Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Moje małe wielkie marzenie 19:34, 06 paź 2017

Do góry
Alicja masz plan jak będziesz sadzić czy czekasz na projekt Toszki?
Podmiejski ogródek 18:34, 06 paź 2017

Do góry
Trochę się zgadzam w Romą i Ewą a trochę nie otoczenie w dużym stopniu determinuje projekt ale nie jest jedynym wyznacznikiem.

Mieszkam na osiedlu 19 identycznych domów. Nawet płoty mamy te same choć już po latach w odrobinę innym kolorze. Otoczenie mamy takie same - ni wieś, ni miasto. Za płotami ugory i samosiejki. 100 metrów dalej za szosą wysokie bloki. Czy w związku z tym, że mamy identyczne z zewnątrz domy mamy mieć też takie same ogrody, rośliny i style ogrodowe? Każdy dom wewnątrz jest inny tak, jak i jego właściciele. Ja mam dużo zaokrągleń na rabatach. Sąsiad wręcz odwrotnie wszystko w linii prostej i minimalistycznie. Drugi ma sad a trzeci postawił na iglaki. Mamy też takiego sąsiada który ma tylko tuje i trawnik ale zawsze skoszony. Czy to oznacza, że któryś z ogrodów jest lepszy, ładniejszy? Nie. Każdy jest po prostu inny. I nie ma u nas jakiegoś rozgardiaszu bo każdy z tych ogrodów jest zadbany na miarę możliwości i wiedzy i zasobności portfela. Czy chciałbym zamienić się z którymś z sąsiadów na ogród? Nie, bo jest mi dobrze w moim choć też mają pięknie.

Druga sprawa - czy wybierając np. charakterystyczne z architektury Zakopane musiałabym mieszkać w góralskiej drewnianej chacie? Widziałam nowoczesny w sumie dom i ogród genialnie wkomponowane w krajobraz. Teraz możliwości jakie dają nowe materiały są praktycznie ograniczone tylko naszą wyobraźnią. Tylko zasoby finansowe odpowiednie trzeba mieć i dobrą ekipę. A kwestia czy coś jest ładne czy nie, jest bardzo indywidualną sprawą. Może się innym podobać lub nie.
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 09:30, 06 paź 2017

Do góry
makadamia napisał(a)
O ile dobrze pamiętam, to projekt Thomasa LePlata, który słusznie Ci się kojarzy z Anią, bo też się nim inspirowała.

Jeśli chcesz graby, to na froncie lepiej będą wyglądały niż w zaułku. Tylko trochę bardziej formalnego charakteru mu nadadzą.

Mnie w zaułku grujeczniki by się jeszcze podobały

Zastanawiam sie...
Prawdopodobnie jutro podjadę do pana, który ma graby...zobaczę je i zdecyduję. Właśnie za bardzo takiego formalizmu nie chcę...,pan ma zwykłe graby, tylko je formuje...Może nie bedą takie bardzo formalne.(ale bełkoczę)
Brzozy dają mi te bardzo pożądaną nutkę romantyzmu - jeżeli wiesz o co mi chodzi...
Na tyle na pewno nie dam grabów. Myślałm o grujeczniku jako pojedynczym akcencie na środkowej rabacie. Obok (na placyku) rosna jeszcze 3 miłorzęby, nie chce ich wywalać....pasowałyby kolorem A może na placyk i brzozy i miłorzęby????
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 09:21, 06 paź 2017

Do góry
O ile dobrze pamiętam, to projekt Thomasa LePlata, który słusznie Ci się kojarzy z Anią, bo też się nim inspirowała.

Jeśli chcesz graby, to na froncie lepiej będą wyglądały niż w zaułku. Tylko trochę bardziej formalnego charakteru mu nadadzą.

Mnie w zaułku grujeczniki by się jeszcze podobały
Podmiejski ogródek 17:24, 05 paź 2017

Do góry
No i chyba się włączę w dyskusję mimo, że nie miałam pierwotnie takiego zamiaru.
Nie wiem czy czytam od początku, ale......

Jest styl Ogrodowiskowy w 100% i teraz obronię to co napisałam
Pewnie większość na tym Forum ogląda Maję .
Moje spostrzeżenia są takie, że trafiają się odcinki, które jak oglądam to od razu wiem( nie mam namyśli tych z udziałem Danusi, czy poleconych przez Nią ogrodów z forum) , że ta osoba podczytuje Ogrodowisko i ogród ma nim zainspirowany.
Zestawienia roślin i owszem powtarzają się, ale najbardziej mnie bawi jak właścicielka/ciel ogrodu używa zwrotów, sformułowań używanych na forum właśnienp. przechowalnik - łatwo się zorientować......zawsze wtedy sprawdzam czy nie ma wątku na Ogrodowisku czasem

Druga sprawa , moje zdanie jest takie, że fajnie jak się w ogrodzie zostawia swoją duszę i ta duszę widać Bardzo mi się podobają pewne zestawienia, ale gdy przychodzi mi oglądać to samo lub podobne w kilku ogrodach pod rząd to staje się już nudne i z ręką na sercu nie zaznaczam takich wątków do obserwacji...nie dlatego, że nie fajne, ale dlatego , że nie oczekuję by coś ciekawego miało się tam zadziać.....chyba, że moda się zmieni.

Trzecie pooglądałam sobie linki i piny i na własnym przykładzie powiem, że piękne wpisane w krajobraz ogrody łąkowe, są spektakularne w pewnym okresie czasu w ciągu roku, a poza nim mogą straszyć...nie mam na myśli ogrodów preriowych tylko łąki kwietne. Mówię bo mam, było to moje marzenie....
Pięknie od wiosny do lata.....potem straszy, a trzeba poczekać , aż nasiona dojrzeją, potem skosić.....i zutylizować jakoś to siano. O tym się nie mówi.
Trzeba wysuszyć , złożyć w kopki, żeby nie zalało i ja palę....jeszcze mogę, co będzie jak zakażą??? W tym czasie łąka już do zimy nie wygląda reprezentacyjnie - o tym też się nie mówi.
Pewnie by można nasadzić w niej cebulowych -dłużej byłoby ładnie - próbowałam, jako , że jest to środowisko naturalne niejako to zwierzęta mają w niej raj. Nornice i krety też, zryte lepiej niż pługiem, cebulowe to wspomnienie.

Nie zmienia to faktu, że uwielbiam ogrody bylinowe, leśne, naturalistyczne, preriowe Ale mam świadomość ilości nakładu pracy włożonej w ten wygląd.
a jak ktoś pisze, że jest laikiem , ale chciałby ogród taki....bezobsługowy, to mu pisze, że takich nie ma, albo nie odzywam się wcale.
Każdy ogród ma za zadanie upiększać otoczenie i świat, nawet ten tworzony tylko i wyłącznie dla nas samych. Bardzo szanuję osoby , które mimo iż nie mają talentu w tym kierunku usiłują stworzyć coś pięknego choćby przenosząc do siebie 1/1 inspirację - aż tak chyba nie spotkałamSzanuje je za to , że próbują, że się starają, że walczą same.....bo wiem jaki to wysiłek.
Nie jest sztuką wezwać firmę i niech mi zrobi, jak się samemu nawet nie spróbowało. Spróbowałeś nie wyszło ok. lepiej jak zrobi to profesjonalista, ale wcześniej spróbuj, może masz ukryty dar o , którym jeszcze nie wiesz i może okaże się , że go pokochasz.
Wszystkim co się odważyli sami spróbować coś zmienić w otoczeniu gratuluję

Trzeba też pamiętać o tym , że zdarza się, ktoś bierze firmę niby projekt się podoba , a po wykonaniu okazuje się , że to nie to - tak też się zdarza.
Nie wszyscy projektanci są jak Szefowa, że sukces masz jak w banku. Znam takie osoby, co jak się po projektantach wzięli sami to mają teraz jedne z najpiękniejszych ogrodów ,a do tego nie powtarzalne.

Odwagiii życzę wszystkim
No i znowu elaborat
Zielonym od linijki - ogród Ivony 13:13, 05 paź 2017

Do góry
Odnośnie penstemonów - one rosną na rabacie z grabami. Tutaj projekt :
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5905-zielonym-od-linijki-ogrod-ivony?page=242

A tak wyglądaja obecnie:

To siewki więc w tym sezonie zakwitły może ze 2, ale na wiosnę będzie biało

Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 10:22, 04 paź 2017

Do góry
AniMa napisał(a)

Patrzyłam na Twój projekt u Iwonki Ivo. Podoba mi się....
sama jej kiedys ten płac w projekcie wytyczyłem wiec czuje się odpowiedzialna ale śladów bycia nie zostawiłaś No wiesz
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 09:06, 04 paź 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)
O systemie korzeniowym już wiesz. Ale mi tez stylem rodki do brzoz nie pasuje zupełnie

Patrzyłam na Twój projekt u Iwonki Ivo. Podoba mi się....
...uDany ogród 14:54, 02 paź 2017

Do góry
duju napisał(a)
Dana, ślicznie już wygląda. Te cegły rewelacja w ogrodzie. Właśnie zastanawiam się jak będę ,,usadawiać'' mojego Frasobliwego? Może wiesz gdzie szukać inspiracji ? Jakieś postumenty? A może po prostu zrobić postument z cegieł?

Justysiu dziękuję serdecznie!
Ja uwielbiam cegły i w domu i w ogrodzie. Taka drewniana rzeźba ładnie byście prezentowała na ceglanym słupku, albo na pieńku .
Jak tam budowa? Zaczynacie coś przed zimą ?
Jaki projekt wybrałaś?
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 14:08, 01 paź 2017

Do góry
a pokazywałam projekt łubin ... chyba nie wypalił, siałam gęsto w dwuch rzędach ... wzeszło kilka ziarenek :/
Podmiejski ogródek 09:14, 30 wrz 2017

Do góry
makadamia napisał(a)
Dziewczyny, planowałam wrzucić swoje zdjęcia, ale mam dla Was coś znacznie lepszego:

Toszka zapodała linka u Margerytki do czeskiej czy słowackiej pracowni projektowej i ja po prostu wymiękłam. To jest dokładnie mój styl i wszystko co kocham w ogrodach: nawet jeśli projekt jest geometryczny (w mniejszych ogrodach) to nasadzenia są bujne, swobodne, naturalne. Żadnych szpalerków. Nawet żywopłotów nie widać. Jak jest ładny krajobraz, to ogród jest pięknie w niego wtopiony. Normalne drzewa. Żadnej napinki. Żadnego "glancu" (jak to ujmuje Megimoher). Sama harmonia.

Zaczynam odkładać pieniądze żeby ich zatrudnić
podzielam twój zachwyt i teraz jak mam zdecydować co lubię i chce?
Czy ja porostu ewoluuje czy się gubię?
Uwielbiam formalne strzyzone kostki i inne formy ale czy podołam jak już teraz kancików nie wyrabiam robić
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 13:13, 29 wrz 2017

Do góry
AniMa napisał(a)

Kasiu
No właśnie pamiętam - wróciłam się u Ciebie do początków - dawałaś projekt tylnych rabat? Chciałam zobaczyć, jak u Ciebie to się układa...

Aniu pisałam Ci u mnie, że jakby plan kończy się na linii tarasu.
Podmiejski ogródek 15:14, 28 wrz 2017

Do góry
Dziewczyny, planowałam wrzucić swoje zdjęcia, ale mam dla Was coś znacznie lepszego:

Toszka zapodała linka u Margerytki do czeskiej czy słowackiej pracowni projektowej i ja po prostu wymiękłam. To jest dokładnie mój styl i wszystko co kocham w ogrodach: nawet jeśli projekt jest geometryczny (w mniejszych ogrodach) to nasadzenia są bujne, swobodne, naturalne. Żadnych szpalerków. Nawet żywopłotów nie widać. Jak jest ładny krajobraz, to ogród jest pięknie w niego wtopiony. Normalne drzewa. Żadnej napinki. Żadnego "glancu" (jak to ujmuje Megimoher). Sama harmonia.

Zaczynam odkładać pieniądze żeby ich zatrudnić
Nowocześnie z różAnką :D 08:58, 28 wrz 2017

Do góry
polinka napisał(a)

Myślę, że do wyboru drzew bardzo ważna jest ta inspiracja na której Ania się wzoruje. Nie wyobrażam sobie w kostkach cisowych wielopniowych drzew. Chyba, że mówimy o jakimś innym umiejscowieniu drzew na działce...
I ja też głosuję za grabami Widziałaś u Madżen na przedpłociu jakie ma graby?

Aniu, rozumiem, ze teraz tylko zastanawiasz się nad wyborem drzew? PRojekt Lukiego jest taki fajny, że ja tam nic bym nie zmieniała

Poli ale projekt Lukiego mocno bylinowy, nic bys nie zmieniała? ja dzieki temu projektowi choć nasadzeń nie wszystkich użyje to poukladalam sobie w głowie jak ma to wyglądać. jest tak rabatka (zawsze 3x3) - szpaler-rabatka-rabatka róg-rabatka-szpaler-rabatka czyli tu ognisko-rabatka-rabatka róg-rabatka -szpaler-rabatka

hahahahahhah sama się z tego juz chyba śmieje
Luki mi drzew nie projektował bo wtedy jeszcze żyły grujeczniki, podobały mi się wisnie i miałam tylko 2 brzozy dosadzić i klops i sie ze....
Nowocześnie z różAnką :D 21:40, 27 wrz 2017

Do góry
anna_t napisał(a)

http://moderncountrystyle.blogspot.com/2014/10/contemporary-country-garden-tour.html

Myślę, że do wyboru drzew bardzo ważna jest ta inspiracja na której Ania się wzoruje. Nie wyobrażam sobie w kostkach cisowych wielopniowych drzew. Chyba, że mówimy o jakimś innym umiejscowieniu drzew na działce...
I ja też głosuję za grabami Widziałaś u Madżen na przedpłociu jakie ma graby?

Aniu, rozumiem, ze teraz tylko zastanawiasz się nad wyborem drzew? PRojekt Lukiego jest taki fajny, że ja tam nic bym nie zmieniała
Zakręcony ogród 12:42, 27 wrz 2017

Do góry
No dobra, idę za ciosem i wklejam plan ogródka ( jeszcze długo nie nazwę go ogrodem ) Już nie ma odwrotu, chciałam mieć projekt jednej rabaty a robię ogródkowe rewolucje Nie ukrywam ,że się cieszę . W dalekiej perspektywie widzę już tylko standardowe prace ogrodowe , które uwielbiam + odpoczynek zamiast zajechania podczas ciągłego tworzenia metodą prób i błędów :- ) Nie mówiąc o roślinach, które też pewnie mają jakieś limity w ilości przesadzania.

Tak to wygląda obecnie :

Całość działki ma 1000m. Z tyłu ogrodzenie idzie po skosie, co starałam się troszkę zniwelować szmaragdami. Zaznaczyłam drzewa, roślin chyba nie dam rady wcisnąć. Ale zrobię zdjęcia poszczególnych fragmentów i będzie wszytko jasne.

już teraz wiem, że trawnik w przedogródku będzie do zmiany. Chodzi o ten mniejszy fragment między bramą o furtką. Jest go za dużo ( znaczy trawnika ) i chciałabym go pomniejszyć do niewielkiej wysepki z jakimś dekoracyjnym drzewem na środku. Na pewno hakuro w rogu działki do wywalenia (lub przeniesienia ) tam widziałam nigrę, wysoko szczepioną,żeby zakryć dom sąsiadów.
Tam gdzie powinna być kostka brukowa jest tymczasowo tłuczeń.
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 08:07, 27 wrz 2017

Do góry
AniMa napisał(a)
Życzę dobrej pogody na opryski.
Kasiu w tym tygodniu będę pryskać jeszcze raz trawnik na chwasty 2- liścienne - tak poradziła Toszka Na grzyba sie wstrzeliłam w piątek - cały dzień nie padało....
Kochana wiem, jak wygląda Twój front i okolice tarasu a jak wygląda tył? Możesz przypomnieć. Miałaś zrobiony projekt tez na tyły???? Wrzuć coś proszę Musze sobie jeszcze pomarudzić i potrzebuje natchnienia

Aniu mój projekt kończy się w konkretach na skarpie tarasowej.Dalej mam ogólny zarys rabat,ale bez szczegółów.Liczę na to,że tej zimy będzie już wszystko dograne.Choć wirtualnie sobie pomarzę,że mam wszystko pięknie
Nowocześnie z różAnką :D 22:34, 26 wrz 2017

Do góry
polinka napisał(a)

Wow! Nie wiedziałam, że jednak zdecydowałaś się na realizację tych kwadratów. Będzie super a ja będę z zazdrością wzdychać To takie moje marzenie ale chyba nigdy go nie spełnię
Jakie masz rozplenice przed hortkami?
Ja totalna minimalistka jestem i obydwie strony zrobiłabym takie same tzn. drzewa i hortensje a z najniższym piętrem był kombinowała ale w taki sposób aby takie same rośliny dać na obydwu rabatach ale nie w tych samych miejscach.A z tej rabaty na wprost zrobiłabym petardę
Ale Aniu Ty nie miałaś już konkretnego planu od Lukiego??

mialam plan Lukiego oparty na tych kostkach szpalerach i Luki mi reszte doplanowal ze tak powiem bylinowo. tak więc to planowanie teraz nie przeszkadza w tamtym bo tam glownie byly pomysły na miejsca miedzy kostkowo-szpalerowo-drzewkowymi rabatami troszkę za bardzo bylinowo tam wyszło i teraz po roku od tamtej pory wiem juz ze więcej traw będzie ale wciąż powołuję sie na jego projekt bo jest poprostu dla mnie punktem wyjścia i podoba mi się poprostu.

przed limkami są rozplenice Hameln, przesadzone w upale po powrocie z urlopu w lipcu dlatego takie marne trochę... mam nadzieję że mi przezimują i ładnie wypuszczą w przyszłym roku.

mialam nie wrzucać tego planu bo mozliwe ze jutro gdy będe mierzyć pomysł Makadamii to moze wyjść trochę inaczej z tymi kostkami ale ogólny zamysł widać

Poli widzisz ze to tak symetrycznie jest więc jak zrobić "tak samo ale w różnych miejscach"?
te seledynowe miejsca to sa takie juz rabatki misz-maszowe coś w takich klimatach myślałam tylko z róznymi kompozycjami roslin. i na tych rabatkach tez mają być kostki cisowe tylko juz mniejsze

i mam mega prośbę pomóż mi z tą "petardą"

jak widzisz pomimo tego ze u mnie rozwleka się to w czasie to ja konkretną koncepcję ogrodu w głowie juz mam, widzę jak ma wygladac i trzymam sie założeń. tylko gdy przychodzi juz do konkretnych realizacji to wchodząc w szczegóły wałkuję temat kolejny raz ale uwierz mi wizja się nie zmienia
Ogród, mydło i powidło. 22:31, 26 wrz 2017

Do góry
Kasiek napisał(a)
Pieknosci I te i tamte i takie tam

Dzięki Kasiu

anabuko1 napisał(a)
Acha,,, rutewka.Ciekawa jak będzie moja.
Ja nie miałam szczęścia do patyczków hortensjowych.Nic mi nie wyszło.
Za tej racacie to masz taką jaśna trawę czy jukę ?Ładna
Hortensję teraz się cudnie wybawiają

O patyczkach hortensji napiszę na końcu
To Juka Color Guard,

anka_ napisał(a)
Masz rękę do patyczków. Mi nie udało się ani jednego krzaczka uzyskać...

Kasiu co to za "koperek" szykuje się o tej porze do kwitnienia?

O patyczkach dalej napiszę
To Aminek, dostałam nasionka od Jony - nie wiem kiedy normalnie kwitnie, u mnie był z opóźnieniem sadzony i teraz zaczyna .

kasja83 napisał(a)
Ale cudowny widok...dzieciaczek i psiak. Szykuje się długa przyjaźń!

Mam taką nadzieję

jolka napisał(a)

Cześć Kasia, nie pamiętam czy kiedyś u Ciebie pisałam, ale od dawna znam Twój ogród. Ale teraz musiałam napisać... z tego co widzę, mamy chyba identyczne domy Tylko nasz postawiony na pochylonym terenie, i wyrównany z południowej strony piwnicą.

Pozdrawiam poranną porą

Witaj zaraz lecę do Ciebie pooglądać. Nasz projekt domu nazywa się Natalia ale dużo jest podobnych projektów

Marga napisał(a)
Bardzo ładne te "i takie tam"
Kasiu, tawliny Sem już się pozbyłaś czy masz jeszcze?
Super, że udało Ci się rozmnożyć hortensje Parę grosza zostanie w kieszeni, a i satysfakcja duża. Moich kilka patyczków też ma listki (ze 100 chyba wsadzonych)

Dzięki .
Tawlinę wciąż mam - nie udało mi się przerobić tej rabaty - za mało czasu.
Z patyczkami odpiszę na końcu - zbiorowo .

patrycja napisał(a)

Kasiu
To jest jukka?
Kwitła już ?

Tak, sadzona w zeszłym roku nie kwitła jescze - idzie na ilość - ma dużo nowych przyrostów ale kwiatów nie ma - może za rok będą .

Dziewczyny to ja jeszcze o tych patyczkach. Od 3 lub 4 lat próbowałam z patyczkami w doniczkach, był ukorzeniacz i latałam i podlewałam i nic mi nie wyszło . W zeszłym roku nie padły mi 3 patyczki wsadzone wprost do ziemi ale chyba za dużo słońca miały i ledwo dawały radę. W tym roku nie miałam czasu a i zniechęcona trochę już byłam - nie mam jeszcze cienia w ogrodzie, więc za płotem na nieużytku u sąsiada (w cienu) przekopałam z 50cm ziemi i powtykałam bez ukorzeniacza kilkanaście patyków - wyściółkowałam grubo skoszoną trawą i w największe upały kilka razy podlewałam - no i zaskoczenie ogromne - nie dosyć że nie padły to jeszcze kwitną . Zdaje się że bardzo ważne jest żeby ziemia ani na chwilkę nie przeschła więc cień jest niezbędny - w doniczkach nie dawały rady.
Ogród Ani :) 10:30, 26 wrz 2017

Do góry
Witaj Aniu. Za sprawą Toszki przebrnęłam przez Twój wątek. Przyznaję bardzo dużo w nim dobrych rad i wskazówek dla takiego laika jak ja Do tego tak fajnie piszesz, ze czytanie go to sama przyjemność Zaczynam podobnie jak Ty, projekt z przeróbkami forumowymi Mam nadzieję, że skończę też podobnie bo Twój ogród jest śliczny, dopieszczony i przemyślany w każdym calu. Będę nadal podglądać
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies