Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 17:17, 23 mar 2020

Do góry
Agi2006 napisał(a)
Asia Ty też przeciwko kosodrzewinom? A może zrobić tak jak mówisz tzn.zamiast caradonny matrona w jezowkach.Przy dereniach zrobić tez pas matrony tak jak w wersji 2.Bylby on nawiązaniem do istniejacego pasa matrony przy rozplenicach.A ewentualnie caradonne posadzić dość gęsto ale tylko w jednym miejscu przy studni w celu jej osloniecia. I ewentualnie wymienić kosodrzewina na danici

Nie wiem, czy caradonna do osłonięcia się nadaje...
Szałwie się tnie nawet do 3-4 razy w sezonie. Czyli co chwilę będziesz ją miała odsłoniętą - tę studnię.

Ten rozchodnik to jednak lepszy wybór, choć nie wiem, jak wysoki rośnie.
Ja mam okazałego, to rośnie wysoki.
I też mam miśki na tyłach

Z tą różnicą, że u mnie brzozy i rozplenice tam rosną. I zamiast jeżówek mam hortki

Wysokie szybkorosnące drzewa 09:49, 23 mar 2020

Do góry
Też mi brzozy przyszły do głowy, graby i modrzewie, z wierzb najlepsze chyba płaczące szybko rosną szeroko zasłaniają i można je odmładzać. Ale brzozy są piękne cały rok. Z iglastych sosny chyba rosną najszybciej to tak z własnej obserwacji.
Wysokie szybkorosnące drzewa 07:49, 23 mar 2020

Do góry
Nie potwierdzam, wierzby to krótkowieczne drzewa. To już lepsze będą brzozy.
A nawet może buki?
Ogród Cioci cz. 3 18:11, 21 mar 2020

Do góry
jolka napisał(a)
Piękna wiosna
Ja też dzisiaj sezon rozpoczęłam, wynosząc huśtawkę pod brzozy

Teraz u mnie śnieg.Dobrze że złapałam chwilę
Trawnik na piaszczystej glebie 07:59, 20 mar 2020

Do góry
d_nika napisał(a)
Witam, mam na imię Dominika i jestem laikiem jeśli chodzi o ogrodnictwo
Zawsze z mężem mieszkaliśmy w bloku, a niedawno postanowiliśmy kupić sobie domek letniskowy - działka lesno budowlana / rekreacyjna
Teren Piaszczysty z Ok 15 letnimi sosnami - jest ich sporo - mamy tam również brzozy
Chcieliśmy oporządzić teren zasiać trawę - i tu zaczyna się problem - wciąż zastanawiamy się jak to zrobić by trawa tam rosła - ziemia piach / lub runo leśne - narazie próbujemy uporać się z grabieniem i wywozem tego wszytskiego a później ? Co powinnismy zrobić później czy mogłabym liczyć na jakaś podpowiedz z Państwa strony ?
Mieliśmy plan : ruszyć troszkę obecna ziemie / nawieźć czarnoziem i zasiać trawę - teraz pytanie jaki rodzaj trawy wybrać / mąż znalazł jakaś trawę do terenów leśnych , znów sąsiedzi z działki obok polecali trawę piłkarska
Czy mogłabym liczyć na podpowiedz osob bardziej doświadczonych ?
Niestety jestem kompletnie zielona do tej pory
Czytam próbuje się uczyć ale chwilowo jest ro dla mnie czarna magia - chociaż nie ukrywam ze zaczynam kochać ten ogród i zastanawiać się jak do tej pory mogłam żyć bez kawałka swojej ziemi
Pozdrawiam serdecznie
Dominika
Trawnik - działka leśna zamkn. 22:29, 19 mar 2020

Do góry
Witam, mam na imię Dominika i jestem laikiem jeśli chodzi o ogrodnictwo
Zawsze z mężem mieszkaliśmy w bloku, a niedawno postanowiliśmy kupić sobie domek letniskowy - działka lesno budowlana / rekreacyjna
Teren Piaszczysty z Ok 15 letnimi sosnami - jest ich sporo - mamy tam również brzozy
Chcieliśmy oporządzić teren zasiać trawę - i tu zaczyna się problem - wciąż zastanawiamy się jak to zrobić by trawa tam rosła - ziemia piach / lub runo leśne - narazie próbujemy uporać się z grabieniem i wywozem tego wszytskiego a później ? Co powinnismy zrobić później czy mogłabym liczyć na jakaś podpowiedz z Państwa strony ?
Mieliśmy plan : ruszyć troszkę obecna ziemie / nawieźć czarnoziem i zasiać trawę - teraz pytanie jaki rodzaj trawy wybrać / mąż znalazł jakaś trawę do terenów leśnych , znów sąsiedzi z działki obok polecali trawę piłkarska
Czy mogłabym liczyć na podpowiedz osob bardziej doświadczonych ?
Niestety jestem kompletnie zielona do tej pory
Czytam próbuje się uczyć ale chwilowo jest ro dla mnie czarna magia - chociaż nie ukrywam ze zaczynam kochać ten ogród i zastanawiać się jak do tej pory mogłam żyć bez kawałka swojej ziemi
Pozdrawiam serdecznie
Dominika
Ogród Karoliny 21:54, 18 mar 2020

Do góry
Dorii napisał(a)
Drzewa stety/niestety sama musisz wybrać

Ja bym buki wolała ale już pisałam że w kulistych nie gustuję. Zdecydowanie wolę wielopniowe o luźnej koronie więc ciężko mi doradzić.
Tak jak wiolka napisała, podpytać w najbliższych szkółkach o możliwość sprowadzenia na zamówienie. Wydaje mi się że taka ilość powinna zmotywować.

Co do kulistych to jako ciekawostkę powiem że są też brzozy o kulistej koronie.

Też mam takie samo zdanie na temat drzew
Ogród Karoliny 21:49, 18 mar 2020

Do góry
Drzewa stety/niestety sama musisz wybrać

Ja bym buki wolała ale już pisałam że w kulistych nie gustuję. Zdecydowanie wolę wielopniowe o luźnej koronie więc ciężko mi doradzić.
Tak jak wiolka napisała, podpytać w najbliższych szkółkach o możliwość sprowadzenia na zamówienie. Wydaje mi się że taka ilość powinna zmotywować.

Co do kulistych to jako ciekawostkę powiem że są też brzozy o kulistej koronie.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 18:55, 18 mar 2020

Do góry
Niniejszym ogłaszam, że drzewa na wschodnią stronę czyli od strony budującego się osiedla mam już wszystkie . Czyli patrząc w prawo od karagany mam klona Royal Red, magnolię Wada's Memory, wiśnię Kanzan, grujecznika i na końcu w rogu brzozy Dorenboos. Zostało mi tylko do kupienia drzewo do wsadzenia po lewej stronie od karagany czyli w miejscu, w którym aktualnie rośnie klonik japoński. Muszę tam na spokojnie upolować ładnego jarząbka kolumnowego.

A wraz z magnolią przyjechały dziś trzy derenie Midwinter Fire - już wsadzone pod żywopłotem sąsiadki (tej z domem w ostrej granicy) - razem z 5 miskantami od HaniR powinny stworzyć ładną zasłonę. Dobrałam też trzy pęcherznice Luteus - pójdą pod tuje od strony drogi w roli drugiej linii żywopłotu w plecach przyszłej altany. Tam cień więc powinny mieć ładny limonkowy kolor. Przed nimi jako otulenie altany planuję dosadzić Annabelki, kilka kolumnowych cisów i hakonki.
Ogród Karoliny 23:04, 17 mar 2020

Do góry
Dzięki dziewczyny , mam nadzieję że tak będzie
Ale już mam problem, bo mąż mówi że te buki mu się podobają tylko on myśli że nie dadzą rady na naszych piaskach i mówi to co ja pisałam Wam wcześniej że w okolicy nie ma buków - są sosny, brzozy, trochę jodły i dębu.
Z drugiej strony u sąsiada rosną klony - a one chyba mają podobne wymagania co buki?
Mąż mi namieszał w głowie - teraz jednak myślę o zakupieniu już większych okazów a cena wiadomo wysoka. Mąż się boi że się nie przyjmą lub nie będą ładnie rosły i pieniądze wyrzucone w błoto.... Mówi żeby stawiać na sprawdzone gatunki. Radzi sadzić:Jabłonie, Śliwy i Wiśnie.
Pisałyście że buki nie są takie wymagajace. Ja czytałam że nie mogą mieć mokro i że atakują je mszyce, gleba żyzna. Wykopałabym pod nie głęboki dołek zaprawiła dobrą ziemią, może potem jak podrosną to już by dały rady nawet i w piasku.....
Myślę kupić takie 2,5 metrowe egzemplarze.

Edit: może klony maja mniejsze wymagania niż buki ale troszkę za garażem u mnie rosną 3 dęby - one chyba maja podobne wymagania co buki? dobrze się mają.
Co bym nie posadziła jest ryzyko że się nie przyjmie.
Zbił mnie z tropu ten mój mąż
Ogród Karoliny 09:28, 17 mar 2020

Do góry
karo11inka napisał(a)
Ja też nie sadzę bukszpanów z tego względu Cisy w formie luźno posadzonej?
Czy to miejsce pomiędzy bylinami i trawami jest odpowiednie? bo jakoś tego nie widzę, czy lepiej przed hortensjami na przemian odpowiednio z jeżówkami i szałwiami ?będzie to dobrze wyglądać?
Wiolka, a ty jaką masz wizję względem drzew? zostawiać same buki jak radzi Asia , czy mieszać? Ten twój brzozowy zagajnik myślisz ,że faktycznie nie pasuje do prostych linii?

I co myślicie o tych trójkątach ?

Cisy pomiędzy bylinami a trawami właśnie....mogą być w jednym linii....cięte w kule czy półkule...

Ja tam jestem nieobiektywna bo buki to moja miłość nr 1 musisz zdecydować sama co Ci się podoba... ja tam brzozy posadziłam....ale mój ogród robi się coraz mniej minimalistyczny

poprzeglądaj sobie kompozycje z hortensjami na O. jest mnóstwo różnych zestawień, co komu się podoba
Ogród Karoliny 12:35, 16 mar 2020

Do góry
AlinaP napisał(a)
Już wszystko przeczytałam. Fajnie.
Jak rozmawiałyśmy o tych brzozach, zgłębiłam temat brzóz fastigiata. Rzekomo na suche stanowiska. Do tego te śliczne białe pnie w zimie. Niech się wypowie ktoś bardziej otrzaskany z tematem założeń nowoczesnych, bo jak dotychczas wykluczałam brzozy, teraz ta akurat forma mnie przekonuje. Szybciej by urosly, zanim buki "podskoczą".
Czy byłoby zbyt szalone, żeby wstawić jeszcze po jednej (lub po 3) pomiędzy świerki. Wśród tych tawul z projektu Asi. Czy skośna linia drzew jest warta podkreślenia? Chodzi mi o aspekt zimowy. Ten zagajnik by został z projektu Karo. Brzozy geometrycznie rozstawione.

Ala, nie chcę podkreślać skośnej linii świerków jeszcze dodatkowymi drzewami, o brzozach myślałam ewentualnie tylko w rogu przy placyku
Ogród Karoliny 12:30, 16 mar 2020

Do góry
Zapomniałam napisać o drzewach - czerwone to buki , a zielone to proponuję grab "Frans Fontain', co myslicie? Widziałam, że Wiolka podkrzesywała swoje od dołu więc chyba można z grabami i bukami też to zrobić

Makadamia , ok to jakie drzewa tam proponujesz? Stawiam na coś innego niż graby i buki . Tak jak pisze Ala brzozy szybciej by urosły - a na tym mi zależy, bo od strony drogi właśnie przez ten róg wszystko widać co się dzieje na podwórku. Chciałabym w miarę szybko przysłonić ten placyk.

Ogród Karoliny 12:15, 16 mar 2020

Do góry
Już wszystko przeczytałam. Fajnie.
Jak rozmawiałyśmy o tych brzozach, zgłębiłam temat brzóz fastigiata. Rzekomo na suche stanowiska. Do tego te śliczne białe pnie w zimie. Niech się wypowie ktoś bardziej otrzaskany z tematem założeń nowoczesnych, bo jak dotychczas wykluczałam brzozy, teraz ta akurat forma mnie przekonuje. Szybciej by urosly, zanim buki "podskoczą".
Czy byłoby zbyt szalone, żeby wstawić jeszcze po jednej (lub po 3) pomiędzy świerki. Wśród tych tawul z projektu Asi. Czy skośna linia drzew jest warta podkreślenia? Chodzi mi o aspekt zimowy. Ten zagajnik by został z projektu Karo. Brzozy geometrycznie rozstawione.

Ogród Karoliny 23:09, 15 mar 2020

Do góry
Brzozy wszędzie pasują ale ja mam dość luźne spojrzenie na style, wszelkie.

Na świerki nie patrzeć, one zanim urosną inne drzewa i zimą będą grać pierwsze skrzypce a w innym czasie odejdą w cień.
Ogród Karoliny 23:02, 15 mar 2020

Do góry
Myślę, że świerki to "trudna" wartość dodana. Zauważ, że zanim coś urośnie, one będą stanowiły częściowy wiatrochron
Potem dopiero stworzy się mikroklimat, jak wszystko podrośnie. Perspektywa ma to do siebie, że wszystko inaczej wygląda z różnych stron. Płaski widok zapewnia rzut z góry.
Brzozy chyba w założeniach mniej zobowiązujących.
Ogród Cioci cz. 3 20:37, 15 mar 2020

Do góry
Piękna wiosna
Ja też dzisiaj sezon rozpoczęłam, wynosząc huśtawkę pod brzozy
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 19:57, 15 mar 2020

Do góry
Powoli mogę sadzić pod płotem. Kombinuję co i gdzie. Mam trochę jeżyn bezkolcowych i borówek, myślę czy zrobić coś a'la plantację na środku działki z tyłu czy sadzić pod płotem. Z drugiej strony jak to kiedyś sprzedam czy będzie pod budowę domu to lepiej zlikwidować plantację niż rośliny ozdobne.

Z większych roślin mam go posadzenia świerki serbskie i brzozy doorenboos i myślę gdzie. Póki co chcę pogrupować maliny zanim zaczną rosnąć i czekam na koparkę. Jeszcze kupa drewna do przeniesienia w jedno miejsce i w sumie tyle. Po koparce sadzenie a potem walka z chwastami... Już się boję
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies