No to teraz mam do zagospodarowania prostokąt o wymiarach 4x2,4m. Ta rabata będzie przedłużeniem rabaty pod klonem (przy furtce) tam chciałabym derenie. A później te miskanty. I serb.
Odległość do pnia tuj 2,4m. Słońce non stop
Na tym kawałku mają być 3 Gracki. Na skraju tej rabaty jest malutki serb.
Proszę o pomoc co z Grackami fajnie by wyglądało. Chciałabym berberysy klumnowe
Przemek nie osłabiaj mnie ja listę tez mam pokaźną, a pewnych rzeczy sama przeskoczyć nie mogę urlop.... marzenie, ale więcej jak trzy dni nie dam rady wynegocjować
Z tawuły fajne wychodzą różnego typu obwodki. Jeżeli chodzi o rabatę z trawami to kształt aktualnie bardzo mi się podoba. Ciekawy jestem jaki będzie efekt z nasadzeniami. Dzisiaj chyba już powinny być.
Ja w sumie darn lubie ściągać, widły i nie ma problemu.
Zielony pasek przy gazonach to runianka kiedyś
przed nią łuk z szałwii 'deep blue'
W kąciku przy płocie poletko lawendy i trzmielina na pniu, dalej limki ( które muszą mieć przerwę pod ścianą bo tam susza totalna) i Nigry, które już rosną
Zostawiamy kulki bukszpanowe, ale czegoś mi brakuje przy chodniku dlatego pisałam o hostach. Dałabym je zamiast żurawek na małej rabatce i po drugiej stronie chodnika przy kulkach W kamyku rosnące rozplenice przed nimi róże 'Artemis' 5 szt i dalej tawuły ' Golden princes' sadzone co 45 cm tak by były kulkami
Czy przekombinowałam?
Nie kupiłam jeszcze szałwii, host, kulek i róż więc ewentualnie mogę z któregoś zrezygnować
To ścięty wiosną cis, ma tegoroczne przyrosty nie wiem czy ma korzonki bo nie mam odwagi szarpać poczekam do września,
przy tej okazji znalazłam liściasty patyk hortki limki
a to siewka turzycy buachanana, wszystkie wymarły po zimie
ostatni ogrodowy gratis, ukorzeniła się odłamana gałązka tawuły pod hakone
Moje tawuły czekają w kolejce do strzyżenia a przed nimi z 50 pozycji
Czekam jak rozpocznie się mój urlop który dziele na dwie części Pierwsza to mały remont w domu i oczywiście ogród a druga błogie lenistwo daleko stąd
Urocza zielona róża bardzo ciekawa i mało popularna
Karol, dzięki za odpowiedź. A powiedz mi jeszcze jak sadzisz tawuły na obwódkę to co ile cm? Ja mam jako kuli sadzone, nie stykają się ale jakbym pomiędzy wsadziła to też by się taki ładny wałek zrobił jak u ciebie.
Myślę, że jakiś % powinien się ukorzenić, zawsze coś tam się udaje. Ja na zimę nic z nimi nie robię, trzymam w dość zacisznym miejscu. Jak przyszły na chwilę te większe mrozy to schowałem je pod tujowy żywopłot. Wszystkie bez problemu przezimowały.
Karol, obwódka genialna! Świetnie wygląda. Też ciachnęłam moje tawuły i dałam do doniczek. Fajnie jakby się ukorzeniły bo potrzebuję przedłużyć rabatę z tawułami właśnie. Powiedz mi, a na zimę co się robi! Do gruntu wsadzić czy schować do garażu?
Dzięki wielkie, miło mi, że Ci się podoba.
Tez jestem fanem rozmnażania i każdy patyk bym ukorzeniał Czasami już mnie to denerwuje, ale jak się uda to radość jest niezmierna. )
Wydmuchrzyce też bardzo podziwiam i cenię za to jest wytrzymała na wszystko. Wiem, że się rozrasta, czasami nawet bardzo, ale mi jakos szczególnie to nie przeszkadza. Co jakiś czas przejdę i powyrywam odrosty. Zawsze jak tworzę nową rabatkę i jest puste miejsce, to ją dosadzam. Ona pasuje wszędzie.
Mam zostawione takie poletko, gdzie sie do woli rozrasta i stamtąd biorę sadzonki.
A tawuły no cóż, wolę je dużo bardziej od popularnego bukszpanu.
Ale pyszności zajadasz
Robiłam z przerwami w sobotę i niedzielę
Ale jakoś efektu nie widać
róże wielkie nadal do cięcia, buksy do cięcia, trzmieliny, tawuły i cisy, jaśminowce i żylistki, jałowcowe kulki
normalnie nie wyrabiam się w tym roku
od ulicy ligustry i berberysy do cięcia, o plewieniu nawet nie myślę...
ale utrwaliłam początek lipca
polało i ciut odżyło
róża Super Dorothy i fajne... chyba goździki nasiały się z ub,r,