Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Tajemniczy Ogród 13:57, 08 maj 2018

Do góry
O matko jakie piękne widoczki ogrodowe, dawno u Ciebie nie byłam. Azalie cudne, stare brzozy dają klimat...
Pod bosymi stopami 10:22, 08 maj 2018

Do góry
Wcale nie jest za szeroki - posadzisz brzozy i za chwilę się okaże że w sam raz

Tamtą drugą rabatę zmniejszałam, bo myślałam, że ma tam zostać przejście do części frontowej

A plac zabaw w nowej wersji gdzie ma stanąć?
Proponowałam Ci pod ogrodzeniem, ale nie pomyślałam, że tak przy samej ulicy stawiać taką konstrukcję to może nie za bardzo. Dyskusja u Gruszki dopiero mi to uświadomiła:/.
Ogród z rzeźbą 21:34, 07 maj 2018

Do góry
Kochani, a teraz potrzebuję pomocy!!!

Wiele razy pisałam, że mam pod płotem od strony drogi niezagospodarowany teren, tzn. jest tam przechowalnik i grupa rododendronów. Nadchodzi czas, żeby się rozpocząć na tym odcinku bardziej konkretne działania.

Poniżej zdjęcie, jedyne jakie udało mi się wygrzebać, na którym jest cały odcinek, o który mi chodzi. Całkiem po lewej stronie widać pień starej brzozy, na lewo od niej jest wjazd na działkę i brama. Ujęcie kończy się w miejscu, w którym rośnie wielki niebieski świerk, pod którym stoi ławka. Całość ma długość ok. 30 m długości.

O co chodzi? Chodzi o jakieś pomysły na nasadzenia drzew. Mam jak wiecie kupione trzy serby, one pójdą właśnie na tę stronę. Planuję je posadzić na długości tego brązowego domu, aby go zasłonić. Moją pierwszą opcją było posadzić je w trójkącie, dwa z tyłu i jeden wysunięty do przodu. Z kolei eM sugeruje, żeby posadzić rzędem trzy obok siebie, bo zabiorą za dużo miejsca. Rabatę w tym miejscu mogę zrobić głęboką na ok. 6 metrów.

No więc pierwsza kwestia: jak posadzić te serby?

Druga kwestia to inne drzewa.
Chodzą mi po głowie: klon strzępiastokory (tego chciałabym koniecznie), klon ściętolistny, klony czerwone Acer rubrum, jarząby (mączny, Dodong), glediczje Sunburst dla przełamania zieleni. Mam też malutkiego jeszcze buka Purple Fountain, którego gdzieś chciałabym wkomponować. Może jakieś inne propozycje?

Mam swoją pewną koncepcję, ale nie będę jej na razie opisywać, żeby nie zaburzyć sugestią świeżości Waszych pomysłów, na które nie ukrywam bardzo liczę.

Rysunki mile widziane.

Aha, kompletnie nie sugerujemy się tym co tam rośnie

Pod bosymi stopami 14:06, 07 maj 2018

Do góry
Zajrzałam dziś wgłąb ogrodowej siebie... no nie, na pinteresta swojego zajrzałam żeby spojrzeć na spokojnie co ja tam sobie poprzypinałam w kwestii ogrodów. No i wygląda na to że mój ogród powinien być naturalistyczny, koniecznie z drzewami, ale jednocześnie w miarę uporządkowany.
Byliśmy wczoraj u znajomych pod lasem i utwierdziłam się w przekonaniu że główną rolę mają grać brzozy. Tak więc moja lista chciejstw podstawowych :
- brzozy pożyteczne, rozrzucone na rabacie "głównej", na wprost tarasu. Wyznazyłam ją na 5 metrów szerokości i nie ma problemu żeby ją poszerzyć w razie potrzeby, trawnika jest dość

- brzoza pendula. Muszę ja uwzględnić bo mąż chce

- klon palmowy

- buk dawyck gold

- derenie
-hortensje
-hosty
-trawy
- rośliny zimozielone, bez pomysłu póki co...

Każdy jeden ogród z brzozami mi się podoba i to od dawna więc niech będzie że zdeterminują one styl ogrodu

Zrobiłam zdjęcie rabat ale prawie nic nie widać, trzeba wejść na dach...

