Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogród z wilkiem zamkn. 21:07, 24 lut 2020

Do góry
inka74 napisał(a)
ten ciemnoszary jest niezły na domku, lepszy niż jasny ten renifer. A jaki kolor będzie miał dach?

też zrobiłam kompozycję z gałązek pociętych z derenia ))

Iwonka dach będzie taki jak na domu -ciemny

-tylko jeszcze nie wiem z czego -albo blachodachówka podobna do dachówki z dachu domu ...albo gont....na tej fotce widać trochę dach

chciałam taki dach z rojników ,traw itp....ale to jakąś mocniejszą więźbę trzeba robić ….i w sumie ,to trochę się boję ciężaru takiego żywego dachu ….

u mnie te derenie mają za zadanie się ukorzenić hihi
potrzebuję ich dużo do brzozowej rabaty na nowej części …
jeszcze potrzebuję patyków z Flaviramea ( czy jakos tak ) ,i z pomarańczowych też potrzebuję ………
musze całą rabatę pozmieniać -pies ogłuchł przez zimę i narobił tam za dużo szkód ,więc będą same brzozy i krzewy

dereniowe gałązki są piękne
w zeszłym sezonie ukorzeniłam aż 2 derenie
Na zakręcie. 21:45, 23 lut 2020

Do góry
Coś narysowałam , ale nie umiem rysować w tym programie. Nie wiem jak wy robicie takie ładne łuki.Może ten rysunek pokaże jednak o co mi chodzi. Chciałabym mieć prostszy przejazd na drugą część działki ( na przejazd traktora). Na jej końcu w odległości około 30m może posadzić brzozy lub inne drzewa dla ładniejszego tła.
Na zakręcie. 21:04, 23 lut 2020

Do góry
Dziewczyny cieszę się bardzo ,że jesteście
Ewo, dziękuję za informację o gruszy, jeśli piaski jej nie odpowiadają nie ma co jej męczyć.
Asiu, plan bardzo mi się podoba, jednak rabata przy warzywniku musiałaby być trochę mniejsza. Myślałam , że może oddzielić część za garażem i warzywnik żywopłotem z irgi błyszczącej. Powiększyłabym za to tą najniższą rabatę z sosną i przedłużyłabym ją w stronę warzywnika. Żeby zasłonić sąsiada może jednak zdecydowałabym się na końcu działki nie objętym planem , posadzić brzozy, które stanowiłyby zielone tło. Jak myślisz? Spróbuję coś narysować.
Małymi krokami-Ogród Wioli 17:14, 22 lut 2020

Do góry
Iwonka napisał(a)

Uwielbiam ten twój zakątek, czerwień dereni, biel brzóz i kulki to piękna kompozycja na zimowy okres. Jak te pnie nabiorą masy to dopiero będzie spektakl.
Dziękuję za info o barwinku, zanotowałam na liście zakupów W tym roku czeka mnie dosadzanie przyziemia.

Też go uwielbiam
No jak brzozy zgrubieją to będzie fajniej
Dzięki Iwonko

Jeszcze mam plan za jakiś czas na poszerzenie dereniowo-brzozowej...
Będzie ząbek bo taka równa linia jakoś mi nie gra no i placyk będzie fajnie ukryty patrząc z altany ...
Chcę kupić z 10 szt. cisowych krzaczorków i posadzić na półkule zamiast buksów,bo co sezon mam na nich ćmę...miałam dosadzić jeszcze jedną brzozę,ale nie mogę, ze względu na kolektory słoneczne i planowaną fotowoltaikę...
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:26, 20 lut 2020

Do góry
Nie wiedziałam, że są brzozy himalajskie, a one takie ładne zwłaszcza te rozgałęzione od dołu mi się podobają
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:56, 20 lut 2020

Do góry
ana_art napisał(a)
Piękne donice!

