Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 13:45, 20 lut 2020

mrokasia napisał(a)

Ekhm, że wesoło to się zgodzę ale goło??? W żadnym wypadku. I znów powiem - dobrze, że jest przedwiośnie - dzięki niemu na fotkach dobrze widać Twoje włości . I to daje mi nadzieję, że i u mnie na nowej działce da się tak nasadzić by okolicznych domów nie było za bardzo widać .

Moje upodobanie do roślin liściastych sprawia, że w okresie bezlistnym te zabudowania na zewnątrz rzucają się trochę w oczy. Ale z kolei uszczelnienie granic zimozielonymi sprawiłoby, że ogród stałby się bardziej sztywny, pudełkowaty. Tego chciałam uniknąć.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 13:47, 20 lut 2020

galgAsia napisał(a)

Mało precyzyjna jestem: zostaw w sensie - nie wywalaj

No coś Ty. Zazielenionych w życiu bym nie wyrzuciła.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Kawa 13:56, 20 lut 2020

no tak człowiek już złakniony koloru nawet tego zielonego - świeżego!!
ja przygodę z różami zaczynam i szukam bezproblemowych
TAR 13:56, 20 lut 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Moje upodobanie do roślin liściastych sprawia, że w okresie bezlistnym te zabudowania na zewnątrz rzucają się trochę w oczy. Ale z kolei uszczelnienie granic zimozielonymi sprawiłoby, że ogród stałby się bardziej sztywny, pudełkowaty. Tego chciałam uniknąć.

Bo ty Haniu masz troche dalej sasiadow niz ja. Tez chcialam podobnie prowadzic ogrod, bez szablonu, żywoplotu ale niestety nowi sasiedzi nie daja mi szansy. I od ich strony bede sadzic te nieszczesne tuje. Ale juz od strony lasu i od strony poludniowej tego robic nie musze.

Ta nowa dzialeczka daje mi wieksze mozliwosci prowadzenia luznego i docelowo leśnego ogrodu no i wielka prywatnosc, dlatego jednak dązymy do sprzedazy obecnego miejsca mimo żalu, że musimy taka fajna miejscowke sprzedac. no moze nie musimy ale chcemy
Dominika11 14:11, 20 lut 2020

a kopczykujesz róże ???
Gruszka_na_w... 15:10, 20 lut 2020

Dominika11 napisał(a)
a kopczykujesz róże ???

Od dwóch lat nie ma takiej potrzeby. U mnie rosną dość pospolite egzemplarze. Większą uwagę przywiązuję do plamy koloru niż do kształtu kwiatu i zapachów.
Gruszka_na_w... 15:14, 20 lut 2020

TAR napisał(a)

Bo ty Haniu masz troche dalej sasiadow niz ja. Tez chcialam podobnie prowadzic ogrod, bez szablonu, żywoplotu ale niestety nowi sasiedzi nie daja mi szansy. I od ich strony bede sadzic te nieszczesne tuje. Ale juz od strony lasu i od strony poludniowej tego robic nie musze.

Granicę działki mam 4 metry od końca tarasu. Idealnie naprzeciw mojego tarasu sąsiad ma swój. Po prawej jest iglak rosnący na granicy. Trzeba było tak sadzić, żeby zachować intymność w okresie bezlistnym.

Gruszka_na_w... 15:17, 20 lut 2020

Kawa napisał(a)
no tak człowiek już złakniony koloru nawet tego zielonego - świeżego!!
ja przygodę z różami zaczynam i szukam bezproblemowych

Bezproblemowe na ogół mają jakieś wady. A to nie pachną, a to kwiat mają pospolity.
TAR 15:40, 20 lut 2020

Granicę działki mam 4 metry od końca tarasu. Idealnie naprzeciw mojego tarasu sąsiad ma swój. Po prawej jest iglak rosnący na granicy. Trzeba było tak sadzić, żeby zachować intymność w okresie bezlistnym.

no to masz swojego blizej, ja mam dalej za to on jest wyzej i jest bardzo wscibski. Okres bezlistny mnie kila, bo zaslaniam zaslony i mam wyrabane a na listny robie teraz zamianke jarzabow z brzozami, rosna też chojny i beda tuje. Sie zaslonie. Brzozy rosna szybciorem akurat beda zaslanialy taras. Wiesz, ze ja teraz na moim tarasie od ich strony musze zaslaniac zaslonki, bo mi licza ile dziennie browarow albo wina wypijamy??? I to wcale nie jest zabawne. A to nie jedyna z atrakcji, ktore nam "funduja". Na teksty o tym, ze ja znowu cos robie w ogrodzie to nawet nie reaguje.
deszczowymaj 16:51, 20 lut 2020

Koję złaknioną kolorów dusze tymi zdjęciami.

Słodki jessuu Coś pięknego