Chciałabym zrobić wreszcie porządek z górką kupy ( cały czas jej ubywa), trocinami i korą. Mam pomysł żeby rozłożyć to warstwami na planowanych rabatach, podlać mocznikiem i w tej formie przekompostować. Nie będą straszyły te górki a jednocześnie zapobiegnie to chyba rozwojowi chwastów w miejscu rabat. Potem dodam mączki i przekopię. Jesienią będzie już można wsadzić drzewa?

Na drugim zdjęciu widać że cisy dostały korę (drobną, ciemną więc chya ok ) i siatkę cieniującą. Jeszcze kawałek został do zrobienia.
Z Pszenicznej ... 09:17, 07 maj 2018

Do góry
Makusia napisał(a)
Świetna ta konstrukcja pod pomidory.
Liści to musiałaś się uzbierać porządnie, że na całą rabatę ogromną Ci starczyło. Wygląda świetnie!

To liście z kasztanowców, brzozy, lipy, wiśni i leszczyny

Samych worków z kasztanami miałam około 15 szt - wywieźli jako odpady bio, worków z liśćmi miałam dwa razy tyle.
W przyszłym chciałabym wyściółkować bylinową, ale przemielę je kosiarką i zostawię na zimę w workach.
To taki mój eksperyment - będę obserwować co się dzieje
Ogrodowe marzenie Mrokasi 08:50, 07 maj 2018

Do góry
DorKa napisał(a)
Ale świetnie wyszła Ci ta rabata! Brzozy super tam pasują a szmaragdy wyglądają jakby były tam od zawsze Piękny obrazek.Buzka!

Dzięki kochana .
Ogrodowe marzenie Mrokasi 08:39, 07 maj 2018

Do góry
Ale świetnie wyszła Ci ta rabata! Brzozy super tam pasują a szmaragdy wyglądają jakby były tam od zawsze Piękny obrazek.Buzka!
Ogrodowe marzenie Mrokasi 08:22, 07 maj 2018

Do góry
Figielka napisał(a)

Kora dopełniła całości, widok zapożyczony ( brzozy) dopełnią całości.
Pozdrawiam.

Iwona, dziękuję bardzo .
Witam, i o radę pytam :-) 22:09, 06 maj 2018

Do góry
magda19831 napisał(a)

W zeszłym roku jeździłam po okolicznych szkółkach za brzozami doorenbos i za grabiami. Brzozy znalazłam tylko w jednej szkółce ia grabów nie zdobyłam. U mnie na wsi w niedziele są giełdy/ targi ze zwierzyną hodowlaną i z roślinami i jakie było moje zdziwienie jak pewnej niedzieli na targu ujrzałam graby ! A dziś jak dumnie szlam z nim do samochodu to każdy pytał - a co to ? a jakie ładne

Super ,ze ci się udało kupić...
Już widzę cię jak się cieszyłaś
Witam, i o radę pytam :-) 22:02, 06 maj 2018

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

To fajnie ,ze odbija się od tuji, bo też chcę posadzić na ich tle
U mnie na prowincji, mam rzut beretem do szkółki i mają fajne graby i cena też fajna

W zeszłym roku jeździłam po okolicznych szkółkach za brzozami doorenbos i za grabiami. Brzozy znalazłam tylko w jednej szkółce ia grabów nie zdobyłam. U mnie na wsi w niedziele są giełdy/ targi ze zwierzyną hodowlaną i z roślinami i jakie było moje zdziwienie jak pewnej niedzieli na targu ujrzałam graby ! A dziś jak dumnie szlam z nim do samochodu to każdy pytał - a co to ? a jakie ładne
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:44, 06 maj 2018

Do góry
ryska napisał(a)
Gruszeczko zrobiłam sobie zdjęcie tej brzozy Twojej, bo ona mi się śni po nocach.
Wsadzę koło oczka, będę jesienią wyciągać liście z wody ale co tam.
Ona taka piękna a jak mam kupić jedno drzewko, to właśnie tę brzozę o takim pokroju.
Widzę, że i u Ciebie codziennie nowy kwiat na rabatach- szalona wiosna.

O tak, nad oczkiem będzie wyglądać uroczo.
Ta wiosna to bardziej z latem zaczyna mi się kojarzyć- ze względu na temperatury.
Ogród pod lasem 20:19, 06 maj 2018

Do góry
Catalinasdiary napisał(a)
Ale się u Ciebie jasno zrobiło. Nowe możliwości

Po tej sąsiedzkiej wycince myślałam, że jednak jaśniej będzie, tymczasem brzozy mimo wszystko trochę światła zabrały. No ale ważne, że środkowa słoneczna
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:48, 06 maj 2018

Do góry
Gruszeczko zrobiłam sobie zdjęcie tej brzozy Twojej, bo ona mi się śni po nocach.
Wsadzę koło oczka, będę jesienią wyciągać liście z wody ale co tam.
Ona taka piękna a jak mam kupić jedno drzewko, to właśnie tę brzozę o takim pokroju.
Widzę, że i u Ciebie codziennie nowy kwiat na rabatach- szalona wiosna.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 18:13, 06 maj 2018

Do góry

Kora dopełniła całości, widok zapożyczony ( brzozy) dopełnią całości.
Pozdrawiam.

Ogród Małej Mi 2017 00:21, 06 maj 2018

Do góry
Zachwycam się piwoniami, wisterią i pontyjką
U nas deszczu nadal ani kropli, a u Was po tych zapowiedziach był?
Dziś sprawdzałam pod trocinami i pod kamieniami, tam jeszcze z tydzień wytrzyma bez podlewania, ale potem trzeba będzie lecieć cały ogród dokumentnie, bo uschnie, trawa już schnie, ale to najmniejszy problem.
Gorzej, że więdną brzozy nad suchym od dawna rowem. One wielkie, wody nie nastarczamy lać.
Ogród w remoncie 23:56, 05 maj 2018

Do góry
effka napisał(a)
Piękne brzozy widzę i mój upragniony ciemiernik, miałam go niedawno w koszyku w sklepie intern. ale w koncu stwierdziłam, że muszę większe zamówienie uzbierać.

Ciemiernik to okazja,jak zobaczyłam taki piękny okaz musiałam kupić. Tym bardziej,że cena bardzo atrakcyjna była. Brzozy już rosną i bardzo się z nich cieszę. W przyszłym tygodniu chciałabym podsadzić je śmiałkiem,którego specjalnie w tym celu podzieliłam.Też zawsze staram się robić większe zamówienia gdy zamawiam w necie bo wychodzi ekonomiczniej
Ogród w remoncie 22:51, 05 maj 2018

Do góry
Piękne brzozy widzę i mój upragniony ciemiernik, miałam go niedawno w koszyku w sklepie intern. ale w koncu stwierdziłam, że muszę większe zamówienie uzbierać.
Ogród wśród pól i wiatrów 17:00, 05 maj 2018

Do góry
Dla wszystkich zaglądających zostawiam brzozy z majowym wiatrem
No i z czosnkami oczywiście

Miłego dnia!!
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 09:18, 05 maj 2018

Do góry
effka napisał(a)
Na urlopie czasu aż nadto, to robię listę drzewek, które planuję zakupić:
Wiązy wredei
Graby fastigiata
Cisy hicksii
Brzozy doorenbos
Coś liściastego kulistego na pniu, tylko co?
Sosny bośniackie lub czarne

Sukcesywnie będę je kupować, bo to jednak spory wydatek.

Te wiązy są podatne na holenderską chorobę wiązów, może bezpieczniej wybrać inne żółte drzewo. Ja go mam kilka lat i żyje, ale cały czas liczę się z tym, że nagle może zrobić kaput.
Czy mi się wydaje, czy sąsiadka ma za Twoim ogrodzeniem jakieś drzewka?

Kulista ładna jest wiśnia Umbracullifera (chyba nie przekręciłam tej nazwy), znam jeszcze tulipanowca Edward Gursztyn, ambrowca Gumball, no i piękne są platany Alphens Glob. A ostatnio czytałam o brzozie rosnącej w formie kulistej, nie pamiętam nazwy odmiany, ale jak byś była zainteresowana to odszukam.
Gutlandia 23:59, 04 maj 2018

Do góry
la_estrellita napisał(a)
Durne sarny okorowaly mi derenia jadalnego, zeżarły aronię i obgryzły poziomki. Może ta ambona, którą M wymyślił nie jest taka całkiem bez sensu. Niech buduje a ja kupię wiatrówkę . Zdjęć nie robiłam bo zrobiło mi się przykro i nie chciałam na to patrzeć.

Znam ten ból , pierwsze brzozy jakie wsadziliśmy na ogrodzie zostały przez zime zjedzone do samego korzenia dopiero jak ogrodziliśmy sarny nie przychodzą, ale zając włazi rowem.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies