Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Tysiąc radości i utrapień 19:37, 09 lis 2017

Do góry
mirkaka napisał(a)

Też ją sieję Tylko bardzo lubią ją ślimaki, potrafią objeść do gołych łodyg

Widziałam, tylko sobie nie mogłam przypomnieć u kogo taka szałwia w ogródku była . Do szałwii ślimaki mi się jeszcze nie dobierały. Mają smaczniejsze rzeczy w warzywniku. Zdarza mi się siać dwa razy sałatę, szpinak, ogórki, bo zjadają zanim te na dobre wyjdą z ziemi
Tysiąc radości i utrapień 15:25, 09 lis 2017

Do góry
jona napisał(a)

To szałwia błyszcząca. Ma piękny śliwkowy kolor

Z nasionek niech wyrosną dorodne rośliny

Też ją sieję Tylko bardzo lubią ją ślimaki, potrafią objeść do gołych łodyg

Joasiu, masz jakieś zdjęcie tej róży Star Profusion?
Tysiąc radości i utrapień 22:19, 08 lis 2017

Do góry
Agania napisał(a)

Joasiu co to za borda ze stipą?

Nasionka w końcu znalazłam w skrzynce na listy, o której wszyscy zapominamy, bo ostatnio listonosz wszystko do domu przynosił, za gratisy dziękuję

To szałwia błyszcząca. Ma piękny śliwkowy kolor

Z nasionek niech wyrosną dorodne rośliny
Tu ma być ogród :) 12:50, 08 lis 2017

Do góry
wrobelki napisał(a)
Twoja sesleria zachwyca zresztą nie tylko ona. Zastanawiałam się co dać między szałwię i już wiem że chce seslerię jesienną zdecydowanie

Tam jej się dobrze rośnie, chyba zgodnie z zasadą, że im gorsza ziemia tym sesleria będzie sobie lepiej radzić

Ja też miałam tam na początku duet sesleria jesienna i szałwia Deep Blue, jest to bardzo udane połączenie, ale ja szałwię wysadziłam, bo jednak uznałam, że bardziej mi się podoba jak pomiędzy seslerią nic nie rośnie.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:22, 08 lis 2017

Do góry
malgol napisał(a)
Pobuszowałam trochę w Twoim ogrodzie( w innych zresztą też ) i zachwycają mnie te widoczki rozświetlone słońcem. Piękne kotki rozplenicy no i ta szałwia! Wszystko pieknie przebarwione, ech...u mnie już pogniłe byliny i ogólnie depresja
Nawet wpadłam na pomysł ,żeby Nigry przed domem wyciąć bo jesienia resztki słońca zabierają i nic się nie przebarwia.Męczy mnie ta wieczna walka o słońce

Gosiu, u mnie dziś znacznie już gorzej, choć i tak gdy robiłam zdjęcia to omijałam co brzydsze fragmenty...późna jesień, zima to dla czas, który dla mnie mógłby nie istnieć...
Walka o słońce - dobrze powiedziane. Że też u nas nie może być taka zeyczajnie ładna pogoda, tylko albo zimno i mokro albo skwar i duchota .
Ogrodowe marzenie Mrokasi 11:58, 08 lis 2017

Do góry
Pobuszowałam trochę w Twoim ogrodzie( w innych zresztą też ) i zachwycają mnie te widoczki rozświetlone słońcem. Piękne kotki rozplenicy no i ta szałwia! Wszystko pieknie przebarwione, ech...u mnie już pogniłe byliny i ogólnie depresja
Nawet wpadłam na pomysł ,żeby Nigry przed domem wyciąć bo jesienia resztki słońca zabierają i nic się nie przebarwia.Męczy mnie ta wieczna walka o słońce
Morze woni i kolorów... 08:13, 01 lis 2017

Do góry
emilia napisał(a)
Uroczy masz ogród, wiosna szczególnie ładnie fotografowana Ja też wiosną robię najwięcej zdjęć. Co to jest za roślina fioletowo kwitnąca na obrzeżach, niska szałwia, kocimiętka?

Dziękuję
Na obrzeżach mam kocimiętkę. Sama się rozsiewa, więc obsadziłam nią prawie wszystkie rabaty.
Morze woni i kolorów... 14:42, 29 paź 2017

Do góry
Uroczy masz ogród, wiosna szczególnie ładnie fotografowana Ja też wiosną robię najwięcej zdjęć. Co to jest za roślina fioletowo kwitnąca na obrzeżach, niska szałwia, kocimiętka?
Tajemniczy Ogród 15:55, 27 paź 2017

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)
Sporo bylin próbowałam zaprosić na rabaty za domem. Sporo odmówiło współpracy Pysznogłówka, rudbekie, floksy, jeżówki, naparstnice, lilie i jeszcze kilka innych posadziłam na rabatach za domem - nie kwitły, pokładały się, jeżówka zamiast pięknego różu miała jakiś blady rachityczny kolor. Trochę mnie to zniechęciło do bylin Zostały bodziszki, szałwia i o dziwo, lawenda dała radę

Nie zniechęcaj się Te byliny, które wymieniłaś, to dzieci słońca. W Twoim ogrodzie dawać radę będą rośliny leśne. Wymienię parę, może sobie coś wybierzesz i zobaczysz, jak będzie u Ciebie rosło. Niektóre byliny, tak jak lawenda u Ciebie, potrafią zadziwić, więc warto próbować.

Specjaliści na w miarę suche, półcieniste lub cieniste, trudne stanowiska:
Anemone tomentosa Robustissima
Aruncus aethusifolius
Asarum europeaum - woli gleby zasadowe, niezbyt ubogie, więc nie wiem, czy dałby u Ciebie radę, ale może warto wypróbować
Aster divaricatus - leśny aster, najlepiej rośnie jak ma trochę słońca
Aster macrophyllus Albus
Carex umbrosa
Clematis jouiniana Praecox - rośnie "pełznąc" po ziemi, do lata potrafi zakryć ok. dwa metry kwadratowe
Clematis jouiniana Stanislaus - ma większe, piękniejsze kwiatyniż powyższa odmiana
Corydalis ochroleuca - lubi gleby zasadowe, ale warto go wyprubować
Corydalis solida - ma śliczny kolor, lubi co prawda żyzno i nie za sucho, ale na pewno warto spróbować, bo kwitnie już w marcu
Corydalis lutea
Epimedium pinnatum ssp. colchicum - specjalista do trudnych stanowisk
Epimedium perralchicum Frohnleiten
Geranium nodosum
Lamiastrum galeobdolon Florentinum - może być inwazyjne
Lithospermum purpurocaeruleum
Luzula nivea - bardzo fajna trawa do cienistych miejsc
Montia sibirica - nie tylko pięknie kwitnie wiosną, ale można go nawet używać do sałatek
Phuopsis stylowa Purpurglut
Stellaria holostea
Symphytum grandiflorum - specjalista do trudnych stanowisk, może być inwazyjny
Violoa labradorica
Viola sororia Albiflora
Waldstenia geoides
Waldstenia ternata - może być trochę inwazyjna

Teraz lista roślin zawsze kwitnących w cieniu wymagających jednak podlewania:

Anemone nemorosa
Anemonopsis macrophylla
Disporopsis pernyi
Epimedium grandiflorum Elfenkönigin
Epimedium Hybride Amber Queen
Hepatica nobilis - lubi gleby zasadowe, ale warto go wypróbować
Hepatica transsylvanica Alba
Hepatica transsilvanica Winterfreude
Hylomecon japonica
Hypericum androsaemum Orange Flair - lubi żyzne gleby, ale może warto go wypróbować
Hypericum calycinum - raczej inwazyjny
Jeffersonia diphylla - rzadka ślicznotka, nie lubi mieć sucho
Lamium orvala - bardzo ładnie komponuje się z ciemiernikiem
Liriope graminifolia
Liriope muscari
Lunarna rediviva - lubi żyzne gleby, pięknie pachnie i kwitnie nocą
Ophalodes Verna
Polygonatum biflorum
Semiaquilegia ecalcarata Sugar Plum Fairy - lubią ją ślimaki
Smilacina racemosa - lubi żyzne gleby
Tiarella cordifilia Brandywine - pięknie się przebarwia jesienią

Teraz parę roślin do półcienia lubiących trochę bardziej żyzną glebę:

Adenophora Hybride Amethyst
Astilbe Arendsii- Hybride
Corydalis Hybride
Dicentra spectabilis
Disporosis pernyi
Epimedium dyphyllum - przebarwia się na jesień na czerwono
Gillenia trifoliata
Helleborus w odmianach
Heuchera w odmianach
Hosta w odmianach
Kirengeshoma palmata
Mertensia virginica - znika po kwitnieniu, pojawia się na nowo po zimie, masz miejsce na inne rośliny
Rodgersia Henrich Die Schöne - lubi żyzne gleby
Rodgersia pinnata
Saruma henryi

Mam nadzieję, ze znajdziesz wśród tych roślin takie, które Ci się spodobają i będą pasować do Twojego ogrodu

Tajemniczy Ogród 08:47, 27 paź 2017

Do góry
Sporo bylin próbowałam zaprosić na rabaty za domem. Sporo odmówiło współpracy Pysznogłówka, rudbekie, floksy, jeżówki, naparstnice, lilie i jeszcze kilka innych posadziłam na rabatach za domem - nie kwitły, pokładały się, jeżówka zamiast pięknego różu miała jakiś blady rachityczny kolor. Trochę mnie to zniechęciło do bylin Zostały bodziszki, szałwia i o dziwo, lawenda dała radę
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 16:41, 26 paź 2017

Do góry
Trawki jakieś pewnie też będą ale w stylu takich wiotkich pokroju jak Phoenix green, w każdym razie takie, które będą w słońcu mogły rosnąć. Do tego może będą jakieś jarzmianki, szałwia. COś tam się wykroi bylinowego. Wiosną tulipany jeszcze od frontu się szykują.

Ale ja to jestem tak napalona na tą różankę taką różankową, że mi nie przeszkadza nawet, że są przestoje w kwitnieniu i badyle
Ogródkowe perypetie:) 12:34, 23 paź 2017

Do góry
abiko napisał(a)
No czyli wszystko co mam u siebie Planowałam z boku bukszpan, rozplenicę, ale hakonka też będzie ok. Żółte iryski i szałwia, bo muszę ją zabrać spod gabionu. I tyle.. za dużo tam miejsca nie ma jednak a jakoś nie chcę za dużo. Goździki super pomysł, bo one ładnie faktycznie wyglądają i w kamieniach i na rabacie. Ciekawe czy ten czerwony od ciebie mi się rozrośnie.

I o to chodzi żeby kosztów nie mnożyć tylko rośliny co je w ogrodzie już mamy
Właśnie mi się przypomniało, że galtonii nie wykopałam ups...
Ogródkowe perypetie:) 12:09, 23 paź 2017

Do góry
No czyli wszystko co mam u siebie Planowałam z boku bukszpan, rozplenicę, ale hakonka też będzie ok. Żółte iryski i szałwia, bo muszę ją zabrać spod gabionu. I tyle.. za dużo tam miejsca nie ma jednak a jakoś nie chcę za dużo. Goździki super pomysł, bo one ładnie faktycznie wyglądają i w kamieniach i na rabacie. Ciekawe czy ten czerwony od ciebie mi się rozrośnie.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 19:32, 22 paź 2017

Do góry
malgol napisał(a)
No I kolejny piękny ogrod chyba tu jeszcze nie byłam choć nie raz spotkalysmy się na forum witam się więc serdecznie
Ta szalwia mnie powalila! U mnie śladu nie ma po kwiatach a w niektórych miejscach nawet po liściach coś ja chyba zezarlo nie wiem czy odbije wiosna...ale nawet latem nie wyglądała tak jak Twoja jesienią. Ile lat mają te kepki?

Witaj Małgosiu .
Z tym pięknym ogrodem to mocno przesadziłaś ale miło, że Ci się podoba, zapraszam .
Szałwia, szczególnie ta niebieska nn ma rzeczywiście swoje 5 minut, uwielbiam ją . Mam nadzieję, że w przyszłym roku będzie tak samo kwitła, bo to tegoroczne nabytki - częściowo wiosenne a częściowo letnie. Te wiosenne kupione jako sadzonki z 3 lub 4 pędami po lekkim przycięciu po kwitnieniu kompletnie oszalały i porosły w wielkie krzaczory i kwitną nieprzerwanie do teraz .
Ogród z wilkiem zamkn. 20:21, 20 paź 2017

Do góry
Dobra ......to teraz na tapetę do zmian prawa z limkami ,wrzosami i kulkami ...... jak to ze sobą zespolić , bo wydaje mi się ,że rabata na 3 części podzielona bez spójności ...... do myślenia na zimę wstawiam ......na pewno nie na ten sezon
Przy limkach teraz szału nie ma :

Są tam od siatki : miskanty ML,Limki,jeżówki ,szałwia i ID
Dalej wrzosowa cześć

I kulkowa

Najbardziej smutna teraz jest cześć limkowa ......
Og góry całość .... stare zdjęcie .... mus zrobic nowe

Nie wiem jak te części połączyć ,żeby było dobrze ..... Limki na całej rabacie dać ? ,a może jakoś inaczej ...... hm
Jak feniks z popiołów 17:04, 19 paź 2017

Do góry
W internecie natknęłam się na taką oto kompozycję:

https://pl.pinterest.com/pin/579345939537096640/

Skradła mi serce.
Wzięłam się do roboty i zinterpretowałam ją na własny użytek.
Jak bardzo odbiega od pierwowzoru i czy ktokolwiek z Was zauważy jakiekolwiek podobieństwo jest rzeczą wielce wątpliwą.
I śmiechu warte jest moje jej wykonanie.
Ale wiecie co - ja wyobraźnię mam bujną i jak ją uruchomię to może ostatecznie nie będzie tak źle...
tylko niech te mikrusy podrosną.

Jak napotykacie na jakiekolwiek problemy z identyfikacją tych karzełków to podpowiadam:
sesleria, szałwia, rozchodnik, wilczomlecz.
Gabarytowo większe to:
golden tuffety i nieszczęsny oczar.
A pustkowia obsadzone są cebulami.
Na razie.
Tymczasowo.
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 20:03, 18 paź 2017

Do góry
eee_taam napisał(a)

to szałwia jednoroczna ...ale moze uda ci sie zebrać nasiona to wysiejesz w kolejnym roku ..u mnie na targu wiosna po 2 zl bywaja ...w tym roku nie kupiłam ...ale warto ja miec bo jest elegancka i kolor taki swierzy ma a długośc kwitnienia wszystkich zachwyca

grauluje przrprowadzki kolorem w sypialni sie nie przejmuj za 3-4 lata bedziesz malowac

No co ty!? jednoroczna? kupowałam jako bylinę po dużo więcej niż 2 zł ona jest naprawdę niesamowita,wciąż kwitnie i nie ma ani jednego suchego listka.Spróbuję w takim razie zebrać nasiona
Mój ogród pod lasem 15:51, 18 paź 2017

Do góry
Wiesz co Gosiu, jak oglądam jakies kompozycje z trzcinnikiem (niestety nie mogę podesłac pinów, bo coś mi się popsuło), to z trzcinnikiem ładnie komponuje się szałwia, lawenda, jeżówki różowe, pysznogłówka chyba, przetacznik, trawy (kostrzewy, carex, stipa), rudbekia, a nawet liliowce, trzykrotka, astry, dzwonek karpacki, chyba nawet irysy widziałam. Rozchodnik też, jak najbardziej.
Generalnie albo coś z kolorem, albo trawy. Nie wiem czy u Ciebie w tym miejscu jest potrzebny kolor, a jeśli tak, to jaki.

Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 12:22, 18 paź 2017
Do góry
sylwik69 napisał(a)
W tym roku ta roślina mnie miło zaskoczyła...tylko zapomniałam jej nazwy czy to kłosownica?
Kwitnie nieprzerwanie i ładniej niż szałwie

to szałwia jednoroczna ...ale moze uda ci sie zebrać nasiona to wysiejesz w kolejnym roku ..u mnie na targu wiosna po 2 zl bywaja ...w tym roku nie kupiłam ...ale warto ja miec bo jest elegancka i kolor taki swierzy ma a długośc kwitnienia wszystkich zachwyca

grauluje przrprowadzki kolorem w sypialni sie nie przejmuj za 3-4 lata bedziesz malowac
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 11:44, 17 paź 2017

Do góry
Kawa napisał(a)
Ania macham
plany do wykonania zacne

Odmachowywuje

Szałwia od Ciebie do Cięcia jeszcze na liście....ale na potem
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies