zastanawiam tam gdzie masz serduszko jak daleko do orzecha? Dziewczyny w wielu wątkach pisały, żeby nie sadzić nic blisko orzecha on hamuje wzrost roślin i bardzo zacienia. Nie wiem czy magnolia sobie tam poradzi, może posadź ją bliżej ławeczki.
Brzoza chyba lepsza, tylko czy ona nie zacieni tej obwódki z lawendy?
Czy 5 to Conica, nie dawaj ich, łapią przędziorka i trzeba wciąż pryskać. lepiej jakiś inny iglak karłowy typu świerk serbski nana, gauca globosa, jodła górska compacta. A może jeszcze hortensje gdzieś by się dało dołożyć, pozdrawiam i będę podglądać
dobrze by było w tej rabacie nawiązać do sąsiedniej/ sąsiednich.
Hortensje byłyby fajne, jak w nr 4 , ale nie jestem pewna czy wtedy widok na wrzosowisko od frontu nie będzie zasłonięty- jak myślisz?
Można posadzić tam coś z zestawu z wrzosowiska, albo poszukać niższych hortensji- np hortensja Bomshell do 1 metra, albo Darts Little Dot ( choć te kwitną dość krótko jak na hortensje), ewentualanie Silver Dollar - do 1.5 m.
Jeszcze może można tam posadzić rozplenice i podsadzić je czymś niskim co będzie tez na rabacie 4 lub gatunkiem na który zdecydujesz się przed ognikami