No i chyba się włączę w dyskusję mimo, że nie miałam pierwotnie takiego zamiaru.
Nie wiem czy czytam od początku, ale......
Jest styl Ogrodowiskowy w 100% i teraz obronię to co napisałam

Pewnie większość na tym Forum ogląda Maję .
Moje spostrzeżenia są takie, że trafiają się odcinki, które jak oglądam to od razu wiem( nie mam namyśli tych z udziałem Danusi, czy poleconych przez Nią ogrodów z forum) , że ta osoba podczytuje Ogrodowisko i ogród ma nim zainspirowany.
Zestawienia roślin i owszem powtarzają się, ale najbardziej mnie bawi jak właścicielka/ciel ogrodu używa zwrotów, sformułowań używanych na forum właśnie

np. przechowalnik - łatwo się zorientować......zawsze wtedy sprawdzam czy nie ma wątku na Ogrodowisku czasem
Druga sprawa , moje zdanie jest takie, że fajnie jak się w ogrodzie zostawia swoją duszę i ta duszę widać

Bardzo mi się podobają pewne zestawienia, ale gdy przychodzi mi oglądać to samo lub podobne w kilku ogrodach pod rząd to staje się już nudne i z ręką na sercu nie zaznaczam takich wątków do obserwacji...nie dlatego, że nie fajne, ale dlatego , że nie oczekuję by coś ciekawego miało się tam zadziać.....chyba, że moda się zmieni.
Trzecie pooglądałam sobie linki i piny i na własnym przykładzie powiem, że piękne wpisane w krajobraz ogrody łąkowe, są spektakularne w pewnym okresie czasu w ciągu roku, a poza nim mogą straszyć...nie mam na myśli ogrodów preriowych tylko łąki kwietne. Mówię bo mam, było to moje marzenie....
Pięknie od wiosny do lata.....potem straszy, a trzeba poczekać , aż nasiona dojrzeją, potem skosić.....i zutylizować jakoś to siano. O tym się nie mówi.
Trzeba wysuszyć , złożyć w kopki, żeby nie zalało i ja palę....jeszcze mogę, co będzie jak zakażą??? W tym czasie łąka już do zimy nie wygląda reprezentacyjnie - o tym też się nie mówi.
Pewnie by można nasadzić w niej cebulowych -dłużej byłoby ładnie - próbowałam, jako , że jest to środowisko naturalne niejako to zwierzęta mają w niej raj. Nornice i krety też, zryte lepiej niż pługiem, cebulowe to wspomnienie.
Nie zmienia to faktu, że uwielbiam ogrody bylinowe, leśne, naturalistyczne, preriowe

Ale mam świadomość ilości nakładu pracy włożonej w ten wygląd.
a jak ktoś pisze, że jest laikiem , ale chciałby ogród taki....bezobsługowy, to mu pisze, że takich nie ma, albo nie odzywam się wcale.
Każdy ogród ma za zadanie upiększać otoczenie i świat, nawet ten tworzony tylko i wyłącznie dla nas samych. Bardzo szanuję osoby , które mimo iż nie mają talentu w tym kierunku usiłują stworzyć coś pięknego choćby przenosząc do siebie 1/1 inspirację - aż tak chyba nie spotkałam

Szanuje je za to , że próbują, że się starają, że walczą same.....bo wiem jaki to wysiłek.
Nie jest sztuką wezwać firmę i niech mi zrobi, jak się samemu nawet nie spróbowało. Spróbowałeś nie wyszło ok. lepiej jak zrobi to profesjonalista, ale wcześniej spróbuj, może masz ukryty dar o , którym jeszcze nie wiesz i może okaże się , że go pokochasz.
Wszystkim co się odważyli sami spróbować coś zmienić w otoczeniu gratuluję
Trzeba też pamiętać o tym , że zdarza się, ktoś bierze firmę niby projekt się podoba , a po wykonaniu okazuje się , że to nie to - tak też się zdarza.
Nie wszyscy projektanci są jak Szefowa, że sukces masz jak w banku. Znam takie osoby, co jak się po projektantach wzięli sami to mają teraz jedne z najpiękniejszych ogrodów ,a do tego nie powtarzalne.
Odwagiii życzę wszystkim

No i znowu elaborat