Dziękuję, które się podobały?

ana_art napisał(a)
Danusiu chcę posadzić za płotem ( na działce sąsiadów ups) jakieś tanie drzewa wrazie gdyby trzeba było wykopać takie by mi trochę okno w kuchni przysłoniły

Chorobcia, tanie mają być, brzozy himalajskie? Bo ja wiem, śliwy wiśniowe są tanie i efektowne. Dla mnie super drzewa, bo długo trzymają liście i pięknie kwitną - i kolor liści cudowny. Purpurowe drzewa najładniejsze.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:51, 20 lut 2020

Do góry
TAR napisał(a)

no to masz swojego blizej, ja mam dalej za to on jest wyzej i jest bardzo wscibski. Okres bezlistny mnie kila, bo zaslaniam zaslony i mam wyrabane a na listny robie teraz zamianke jarzabow z brzozami, rosna też chojny i beda tuje. Sie zaslonie. Brzozy rosna szybciorem akurat beda zaslanialy taras. Wiesz, ze ja teraz na moim tarasie od ich strony musze zaslaniac zaslonki, bo mi licza ile dziennie browarow albo wina wypijamy??? I to wcale nie jest zabawne. A to nie jedyna z atrakcji, ktore nam "funduja". Na teksty o tym, ze ja znowu cos robie w ogrodzie to nawet nie reaguje.

Kiedy rozpoczynaliśmy budowę sąsiednia działka była na sprzedaż. Nie mieliśmy pojęcia, co tam wybudują. Po postawieniu ścian dokładnie sprawdzałam, co widzę przez otwory okienne i odpowiednio do zastanej sytuacji planowałam nasadzenia. Nie przewidziałam, że budynek obok będzie miał taras w naszą stronę. Z logiki mi wychodziło, że powinien on być po innej stronie. Przez swoje okno tarasowe na początku dokładnie widziałam, co sąsiad je i w co jest ubrany. Mus było to zmienić. Stąd też pojawiły się tam serby i daglezja. Latem dochodzi klon ginnala. Innego wyjścia nie było, bo na ścianie z tarasem jest też balkon.
Moi sąsiedzi są w wieku moich dzieci. Mają skłonność do stadnego życia, z którego ja już wyrosłam. Z racji odległości nie da się nie słyszeć rozmów, krzyków dzieci i małżeńskich kłótni. Ale i tak jest lepiej niż w bloku, gdzie wieczorne czytanie zakłócało bujne życie erotyczne sąsiadki.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:40, 20 lut 2020

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Granicę działki mam 4 metry od końca tarasu. Idealnie naprzeciw mojego tarasu sąsiad ma swój. Po prawej jest iglak rosnący na granicy. Trzeba było tak sadzić, żeby zachować intymność w okresie bezlistnym.

no to masz swojego blizej, ja mam dalej za to on jest wyzej i jest bardzo wscibski. Okres bezlistny mnie kila, bo zaslaniam zaslony i mam wyrabane a na listny robie teraz zamianke jarzabow z brzozami, rosna też chojny i beda tuje. Sie zaslonie. Brzozy rosna szybciorem akurat beda zaslanialy taras. Wiesz, ze ja teraz na moim tarasie od ich strony musze zaslaniac zaslonki, bo mi licza ile dziennie browarow albo wina wypijamy??? I to wcale nie jest zabawne. A to nie jedyna z atrakcji, ktore nam "funduja". Na teksty o tym, ze ja znowu cos robie w ogrodzie to nawet nie reaguje.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:19, 20 lut 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)

Kupuj jarząbka , fajne są. Moje mają tak nabombane pączki, że lada moment wybuchną I wszystkie w dobrej kondycji, również ten w donicy
Och och, ta wiosna niesie ze sobą duuuży ładunek ekscytacji

Ty masz te Flanrocki? Ja mam jednego Flanrocka w planach w inne miejsce a wczoraj poszperałam i znalazłam odmianę Granatnaja - podobno rośnie do 3-4m. Będę musiała popatrzeć w ogrodniczych jak to z nimi jest bo musze mieć w warzywniku coś czym sobie oka nie wydłubię więc musi mieć wysoki pieniek. nie wiem czy one są szczepione czy można koronę wyprowadzić wyżej...

TAR napisał(a)
moje jarzabki chyba bede w weekend przesadzac o ile pogoda pozwoli i w ich miejsce dam brzozy. Bedzie spojniej wizualnie. No i roslinom tez lepiej. I moze sie uda podjechac po tujki. Zanim kupie musze je oblukac. a w ogole to mam jakiegos takiego niechcieja w sobie.

A Twoje to co za jedne?
Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:06, 20 lut 2020

Do góry
moje jarzabki chyba bede w weekend przesadzac o ile pogoda pozwoli i w ich miejsce dam brzozy. Bedzie spojniej wizualnie. No i roslinom tez lepiej. I moze sie uda podjechac po tujki. Zanim kupie musze je oblukac. a w ogole to mam jakiegos takiego niechcieja w sobie.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:12, 19 lut 2020

Do góry
Urszulla napisał(a)
Ty z łączką walczysz tak jak ja z wieloma miejscami ale już nie silę się żeby coś rosło tam gdzie nie chce. Jednak Ciebie rozumiem bo zaplanowałaś architektonicznie łączkę właśnie tam. A jak brzozy i tuje urosną to czy tam będzie miejsce dla kwiatków bo chyba południowe slońce drzewa zabiorą. A jak Ty to widzisz??

Ula drzewa posadzone od zachodu i od wschodu, od południa na sporej części powinno być ok. Docelowo tamta cześć będzie mocno leśna bo my będziemy coraz starsi, ale to jeszcze parę ładnych lat a w tym czasie łąka niech cieszyKrety mi pomogły dziś w wysiewie bo im kopce rozgarniałam i w to siałam nasiona, zobaczymy co będzie bo z tej firmy Leg...ko to tak średnio wschodzą mi nasiona
Ja dziś kobieto uplanowałam jeszcze dwie nowe rabaty w podwórku....jakbym mało roboty miała.....ale bardzo mi tam będą pasowały tylko chyba nie będą typowo bylinowe, choc to pewnie w praniu wyjdzie jak zawsze
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 16:53, 19 lut 2020

Do góry
Ty z łączką walczysz tak jak ja z wieloma miejscami ale już nie silę się żeby coś rosło tam gdzie nie chce. Jednak Ciebie rozumiem bo zaplanowałaś architektonicznie łączkę właśnie tam. A jak brzozy i tuje urosną to czy tam będzie miejsce dla kwiatków bo chyba południowe slońce drzewa zabiorą. A jak Ty to widzisz??
Wszystkiego po trochu 15:29, 19 lut 2020

Do góry
UlaB napisał(a)
Mirko, u mnie to było kilka-kilkanaście cm. Tylko u mnie to juz robiło duze zamieszanie Variegata tego nie ma - rośnie w kupie i zwieksza objętość tej swojej kępki bez generwoania nowych kęp (przynajmniej na razie, mam od 2 czy 3 lat). ID miałam nie wiecej niz 4 lata. Widze, ze Silverka zaczyna mi sie zachowywac podobnie do ID, na razie bede pobierac sadzonki do pracy, mam nadzieje, ze nie wywinie mi podobnego numeru i nie zaanektuje za duzo miejsca.

Czy według Ciebie ID da rade pod świerkiem? Tam moglabym jej pozwolić zaanektować przestrzeń. Chyba spróbuje ją dosadzić do host. Kiedys miałam tam barwinka - ludzie, co ja sie go nawykopywałam

Czytam o tej Variegacie, być może ją mam, one różnią się trochę tylko tym białym paseczkiem . Nie widziałam innej na żywo, swoją kupowałam jako ID.
Swietny pomyśl mi podsunęłaś z tym podsadzeniem jej po świerki, może też pod brzozy da radę?
Będę próbować ją tam posadzić, zobaczymy czy da radę

Barwinka tego zwykłego też miałam, tak jak Ty się z nim męczyłam żeby usunąć
Teraz mam tego variegatę i trzymam go już wiele lat w ryzach nie pozwalając mu się ukorzenić od pędów. Wiosną tnę nisko i mam ciągle tylko jedną niewielką kępę
Ogród w remoncie 08:58, 19 lut 2020

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

Brzozy z dereniami to już klasyka. Ale już tam nie ma miejsca na brzozy, mam je gdzie indziej i derenie mają w plecach. Tu będą oczary

a nie boisz sie, ze bedzie tam za duzo koloru? Przy tych intensywnych dereniach oczary moga byc stłamszone i niewidoczne. Osobiscie bardziej je widze na tle ciemnych zimozielonych.

Moj oczar teraz rosnie na tle dereni (jakos tak wyszło) i jak przyjdzie żółtek oba posadze w innym miejscu. Zima kwiaty nie sa wyeksponowane, bo derenie robią szoł a latem lisc lisciowi podobny. Tylko jesienia widac przebarwieie na oczarze. Cały sezon jest niedostrzegalny.

Moje oba oczary ida pomiedzy iglaki i za tło beda miały las.
Ogród w remoncie 22:06, 18 lut 2020

Do góry
TAR napisał(a)
mnie do takiej ilosci dereni to od razu rzozy sie pchaja w oczy, te foty pewnie znacie

brzozy i derenie

derenie i brzozy 2

derenie i brzozy 3

Brzozy z dereniami to już klasyka. Ale już tam nie ma miejsca na brzozy, mam je gdzie indziej i derenie mają w plecach. Tu będą oczary
Ogród w remoncie 21:35, 18 lut 2020

Do góry
mnie do takiej ilosci dereni to od razu rzozy sie pchaja w oczy, te foty pewnie znacie

brzozy i derenie

derenie i brzozy 2

derenie i brzozy 3
To tu- to tam- łopatkę mam ! 09:59, 18 lut 2020

Do góry
mrokasia napisał(a)

Tarcia, czy jest coś czego nie masz i w dodatku w kilku sztukach???

Haniu, z szacunkiem śledzę Twoje przedwiosenne poczynania ogrodowe. Tamaryszek, hmmm .

Kasia przyjedziesz, zobaczysz. Nie mam jeszcze wielu rzeczy. Ale lubie powtarzac nasadzenia zeby zachowac jakąs spojnosc w tym calym miszmaszu. Powtarzaja sie brzozy, tamaryszki, grujeczniki, buki, kaliny, hortki, sosny, swierki, derenie i byliny. Dasz wiare, ze mam jeszcze nieobsadzone rabaty?
W samym słońcu 13:28, 17 lut 2020

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Sarenko, a czemu chcesz piwonię drzewiastą?

A brzozy nie wypiją Ci wody z warzywnika i malin?

Piwonia na prezent dla mamy.
A myślałam czy by u siebie nie posadzić na rabacie podokiennej ( która narazie jest w planach, fajnie jakby w tym roku powstała)

Hm, o tym nie pomyślałam. Tam borówki są dalej, ale one są ograniczone krawężnikami.
To już nie wiem, to chyba jak już to tylko w sam róg może mogłaby iść brzoza, a jeśli nie ona to co innego. I brzoza i szmaragdy to nieźle pijusy, dlatego zastanawiam się nad przesadzeniem Annabelle i posadzenie w dalszej odległości od tuj ivory halo,ale to inna część ogrodu to nie będę mieszać
W samym słońcu 13:21, 17 lut 2020

Do góry
sarenka napisał(a)
Jeszcze mam pytanie o piwonie krzewiasta/ drzewiastą. Polecacie jakieś konkretne odmiany?
Poszukuję:
białej
Różowej
Czerwonej/ bordowej

Sarenko, a czemu chcesz piwonię drzewiastą?

A brzozy nie wypiją Ci wody z warzywnika i malin?
W samym słońcu 13:20, 17 lut 2020

Do góry
Asia, tak płot taki dosyć lity jest,nie jest ażurowy.
Brzozy są super, to chyba moje ulubione drzewa za bardzo cienistej nie chcę, choć myślę że funkie już dadzą tam sobie rade- i Brunnera- jak ona mi się podoba !

Kasia, wolę jednolicie. Czyli np brzoza i co jeszcze?
Co z czym połączyć żeby nie było chaosu i nie trzeba było ciąć non stop?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies