Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Po prostu ogród... 22:04, 13 paź 2013

Do góry
Wreszcie miałam trochę czasu, żeby porobić fotki jesienne ogrodu, a pogoda dzisiejsza wprost wymarzona

uwielbiam tawuły (ale pewni już to nieraz pisałam)

i bałagan z liści na trawniku

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:50, 12 paź 2013

Do góry
agatanowa napisał(a)
Łukasz, w każdym zakątku ogrodu jest bardzo ładnie. Jesień wygląda u Ciebie wspaniale w tych przebarwieniach. A rabata ogrodowiskowa też - właśnie ta tawuła ją podkręciła (Zdaje się, że) berberys pod wierzbą też daje czadu! To chyba moje ulubione zdjęcie. Oprócz matki jabłoni
Co to za jabłoń? Dobre jabłucha daje?

Bardzo mi miło Kolorki w tym roku wyjątkowe ładne jak na moje rabaty, na ogrodowiskowej nie ma tawuły . Pod wierzbą to berberys, jeden z moich ulubionych krzewów przez cały rok, teraz daje również niesamowity popis kolorów.
Żebym to ja wiedział co to za jabłoń, wiem tyle, że to jakaś zimówka. Drzewo ma ponad 35 lat o ile nie więcej, jabłka są twarde i dość kwaśne, idealne na przetwory
Ogród Eli 13:51, 11 paź 2013

Do góry
Gosiu tak to inna na drugim końcu ogrodu w tamtym trójkącie posadziłam hortensje po bokach kamieni i tawuły pomiędzy choinki i nie wiem co dalej

zostały mi jeszcze te trawki , latam z nimi po całym ogrodzie i nie wiem gdzie je posadzić

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 17:53, 10 paź 2013

Do góry

Hakone

Carexy Amazon MIst świetnie się trzymają - tawuły za to kolorowe
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:59, 10 paź 2013

Do góry
asia_b napisał(a)
Ja jeszcze raz w sprawie mojej rabaty. Posadziłam tawułę golden princess przy samej kostce 8 sztuk, a za nią jakieś 50 cm dalej czarną trawę ophiopogon. Dalej jeszcze planuje poaszić cos na pniu i wysypać kamykiem, ale już sama nie wiem czy nie przekombinowalam. Może przesadzić tą tawułę gdzie indziej bo zasłoni mi tą trawę, jak myślicie?

Drzewko jest potrzebne. Może to być miłorząb Mariken na wysokim pniu, powyżej płota korona, może to być wiśnia Kiku Shidare Sakura, albo sliwa wiśniowa Nigra. Pod nią powinno być na odwrót, na brzegu czarny konwalnik a za nim tawuły. Będzie lepiej. Tawuł nawet 5-7 cięte w kule, blisko pnia drzewa sadzone.
Jeden ogród – dwie osobowości 10:12, 10 paź 2013

Do góry
kachat napisał(a)
O, dzięki A ta irga to taka zrzucająca liście na zimę..? Dopiero zaczynam czytać o irgach i jeszcze nie ogarnęłam za bardzo tematu Ale bardzo ładnie u ciebie wygląda, i razem z tawułami to już w ogóle super A te tawuły to akurat mam u siebie, 3, w półcieniu rosną i choć słabiej to też się wybarwiają całkiem ładnie

Tak irga zrzuca liście na zimę.

A przez cały sezon wiosenny i letni wygląda o tak:

tu zasłonięta przez tawuły

zwyczajnie zielona

Jeden ogród – dwie osobowości 21:01, 09 paź 2013

Do góry
O, dzięki A ta irga to taka zrzucająca liście na zimę..? Dopiero zaczynam czytać o irgach i jeszcze nie ogarnęłam za bardzo tematu Ale bardzo ładnie u ciebie wygląda, i razem z tawułami to już w ogóle super A te tawuły to akurat mam u siebie, 3, w półcieniu rosną i choć słabiej to też się wybarwiają całkiem ładnie
Jeden ogród – dwie osobowości 20:57, 09 paź 2013

Do góry
kachat napisał(a)
MuSzka, pragnę cię uroczyście poinformować, że twoja rabata, ta o tutaj:

trafiła do mojego katalogu zdjęć z najfajniejszymi inspiracjami Gratuluję A poważnie, to bardzo ładnie ci się ten kawałek udał - czy to największe pośrodku do berberys (jaki..?), a te małe kulki to tawuły?

To największe na środku to irga z reguły jest zielona i ma błyszczące liście a na jesieni się przebarwia. A te kulki to tawuły odmiana Goldflame dorasta do 80 cm wysokości i 1 metra szerokości. A my je tniemy. Przycięcie ich po kwitnieniu powoduje ponowne kwitnienie. Tawuły wogóle polecam są naprawdę świetne i ozdobne cały rok. Przynajmniej te z kolorowymi liśćmi. Mam jeszcze tawuły okrywowe odmianę Walbuma. W szkółkach ta odmiana ma też inną nazwę jak mi się przypomni to powiem. Ta odmiana rozrasta się na szerokość a wysokości ma może z 50 cm. Mam ją posadzoną na tej rabacie przed domem z pęcherznicami i kaliną. Super jest też odmiana żółta Goldmound.
Ogród Eli 18:38, 09 paź 2013

Do góry
Katkak napisał(a)
Elunia, trochę Ci się z tymi żurawkami nie dziwię bo też jestem w gorącej wodzie kąpana Te tawuły śliczne

właśnie , mogę tego żalować. a tawuły to prawie bezproblemowe krzaczki mam ich dużo , a tylko jedną kupiłam
Ogród Eli 18:34, 09 paź 2013

Do góry
Elunia, trochę Ci się z tymi żurawkami nie dziwię bo też jestem w gorącej wodzie kąpana Te tawuły śliczne
Ogród Eli 18:15, 09 paź 2013

Do góry
Witaj Agatko, właśnie kupuje oczami a nie rozsądkiem po jednej roślinie z gatunku i teraz mam taki misz masz. też dużo rozmnażam np. tawuły, które teraz posadziłam to moje ,,dzieci''
Ogród Eli 18:11, 09 paź 2013

Do góry
dzisiaj choć nie planowałam rozmnożyłam żurawki choć strasznie się boję że nie zdążą się przyjąć ale ryzyk fizyk , miałam poczekać z dzieleniem do wiosny ale nie wytrzymałam ( sorry za jakość mój aparat prehistoryczny a już się zciemniało )

posadziłam jeszcze 4 tawuły pomiędzy te choinki ( każda inaczej się przebarwiła), teraz muszę wymyślić co włożyć w środek tego trójkąta

Jeden ogród – dwie osobowości 15:40, 09 paź 2013

Do góry
MuSzka, pragnę cię uroczyście poinformować, że twoja rabata, ta o tutaj:

trafiła do mojego katalogu zdjęć z najfajniejszymi inspiracjami Gratuluję A poważnie, to bardzo ładnie ci się ten kawałek udał - czy to największe pośrodku do berberys (jaki..?), a te małe kulki to tawuły?
Ogród w budowie - nieustającej 23:20, 08 paź 2013

Do góry
Marcinki w tym roku bardzo późno zakwitły, niektóre jeszcze wcale się nie rozwinęły i brakuje mi jasnofioletowych plam kolorów pośród szarych bylic.
Tylko błagam, nie piszcie, że to oznaka srogiej zimy.
Najbardziej lubię takie niskie, w kępach, jak pokazała wyżej KasiaBawaria, mają taki intensywny kolor.

Co do kwiecistości do późna na rabacie, to staram się, co roku bardziej. Z kwiatów są tylko marcinki, róże i drobne,niskie goździki. A i wysokie rozchodniki oczywiście. I zawilce - resztki.
Bardzo trwałe okazały się po tych kilkudniowych przymrozkach ośmiały - cały łan pięknie jeszcze wygląda.

Ewo, tawuły przebarwiają się w zależności od odmiany, mam też pasy tych żółtych jesiennie, ale w innym miejscu.
Bożenko -Epodlas, miło Cię widzieć, muszę zajrzeć co u Ciebie. Ech, brak czasu powoduje że nie można posiedzieć na ogrodowisku.

Jasiu - pocieszę się zakupami, ale od soboty- mam zamiar przywieźć wreszcie prawdziwy jaśmin w donicy. Nawet może nie mieć żadnych kwiatków.

Mira - na razie zamówiłam tylko te czosnki. Jakoś nie mam w tym roku weny cebulowej, a na wiosnę będę pewnie żałować. Co roku sadziłam masę narcyzów i jeszcze obsadzałam do zadołowania ze dwie donice. Jeszcze jest chwila na zmianę nastroju.
Pozdrawiam Was.
Moje trudne początki, domek przy lesie. 22:20, 08 paź 2013

Do góry
Dzis jest tak

Trawe dosiewam, ale ona bardzo wolno wschodzi, porobiłam kanciki, zrobiłam rządek bergeni na wjeżdzie, ale jakies takie zwiędłe są, mam nadzieje że odbiją, za jałowcami jest żywopłot bukszpanowy. PZaczyna mi się podobać, mam jeszcze problem co zrobić z miejscem wokól jałowców, narzie sa 2 tawuły i tak pusto, może jakiś pomysł co przy nich, pomiedzy nimi??? I co zrobić przy zjezdzalni, myśle i o red baronie, albo berberysie kolumnowym.
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 08:59, 08 paź 2013

Do góry
Zaczęło się - jesienna zmiana barw !
Właśnie taka jesien kocham do tego ta mgła która tworzy aurę tajemniczości - jak starym zamczysku

Złocą się liście tawuł i funki, klon zaczyna zmieniać barwę i na złotą i sumaki na czerwoną

Róże wciąż niezwyciężone a do tego rozchodniki, tawuły też zaczynają się złocić

Z tyłu złoci się klon polny

[img
Kubusiowo II 22:12, 07 paź 2013

Do góry
Kasia dziękujemy bardzo A co Ty tam znowu wyrabiasz, że majstry Ci siedzą na balkonie?

Renatko hahahha moi lubią ale leniwce takie, że głowa mała. Nie ma szans by STray sie nauczył a Młody... hmmm czy ja wiem
A z tymi "mięsnymi" naleśnikami to robię tak. Kupuję taki serek twarogowy w kostce, kubeczek mały jogurtu, 5 plastrów boczku i cebulkę małą. Boczek (cienkie plastry) kroję w kosteczkę, cebulę też i podsmażam (na sucho bez żadnego tłuszczu) Poczekam aż nieco przestygnie i dodaje do sera wynieszanego uprzednio z jogurtem. Solę sporo i pieprzę. I ot cały wynalazek Mnie to nie smakuję ale Paweł się zajada

Bożenko zjadł, zjadł

Ewuniu bardzo Ci dziękuję za takie komplementa Ja tylko sadziłam zgodnie z planem ale fakt linie rabat ustalane były tu - na Ogrodowisku Myślę sobie, że na prawdę fajnie wyszło
Na skarpę mam plana ale go nie pokazywałam chyba i niech tak zostanie (cos musi być tajemnicą ) Mogę zdradzić, że będą nasadzenia z 3 lub 4 odmian berberysa, rozchodników, traw, tawuły i cisów

Joleńko dzięki pięknie U nas pogoda też niczego sobie a w Kubusiowie to nie wiem jak jest.

Bogda hahahha przeglądaj, przeglądaj Trawa jak z rolki? Eeeee ona tylko tak na zdjęciach wychodzi a w rzeczywistości nie jest taka ładna. Ale fakt w tym roku była nawożona co okazało się skaraniem dla mnie Trawę można było kosić co 3 dni
Ogród w budowie - nieustającej 17:18, 07 paź 2013

Do góry
Gabriela napisał(a)

Gabrysia, nie chce mi się wierzyć, że to jest ta sama "firmowa" rabata, którą widziałam latem. Teraz jest wzorowo jesienna. Masz na tej rabacie wszystkie 4 pory roku - wzór niedościgły.
Bardzo wyraźnie widać Twoje tawuły - przebarwiły się na bordowo, moje na złoto.

I portrety róż - uczta dla mojej wyobraźni zmysłowej.
Ogrodowe skarby 15:39, 07 paź 2013

Do góry
Ewo, z kulkami chodziło o asymetrię, w sumie jest trzy kulki 2+1, można dosadzić kule na drugą rabatę, ale w ilości w sumie 3 i 4 tawuły. Wtedy razem by było 2 +3 kulki bukszpanowe (razem 5) i 3 +4 tawuły (7). To się już robią koszty, a nie wiem, czy Betka teraz chce sadzić tyle. Trzeba pamiętać, że te rabaty są obie widoczne równocześnie. Gdyby były po dwie kulki na każdej, to byłoby w sumie 4 i tak nie bardzo by to wyglądało, ale to tylko moje zdanie...Kostrzewa sina (bo to chyba jest ta trawka) jest dość niska, gdyby posadzić przed nią żurawki, to za rok trawy nie byłoby widać. Lepiej żurawki posadzić za trawą
Ogrodowe skarby 09:54, 07 paź 2013

Do góry
Betka napisał(a)
W drugim miejscu posadziłam bukszpan i przesadziłam 2 tawuły

Myślę że przydałby się tam jakiś stożek a może coś innego?

Hej Beatko ,kupę czasu u Ciebie nie byłam.Powiedz co masz na tej 2 rabacie rządkiem ? naparstnice? jeśli tak to może wsadź niskie Marcinki ,będą kwitły teraz pomiędzy te trawki co posadziłaś na rabacie z horti ,albo rozchodniki plus trawy .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies