Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Brzozowy raj 21:55, 04 lis 2019

Do góry
Witam Gosiu

A gdzie brzozy? V klasa ziemi to nie lada wyzwanie ma też plusy lekka dla iglaków. Pod inne rośliny trzeba nie źle nawozić.
Kompostownik jest konieczny aby mieć dobry nawóz do rozsiewania i pod rośliny.

Hosty aby tylko półcień i cień misly oczywiście dobre podlewanie to będą rosły ładnie i szybko.

Powodzenia
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:59, 04 lis 2019

Do góry
Jeszcze dopisze, ze nowy domownik jest przesliczny, wielki szacun za wziecie psiaka ze schronu, nasz kolejny to tez bedzie piesek Adopcjan

I brzozy z dereniami mnie zapikały i te stipy bezwstydnie skopiuje. Pani kochana, mogie???
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:14, 04 lis 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Brzozy i derenie oglądam z czułością.

Zazdroszczę Ci miejsca na wyeksponowanie dereni.
Ten duet brzozowo-dereniowy potrzebuje jednak nawadniania. U mnie brak.

A pies oddziaływuje prozdrowotnie. Wymusza aktywność ruchową. Na spacerach ulatniają mu się stany lękowe. Łatwiej z nim nawiązać kontakt emocjonalny.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:27, 04 lis 2019

Do góry
Masz ogród zawsze atrakcyjny. Ciekawie skomponowany.

Brzozy i derenie oglądam z czułością.
W samym słońcu 11:04, 04 lis 2019

Do góry
Cisy zamówiłam będę sadzić. Mam nie dużo, ale lepsze to niż nic, obornik, super już przekompostowany.do każdego dołka będzie po trochu, wcześniej przekonałam z kompostem i mączka bazaltowa.
Kupiłam też ivory halo,żeby rozjaśnił mi kącik gdzie jest Red baron,żurawki na czerwień się przebarwiające i przekwitnięte już limelight,a zapomnialam,że on przecież ma czerwone gałązki ale myślę,że będzie tam pasował. Mam też miejsce na drzewo-trochę może nie jest to idealne miejsce,bo drzewo by rosło przed całą rabata , czyli w tle limelight i niższe nasadzenia- tu będę chciała coś co jesienią nie będzie miało czerwonych liści. Grobowo wygląda ten fragment działki, czerwień na tle zielonych tuj. Może Kanzan byłaby dobrym pomysłem?

Pytanko- wygrabiacie liście z rabat czy zostawiacie? W pobliżu brzozy u mnie tak wygląda. Na drzewie jeszcze mnóstwo drzew i zastawiam się czy jest sens już to wygrqbiac czy zostawić jeszcze...

Jak już odważyłam się cisy sadzić to Amanogawy też sadzić?

Edit. Za jakość zdjęcia przepraszam, ale mój telefon staruszek nie chce robić wyraźnych
Ogród bez reguł 10:38, 04 lis 2019

Do góry
Zaintrygował mnie wgłębnik - jak się zejście rozpłaszczy, rozszerzy, wypłaszczy można dać na stromych ściankach łąkę krokusową (jest tam wilgotno? - to w dole szachownice a narcyzy kępkami- w miejscach w lecie suchych). Ta skarpa mogłaby być w całości pachnącym niskim zielnikiem, jeśli tak jest dużo słońca. Ładnym obramieniem "sadu" przy siatce mogłyby być te niższe delikatniejsze derenie (Midwinter Fire, Anny's Winter Orange - to są te same wg mnie). Albo w rogu wgłębnika cisy złote kolumnowe (ten wgłębnik będzie świecił).

Tak jak Dorii pisze wgłębnik ma potencjał. Ale może Makadamia uzna, że to dopiero prace z końca listy priorytetów.

Projektowanie z Makadamią to i przyjemność i nauka i pożytek dla Ciebie i w efekcie końcowym piękny ogród.

Edit, ten wgłębnik to takie jakby "aha". Białe brzozy też będą dobre i łączka. Jakie on ma wymiary?
Wzgórze chaosu 08:35, 04 lis 2019

Do góry
Ale piękny zakącik z brzozami i ławeczką Ci wyszedł Iwonko
Brzozy jakie duże i zgrabne
Wzgórze chaosu 10:33, 03 lis 2019

Do góry
Teraz foty brzydkie, bez kadrowania
Na nowej brzozowej mam jeden problem. Iglaki, które były tam wcześniej wrosły w żywopłot ze szmaragdów. Wycięłam wszystkie suche gałęzie do zera, ale zaczątki nowych nie pojawiły się wcale. Pewnie potrzeba kilku lat, aby coś w tych szmaragdach wykiełkowało.

Mogę przewiązać trochę gałęzi z tyłu do przodu i stworzyć zieloną atrapę, ale nie będzie to bujna zieleń a raczej lekka przesłona pustych pni.

Na wiosnę muszę wykopać ten wysoki goły pień z czupryną na czubku (za środkową brzozą) - pozostałość po przemarzniętym cyprysie Ivonne.

Brzozy posadziłam daleko od żywopłotu, ale na pewno kiedyś stworzą dużą koronę i żywopłot w tym miejscu i tak nie będzie rósł spektakularnie.

Koty weszły w kadr Rudy ma wszystko w nosie, Max myśli razem ze mną

Może postawić tam coś w stylu muru z lustrem z projektów Danusi?
Nabazgroliłam na szybko coś takiego

Stara cegła lub zwykły jasny tynk. Nie mój kamień, wiem - pasuje do ściany w altanie i murków, ale mam go już po dziurki w nosie
Na mur puszczona hortensja pnąca lub kokornak. Lustro w starej ramie. I kawałek murku przy krześle, aby kubek postawić, donicę, albo jakiś inny drobiazg.

Wypatrzyłam fajną ławkę, dlatego ta z przodu powędruje pod drewutnię. Nowa będzie miała kolor altany. do kompletu jest też krzesło, które dałabym pod klona.
Trzy kulki z tawuł idą z wiosną gdzie indziej. Są za ciężkie do tej lekkiej rabaty. A mur to niby lekki jest
Pomocy

Ogród w remoncie 10:14, 03 lis 2019

Do góry
Iwonka napisał(a)
Aśka nie daj się!!! Ogród na stres pomaga, szkoda, że sezon się kończy!
Zadbaj o siebie!
A derenie w brzozach coraz bardziej mi się podobają. U ciebie Sibirica? Midwinter fire też ponoć ładny zimą. Może i ja te nowe brzozy tak podsadzę? Na razie poszły tam fortegille, ale mam w planach remont innej rabaty i może tam te fortegille by się odnalazły.

Chciałam Sibrica ze względu na piękne jesienne wybarwienia. Krótko trwają co prawda ale robią wrażenie
Z mojej perspektywy to pewnie dobrze, że sezon się kończy bo pewnie nie usiedziałabym na dooopie a po zabiegu jakiś czas, krótszy czy dłuższy terapia szpadlem nie wskazana. A tak wiosna już będzie moja
Wzgórze chaosu 09:44, 03 lis 2019

Do góry
Po zrobieniu kącika na ławeczkę rabata miała być "namacalna" tylko z przodu.
Gdy posadziłam brzozy w zygzak powstała naturalna ścieżka od perukowca do klona czyli od altany do drogi - wąwozu w kierunku przodu domu.
I zamierzam tę 'namacalność" rabaty wykorzystać Uwielbiam wchodzić w nasadzenia a nie tylko patrzeć na nie z zewnątrz. A miejscówka przy klonie jest rewelacyjna jako kolejna oś widokowa. I kącik do "zadumania", nieco ukryty, ale z fajnymi widokami.

Od drogi "wąwozu" na początku rabaty brzozowej rośnie rododendron, potem cyprysik Filifera nana i czerwony klon palmowy.

Latem zamieniłam trawiastą ścieżkę na żwirową. Wiosną dosadzę "coś" (jakieś pomysły?) aby zniknęła granica między roślinami a nawierzchnią.
Nie wiem jak zrobić wejście w rabatę? A może nie kombinować tylko zostawić granicę żwiru i trawy tak jak.

Po lewej stronie zrobiłam malutki kącik aby zasłonić nieco kamienny murek. Zaczyna się on równo z końcem żwirowej ścieżki. Nasadzenia na tej małej rabacie będą problematyczne, ale o tym w innym wpisie. Na razie jest tam jeden miskant i już nadaje lekkości

Wzgórze chaosu 01:02, 03 lis 2019

Do góry
Ładnie się komponują te brzozy.
Ogród w remoncie 22:53, 02 lis 2019

Do góry
Aśka nie daj się!!! Ogród na stres pomaga, szkoda, że sezon się kończy!
Zadbaj o siebie!
A derenie w brzozach coraz bardziej mi się podobają. U ciebie Sibirica? Midwinter fire też ponoć ładny zimą. Może i ja te nowe brzozy tak podsadzę? Na razie poszły tam fortegille, ale mam w planach remont innej rabaty i może tam te fortegille by się odnalazły.
Wzgórze chaosu 22:38, 02 lis 2019

Do góry
Letni remont rabaty przy altanie zakończyłam zdjęciem z cyprysowego okienka

Kto ciekaw zmian na tej rabacie zapraszam na strony 121,122:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7770-wzgorze-chaosu?page=121
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7770-wzgorze-chaosu?page=122

Temat dużych wypełniaczy, czyli drzew na tę rabatę spędzał mi sen z powiek. Po kolei wykreślałam kolejne pomysły. Odpadły kule na pniu (klony, platany, ambrowce) - znudziły mi się kule na patykach, kolumnowe (tulipanowce, ambrowce, graby) - za mało zasłaniają, kolumnowe owale (buki) - tyle ich już mam.

Jedną z ostatnich wizji był platan lub lipa. Po okresie florystycznych szaleństw pojawiła się tęsknota za normalnym, klasycznym w formie drzewem.
Niestety za stara już jestem, aby na takie dorodne drzewo czekać latami, stąd jakże oryginalne olśnienie - brzozy
Posadziłam trzy i stwierdzam, że nie ma to jak ogrodowe pewniaki. Jestem zadowolona

Brzozy są duże, mają ponad 4 metry. Zgrały się rozmiarami z perukowcem i klonem japońskim. Białe pnie pasują do jasnej altany. Posadziłam je tak, aby w razie uschnięcia perukowca (werticylioza?) było miejsce dla czwartej brzozy.

* czwarta brzoza byłaby tam świetna Połączyłaby brzozy z altaną (kolor) i z brzozami za altaną (gatunek).

Zmniejszyłam placyk na ławeczkę. U Agaty i Hani hortensje tak cudnie otulają siedzisko, że marzę aby też w kwiatach posiedzieć. A Kyushu pachną obłędnie. Rośnie ich tam pięć. Krzew na pniu pośrodku i po dwa po bokach.

Moja klasyczno symetryczna głowa dosadziła sobie oprócz szpalerku cisów jeszcze dwie kule cisowe Pomyślałam, że wczesną wiosną po ścięciu hortensji będzie coś zielonego. A podobny żywopłot cisowy jest przy kamiennym placyku koło altany.
Symetria jest moją zmorą w ogrodzie. Brzozy też posadzone w zygzak, symetrycznie
EMuś się cieszy, kiedyś hamak między nimi rozwiesi.

Żwir pod ławką zmiękczę jeszcze hakone. Na razie trawki są tylko wzdłuż rabaty. A i tam chyba je troszkę rozrzucę. Szpaler z 5 sztuk to już u mnie za dużo

Koło dwóch brzóz posadziłam po 3 kępy zawilców September charm. Puszek nasion wygląda bajkowo.

Czerwona roślina to Itea. Podczas wyprawy Muszkieterek do Krzywaczki kupiłam 3 sztuki. Zakup zupełnie spontaniczny. Urzekła mnie nazwa a po sprawdzeniu w necie również wygląd tej krzewinki w sezonie. Tworzy fajne zielone poduchy do maksymalnie metra wysokości. Kwitnienie majowe jest porównywalne do eksplozji białych fajerwerków, coś jak tawuła. No i jesienne przebarwienie, czerwone jak klon obok

Na tyłach posadziłam jeszcze dwie Fothegille major. I łan tulipanów. Wszystkie cebule jakie miałam z poprzednich sezonów zmieszałam i zobaczę czy coś fajnego z tego wyjdzie. Reszta wypełniaczy w następnym sezonie.
Pomijając kolorowe tulipany będzie stonowanie. Biel, blady fiolet zawilców i coś, co dyskretnie nawiąże do bordowego klona i perukowca.

Ogród w remoncie 19:04, 02 lis 2019

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Nie wiedziałam,że masz brzozy z dereniami uwielbiam to połączenie i tego pina z cisami...

To taki pin do którego mam słabość. Mam derenie po całości tego ogrodzenia sąsiadującego z ulicą więc na fragmencie za brzozami. Tyle, że to d. Sibrica więc przez większość sezonu nie są bardzo widoczne (moje tym bardziej bo dopiero nabierają masy). Jesień i zima za to należy do nich. Chcę tam las czerwonych gałązek. Marzy mi się też parę tych cieniutkich cisków
Małymi krokami-Ogród Wioli 19:04, 02 lis 2019

Do góry
AnnaMS napisał(a)
Witaj Wiolu przyszłam podziwiać rabatę brzozową, pięknie wyszła
Szkoda trawek, trudno, odrosną, dobrze że nic nie poniszczyli z zazdrości.
Dzisiaj wykopałam stare pięciorniki o białych kwiatach przy słupkach oświetleniowych i posadziłam miskanty 'Memory' bo widzę że są na topie, brzozę mam jedną bo na więcej miejsca nie mam Twoje rabaty są godne naśladowania, szkoda że nie mam już miejsca, mogę tylko podziwiać

Witaj Aniu
Miło mi za Twoje odwiedziny i pochwały brzozowej ...Dzięki
Wiadomo,trawy odrosną i dobrze ,że bez większych zniszczeń ten incydent się skończył...

Świetna zmiana tych pięciorników na Memory,będziesz zadowolona

Ja też mam mały ogród,ale jeszcze wcisnęłam 4 brzozy i cieszę się bardzo z nich nawet takie chudzinki co posadziłam już mi się podobają
Fajnie,że masz chociaż 1 brzózkę

Powiem Ci,że rabaty też mi się podobają.... fajnie,że i Tobie również

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 18:06, 02 lis 2019

Do góry
Kasiu dziękuję

brzozy uwielbiam te szlachetne
Ogród w remoncie 14:09, 02 lis 2019

Do góry
Nie wiedziałam,że masz brzozy z dereniami uwielbiam to połączenie i tego pina z cisami...
Ogród bez reguł 11:58, 02 lis 2019

Do góry
galgAsia napisał(a)
Obawiam się, że piękne widoki zniknęły bezpowrotnie.

U mnie malowniczo wygina brzozy.
O Twój intelekt jestem nad wyraz spokojna.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies