Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:29, 05 gru 2015

Do góry
Milka napisał(a)
floksy szydlaste zaczynają
pełno pąków
jak w marcu

Te... rychlik.... patrz jaki opis dałaś Jaki floks? ? ?
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:41, 05 gru 2015

Do góry
floksy szydlaste zaczynają
pełno pąków
jak w marcu

jeżówki kwitnąć będą znowu, białe i Hot Papaja
a we Wrocławiu przy knajpkach kwitną pelargonie

wiciokrzew i stokrotki

zaczynają wyłazić piwonie, a budleje nadal w liściach i puszczają nowe
Skąpana w słońcu 21:50, 03 gru 2015

Do góry
Ale piękne floksy. Uwielbiam ich zapach. Prawie go poczułam
Kamienny ogród patykiem malowany 23:59, 02 gru 2015

Do góry
Sylvana napisał(a)

Mostek - jak już chyba kiedyś pisałam, był notorycznie zalewany.
Teraz więc wymyśliłam, że zrobię dwa kamienne stopnie i na tym położę dopiero mostek z drewna.
Niedaleko mam skład i oglądałam już ryflowane deski, ale o egzotycznych nie mam co myśleć - więc zostaje sosna albo modrzew. Wolałabym to drugie

Floksy mi przyszły do głowy, bo zimą też nie wyglądają najgorzej, a poza tym robią dywan, pod którym nie rosną chwasty....nie chcę jeszcze dodatkowej roboty....w kuckach wyrywać coś z pomiędzy czegoś
Nie umiem tak łapki wyciągać jak nie mam czegoś na wymianę

Acha i chcę żeby nie rozlazło się to za bardzo w drugą stronę, ma spływać w dół

Jak ten barwinek ma się do moich kryteriów bo znam go tylko ze zdjęć?

Wszystko się zawsze rozłazi w każdym kierunku, no chyba , że posadzisz tak , żeby skarpa była z wystawą na południe....bo większość roślin w stronę słońca mocniej rośnie. Barwinki są fajne bo zimozielone i na fiolet , albo na biało kwitną, rosną bardzo szybko. Musiałabyś spróbować jak się sprawdzą w jednym miejscu i podjąć decyzję. Mogę wiosna podesłać tylko się przypomnij i nic na wymianę nie musi być!!!

Już Ci pisałam , że w niektórych ogrodach jak jest nadmiar to ląduje w kompoście , chyba, że znajdzie się ktoś kto przygarnie. Ja wolę komuś oddać nić wywalić Z tojeścią rozesłaną to prawda u mnie też do oczka włazi do wody
co do floksów to niestety , aż tak skuteczne nie są u mnie jeden perzem przerasta i muszę chyba wykopać cały , żeby się do kłączy chwaściora dostać. A mlecze też go niestety lubią Tak dobrze to nie ma
Kamienny ogród patykiem malowany 23:34, 02 gru 2015

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

A z czego mostek będzie zrobiony???
Jak napiszesz , że nadmiary floksów przyjmiesz to w jeden rok Ci tych skarp zabraknie ha ha
Jeszcze mi barwinek do głowy przyszedł , że może by fajnie spływał z takiej skarpy

Mostek - jak już chyba kiedyś pisałam, był notorycznie zalewany.
Teraz więc wymyśliłam, że zrobię dwa kamienne stopnie i na tym położę dopiero mostek z drewna.
Niedaleko mam skład i oglądałam już ryflowane deski, ale o egzotycznych nie mam co myśleć - więc zostaje sosna albo modrzew. Wolałabym to drugie

Floksy mi przyszły do głowy, bo zimą też nie wyglądają najgorzej, a poza tym robią dywan, pod którym nie rosną chwasty....nie chcę jeszcze dodatkowej roboty....w kuckach wyrywać coś z pomiędzy czegoś
Nie umiem tak łapki wyciągać jak nie mam czegoś na wymianę

Acha i chcę żeby nie rozlazło się to za bardzo w drugą stronę, ma spływać w dół

Jak ten barwinek ma się do moich kryteriów bo znam go tylko ze zdjęć?
Kamienny ogród patykiem malowany 22:59, 02 gru 2015

Do góry
Sylvana napisał(a)

U mnie drzew jest za dużo - tata sadził na chybił trafił i teraz jest taki misz masz.
Trochę już wycięłam, żeby chociaż odrobinę przestrzeni wyrwać.

Twoje urosną nim się obejrzysz, tylko że ty sadzisz wszystko z głową i nie będziesz musiała później kombinować co wyciapać.

Sasiadką nie jesteś ale "wprosić się" zawsze możesz - tylko mróz musi ścisnąć....

Mostek mam rozrysowany ale jeszcze potrzebuje czasu i funduszy...sie zobaczy

Floksy będę dalej mnożyć - zajmie mi to ze 100 lat zanim obsadzę wszystko wkoło

A z czego mostek będzie zrobiony???
Jak napiszesz , że nadmiary floksów przyjmiesz to w jeden rok Ci tych skarp zabraknie ha ha
Jeszcze mi barwinek do głowy przyszedł , że może by fajnie spływał z takiej skarpy
Kamienny ogród patykiem malowany 17:45, 02 gru 2015

Do góry

Oj żebyś Ty wiedziała jak ja Ci właśnie tych drzew zazdraszczam
A muszę czekać , aż te moje 20cm urosną
Fajne to lodowisko jak bym była sąsiadkom to bym się wpraszała ....a co
Ciekawa jestem tego mostku bo my przez zimę chcemy podziałać z tym na suchym strumieniu. Waldek ma racje takie zwisające z kamieni byłyby super, floksy dadzą rade , irga płożąca też

U mnie drzew jest za dużo - tata sadził na chybił trafił i teraz jest taki misz masz.
Trochę już wycięłam, żeby chociaż odrobinę przestrzeni wyrwać.

Twoje urosną nim się obejrzysz, tylko że ty sadzisz wszystko z głową i nie będziesz musiała później kombinować co wyciapać.

Sasiadką nie jesteś ale "wprosić się" zawsze możesz - tylko mróz musi ścisnąć....

Mostek mam rozrysowany ale jeszcze potrzebuje czasu i funduszy...sie zobaczy

Floksy będę dalej mnożyć - zajmie mi to ze 100 lat zanim obsadzę wszystko wkoło
Kamienny ogród patykiem malowany 00:19, 02 gru 2015

Do góry
Sylvana napisał(a)
Troszkę sie zmieniło....nawet u mnie....chociaż w porównaniu do innych ogrodów dzieje się nie za wiele.....
Drzewa...drzewa.....drzewa

Oj żebyś Ty wiedziała jak ja Ci właśnie tych drzew zazdraszczam
A muszę czekać , aż te moje 20cm urosną
Fajne to lodowisko jak bym była sąsiadkom to bym się wpraszała ....a co
Ciekawa jestem tego mostku bo my przez zimę chcemy podziałać z tym na suchym strumieniu. Waldek ma racje takie zwisające z kamieni byłyby super, floksy dadzą rade , irga płożąca też
Jestem w polu 21:46, 30 lis 2015

Do góry
Rumianka napisał(a)
To prawda. U mnie to tylko te wszystkim znane, floksy, róże, hortensje, pierwiosnki, żurawki itp... Niczym nie zabłysnę...he,he

Jak to nie, gwarą
Jestem w polu 21:44, 30 lis 2015

Do góry
amelia_b napisał(a)
doczytałam u ciebie to same okazy kolekcjonerskie co nawet o nich nie słyszałam
To prawda. U mnie to tylko te wszystkim znane, floksy, róże, hortensje, pierwiosnki, żurawki itp... Niczym nie zabłysnę...he,he
Przyjazny ogród 08:09, 29 lis 2015

Do góry
Kasya napisał(a)
Fajny przegląd ale jeszcze trudniej czekać bo chciałoby sie juz
Mój ogród dopiero po 2 sezonach wiec tym bardziej...dopiero czekam aż rośliny sie rozrosna
Piwonie drzewiaste robia wrazenie ....obliczone 25 lat rownież....
Irysy brodkowe rownież moje ulubione

Niektórych pózniej nie rozpoznaje...i tak muszę usiąść przy kompie żeby obejrzeć wszystko dokładnie

Dokładnie, chciałoby się wszystko mieć na już , również pośpiech mnie prześladuje.
Zdjęcia dają złudzenie już dojrzałego ogrodu, ale niestety jest młody, bo tylko nieliczne drzewa i krzewy są z lat 90, a byliny i kształty rabat powstały dopiero gdy zarejestrowałem się na ogrodowisku, czyli w 2012. To połowa nasadzeń, reszta to wolne place, które rzadko pokazuję. Aby ogród funkcjonował w całości, czeka mnie jeszcze sporo pracy, a przede wszystkim musi upłynąć czas, który niesie ze sobą doświadczenie.
Floksy

Zszywkowy ogród marzeń :) 00:07, 27 lis 2015

Do góry
zszywka napisał(a)

Moja jest okrągła z betonu i wystająca. Niestety nie mogę zrobić sobie jej jako stół a to bardzo fajny pomysł, bo mam blisko dom A gdybym pociągnęła wokół niej np. obwódkę z bukszpanu, trzmieliny czy jakiś kwitnących np. floksy? Muszę wymyślić coś co nie zajmie dużo miejsca bo mam tam akurat przejście

Daj coś zimozielonego , żeby ją chowało cały rok.....byliny śliczne , ale na zimę znikają
Zszywkowy ogród marzeń :) 23:54, 26 lis 2015

Do góry

Jeśli Twoja studnia to krąg nad ziemia to wczoraj w jakimś pięknym ogrodzie widziałam pomyślaną jako stół a obok były dwa leżaki.....bardzo mi się spodobało to wykorzystanie.....moja tradycyjna drewniana

Moja jest okrągła z betonu i wystająca. Niestety nie mogę zrobić sobie jej jako stół a to bardzo fajny pomysł, bo mam blisko dom A gdybym pociągnęła wokół niej np. obwódkę z bukszpanu, trzmieliny czy jakiś kwitnących np. floksy? Muszę wymyślić coś co nie zajmie dużo miejsca bo mam tam akurat przejście

Jana witaj fajnie że wpadłaś
Zszywkowy ogród marzeń :) 18:00, 26 lis 2015

Do góry
Kolejną rabatową rewolucję przeprowadzałam właśnie tu. Kiedyś rosło tam drzewko której nazwy nie wiem, ale było kujące, srebrne i miało wąskie podłużne listki. Po małej rewolucji zostały tylko; ogromna 10 metrowa tuja i różowy rh

Jedyne zdjęcie które ma z przed rewolucji jest zdj z moją babcią w roli głównej

rok 2012

Po rewolucji to miejsce wygląda tak (2013/14/15)

Na rabacie są posadzone: pęcherznica, śliwa wiśniowa, floksy, Red baron, azalie i inne
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:10, 26 lis 2015

Do góry
tu dodałam siewki orlików i kielichowca....a zabrałam 2 derenie, miały za ciasno, zyskają tez na tym floksy, mam tu 4 kolory
róże będą doczepione na mur, śruby są, zaginął drut
potem będzie wiązanie, 3 róże pójdą po murze, mają się połączyć

zyskała tez miejsca trawa pampasowa
Tam, gdzie jeże mówią dobranoc. 06:48, 22 lis 2015

Do góry
mira napisał(a)
Nie wiem czy tu się coś jeszcze o ogrodach pisze / widziałam dopiero co kucharza/
zaryzykuję i zapytam - czy słyszałeś że floksy i bez przyciągają dżdżownice?
a może nie tu powinnam pytać -
a w taki dzień to chyba można
wyjścia do teatru zazdroszczę nawet bardzo ale ja za tydzień idę
pozdrawiam

Miro.
Tak jak w wielu wątkach, tak i u mnie pisze się o wszystkim, mając zawsze w tle ogród i zagadnienia z nim związane. Jestem otwarty na wszystkie tematy i przechadzając się w wątkach po naszych ogrodach, warto jest sobie czasami porozmawiać o życiu i o tym co nas otacza na co dzień.
O wzmożonym gnieżdżeniu się dżdżownic wokół floksów i bzów nic mi nie wiadomo. W przyrodzie istnieje wiele symbiotycznych związków zawiązywanych pomiędzy roślinami a zwierzętami. W tym przypadku zapewne korzenie tych roślin wydzielają do gleby związki chemiczne które przypadły akurat do gustu dżdżownicom.
Miro. Za parę dni Ty również spędzisz wieczór w miłym towarzystwie przed ,,deskami" teatru. Tak więc, dysponując czasem na rozrywkę w takim wydaniu, nie ma czego zazdrościć.Pozdrawiam.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:22, 21 lis 2015

Do góry
mira napisał(a)
Wpadłam tylko na momencik bo wyczytałam, że floksy przyciągają dżdżownice i chciałam o to zapytać w stosownym wątku

Ja o tym nie słyszałam. Ciekawe dlaczego, jeśli to prawda oczywiście
Tam, gdzie jeże mówią dobranoc. 15:36, 21 lis 2015

Do góry
mira napisał(a)
Nie wiem czy tu się coś jeszcze o ogrodach pisze / widziałam dopiero co kucharza/
zaryzykuję i zapytam - czy słyszałeś że floksy i bez przyciągają dżownice?

pozdrawiam

mam floksy od lat i nie zauważyłam najazdu dżdżownic
Tam, gdzie jeże mówią dobranoc. 15:23, 21 lis 2015

Do góry
zaryzykuję i zapytam - czy słyszałeś że floksy i bez przyciągają dżownice?

pozdrawiam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:20, 21 lis 2015

Do góry
Wpadłam tylko na momencik bo wyczytałam, że floksy przyciągają dżdżownice i chciałam o to zapytać w stosownym wątku i co? już pół godziny się po O plączę na koniec zajrzałam do Ciebie sprawdzić czy się poznajesz czy nie i co ? no masz jaka niespodzianka
gratuluję miło było to zobaczyć

ja mam liriope w ogrodzie i się zastanawiam z czym podsadzić bo wielka kępa i dobrze się podzieli na węża.

pozdrawiam i raz jeszcze gratuluję !
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies