Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 17:36, 20 lut 2020

deszczowymaj napisał(a)

Słodki jessuu Coś pięknego

O matko! Aż tak? Inna paleta barw.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 17:51, 20 lut 2020

TAR napisał(a)

no to masz swojego blizej, ja mam dalej za to on jest wyzej i jest bardzo wscibski. Okres bezlistny mnie kila, bo zaslaniam zaslony i mam wyrabane a na listny robie teraz zamianke jarzabow z brzozami, rosna też chojny i beda tuje. Sie zaslonie. Brzozy rosna szybciorem akurat beda zaslanialy taras. Wiesz, ze ja teraz na moim tarasie od ich strony musze zaslaniac zaslonki, bo mi licza ile dziennie browarow albo wina wypijamy??? I to wcale nie jest zabawne. A to nie jedyna z atrakcji, ktore nam "funduja". Na teksty o tym, ze ja znowu cos robie w ogrodzie to nawet nie reaguje.

Kiedy rozpoczynaliśmy budowę sąsiednia działka była na sprzedaż. Nie mieliśmy pojęcia, co tam wybudują. Po postawieniu ścian dokładnie sprawdzałam, co widzę przez otwory okienne i odpowiednio do zastanej sytuacji planowałam nasadzenia. Nie przewidziałam, że budynek obok będzie miał taras w naszą stronę. Z logiki mi wychodziło, że powinien on być po innej stronie. Przez swoje okno tarasowe na początku dokładnie widziałam, co sąsiad je i w co jest ubrany. Mus było to zmienić. Stąd też pojawiły się tam serby i daglezja. Latem dochodzi klon ginnala. Innego wyjścia nie było, bo na ścianie z tarasem jest też balkon.
Moi sąsiedzi są w wieku moich dzieci. Mają skłonność do stadnego życia, z którego ja już wyrosłam. Z racji odległości nie da się nie słyszeć rozmów, krzyków dzieci i małżeńskich kłótni. Ale i tak jest lepiej niż w bloku, gdzie wieczorne czytanie zakłócało bujne życie erotyczne sąsiadki.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
AnnaCh 17:53, 20 lut 2020

Kurtka wdna, wchodzę, a tu wszędzie sprzątanie Ja nawet nie zaczęłąm, nie ruszyłam jeszcze nic, kret zrył mi pół ogrodu.
Też lubię liściaste, niestety sąsiedzi nie pozostawili mi wyboru, że muszę mieć też sporo iglastych, co by się w bezlistnym okresie też lekko przysłonić.
Ciekawe tylko czy moi nowi sąsiedzi będą lubili liście??? Chyba będą musieli, jak im się zaczną moje doorenboosy sypać
galgAsia 17:59, 20 lut 2020

Z moich dzisiejszych planów ogrodowych nici - jak byłam w pracy, świeciło cudnie słonko, jak poszłam do ogrodu - lunął deszcz... Jestem smutna, jestem zła...
Gruszka_na_w... 18:10, 20 lut 2020

AnnaCh napisał(a)
Kurtka wdna, wchodzę, a tu wszędzie sprzątanie Ja nawet nie zaczęłąm, nie ruszyłam jeszcze nic, kret zrył mi pół ogrodu.
Też lubię liściaste, niestety sąsiedzi nie pozostawili mi wyboru, że muszę mieć też sporo iglastych, co by się w bezlistnym okresie też lekko przysłonić.
Ciekawe tylko czy moi nowi sąsiedzi będą lubili liście??? Chyba będą musieli, jak im się zaczną moje doorenboosy sypać

Aniu, na Twoim miejscu w ogóle bym się tymi sąsiadami nie przejmowała. Oni zastosowali tę zasadę wobec Ciebie. Nie miej skrupułów.
A konieczność porządków wymusiła przyspieszona wegetacja.
Gruszka_na_w... 18:13, 20 lut 2020

galgAsia napisał(a)
Z moich dzisiejszych planów ogrodowych nici - jak byłam w pracy, świeciło cudnie słonko, jak poszłam do ogrodu - lunął deszcz... Jestem smutna, jestem zła...

To przykre, współczuję. Wiem jak się cieszyłaś na możliwość podłubania.
U mnie było ładnie cały dzień. Udało mi się ogarnąć kawałek od brzóz do drugiego narożnika. Cięcie i spulchnianie gleby.
TAR 18:18, 20 lut 2020

u nas dzisiaj niby sloneczko ale powietrze niezbyt mile, a jak sie chmurzylo to wrecz zimno bylo.
TAR 18:41, 20 lut 2020

Haniu znalałam na twoich zdjecia te Chuby, ślicznosci. Jakby moja nie byla MB to moglaby byc Chuby . W tym moim ogrodniczym jak cos jest zakitrane od lat i ma z lekka wyblakle metki to ciezko rozczaic jaka odmiana. ale mozna trafic perelki za grosze. tak jak w ub. roku trafilam te klony Asahi Zuru, nikt na nie uwagi nie zwracal, bo w kątku za drzewem stały.

Edit - na stowke ta moja to nie MB
Margerytka40 18:49, 20 lut 2020

Wczoraj przy cięciu carexów myślałam o Tobie i o Twoich wpisach na ich temat. Sama prawda. Namordowałam się z nimi. Dobrze, że to tylko raz w roku taka robota. Nie wiem czy zdecyduję się jeszcze je sadzić. Ha, ha teraz tak mówię, w czerwcu pewnie już o tym zapomnę
deszczowymaj 18:54, 20 lut 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

O matko! Aż tak? Inna paleta barw.

Dobijasz mnie PrzePięknie !