Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Gutlandia

Gutlandia

margaretka3 08:37, 15 cze 2018

la_estrellita napisał(a)

Hej, Agnieszko, czytam od początku i myślę, ze wreszcie wypada napisać, bo mam pewną teorię na temat odrostów lipy. Teoria wiedzą niepoparta, raczej intuicyjna, a może nawet logiczna.
Bo szczerze mówiąc, to ja się mocno zdziwiłam o jakich Wy odrostach piszecie, bo jak żyję - nie widziałam. Odrostów, bo lipy owszem, nie zliczę. Sąsiad z dzieciństwa miał cudną, ogromna lipę - bez odrostów. Teraz najstarsze dziecko chodzi do szkoły, gdzie wokół starodrzew piękny - mnóstwo lip bez odrostów.
A wracając do teorii, czy nie może być tak, że drzewo wypuszcza je w w sytuacji zagrożenia czy przy ingerencji w korzenie? (wiadomo, jedne drzewa mają ku temu większą skłonność, inne nie)
I zdjęcia Twoje potwierdzałyby to moje dumanie. Na pierwszym obok zrobiono wokół drzewa kostkę i murek, pewnie robotnicy nie obchodzili się z korzeniami jak matka z różowiutkim noworodkiem.
A na drugim zdjęciu pień drzewa jest uszkodzony...
A wszystkie lipy, które bez odrostów widziałam, pnie miały zdrowe, bez uszkodzeń.
Ot, taka moja teoria, nie wiem, czy słuszna.
margaretka3 08:40, 15 cze 2018

Aha, też nie lubię iglaków, żywopłoty zrobiłam z graba i buka. I niewielkich fragmentów cisa - raczej z rozsądku niż przekonania, a teraz cisa pokochałam tak, że rozsądek straciłam.
Gosialuk 09:20, 15 cze 2018

Dołączam do zacnego grona nie lubiących iglaków. Choć przyznaję, że właściwie pielęgnowane są ładne i mogą się podobać.
malgol 09:24, 15 cze 2018

Ja niestety mam te nielubiane przez Ciebie sosny, taki stan rzeczy zastałam (zresztą sama widziałaś) i owszem, gdybym miała sadzić to nie posadziłabym. Skoro są musiałam się z nimi pogodzić i polubić. Na ile się da. Ale tak jak Asia pisze cisy są piękne, daja wiosną mnóstwo jasnozielonych przyrostów, wyglądają jak pluszowe misie, choiny są zwiewne jak baletnice, nie sypią się a zimą tworza ogród. Przekonałam się do nich po kilku latach posiadania ogrodu i żałuje ,że tak późno bo miałabym juz wysokie przesłony .A teraz cisy małe a reszta ogrodu już wyrośnieta
Roocika 13:05, 15 cze 2018

Tu taka ciekawa dyskusja poranna i chętnie skorzystałam, bo mam podobne dylematy.

Przy tej naszej drodze większość lip ma odrosty. W jednym pasie nie mają- tam cień totalny jest.
Pszczelarnia 13:35, 15 cze 2018

Każdy żywopłot formowany trzeba ciąć, żeby wyglądał (i to nieważne czy to są iglaki czy liściaki).

Nieformowany liściasty jest w stanie zatrzymać wiatry: u nas (a wieje często jak to w górach) dawni przedwojenni mieszkańcy sadzili szerokie żywopłoty z mirabelek, dereni, rugos. Pola były chronione w ten sposób przed wywiewaniem.

Tomek i Kasia z Radkowa mają żywopłot z pęcherznicy - daje ochronę, jest potężny i niedawno go drastycznie odnawiali.

Ja mam niby dużo żywopłotów formowanych(30 mb graba, 50 mb buka, ok. 20 mb choin i znacznie mniej cisa) ale zasłonią mnie od sąsiadów pewnie za 20 lat. I to nie do końca, bo jest pełno okienek i przerw. Przewiew w ogrodzie musi być - dla zdrowotności.

A przegrody wewnętrzne - to próba ogarnięcia i zaprzyjaźnienia się z wielką przestrzenią. Taki podział na jakieś funkcje warzywno-sadownicze.

Sady lubią mieć zacisznie i uwielbiają dalsze towarzystwo rugos i dereni.

PS Świerki i sosny oraz modrzewie i jodły lubię w lesie. A choinę uwielbiam w kurortach naszych. Tuje lubię na starych cmentarzach. Kosodrzewinę w górach. Cedry w Anglii.

Ale świat iglaków jest przecież znacznie bogatszy.

Pszczelarnia 13:40, 15 cze 2018

Zrobiłam zdjęcia moich lip. Wstawię w łykend.
sylwia_slomc... 14:11, 15 cze 2018

Pytałaś o żywopłoty u mnie ja mam posadzone pod siatka tuje( różne, naprzemiennie ze szmaragdem, coby zimą osłaniało, ale żeby nie raziły na ich tle posadziłam sporo lilaków, klonów, buków i grabów, docelowo dołem będą tuje górą drzewa, przed drzewami mam posadzone, pęcherznice, tawuły, kaliny i niskie jałowce, znowu na zimę by pustki nie było. A na górze mam świerki, brzozy, sosny, wierzby, buki graby, magnolie i jeszcze sporo innych w tym dwie lipy i leszczyny. Już zauważa się, że jest zimą cieplej niż na początku choć rośliny mojego wzrostu są.

przykładowo tak to wygląda

14:30, 15 cze 2018
Witam pobieżnie wątek przeleciałam

osłona od wiatru wazna rzecz ...3 lata dumałam co wsadzic ...bo tuj cmentarnych nie chciałam ....ale ostatecznie zdecydowałam posadzić szmaragdy)) i dzis po 5 latac w mojej lokazlizacji i zmoim sasiedztwem nadal sadziłabym szmaragdy ....5lat i mam dość fajna osłone ...maja około 2m ...ale wiatr jeszcze u mnie hula

wybrałam je dlatego ze tanio szybko i szczelnie ...wydaje mi sie ze do około 5-6m wysokości potrzebuję je pociągnąć żeby jako taka osłona przeciwwietrzna była

a co do brzezinki ....to taka inspiracja mi sie trafiła w gazecie ...u mnie juz nie ma szans na taki lasek ...ale u ciebie jak najbardziej sie sprawdzi duza połac tak obsadzona bo widziałam na planiku brzezinę

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5730-kolorowa-piaskownica?page=1061

moja rada pewnie i nie moja bo wiekszość ogrodników juz to wie nie zawsze praktykuje ....zawsze posiadaj plan zakupowy ....nie daj sie wciągnąć w szał zakupów pod wpływem chwili niech cię nie omamią inspiracje w necie które sa atrakcyjne przez miesiec czy krócej w naszych warunkach, zaplanuj cały ogród od razu ogród uczy cierpliwości ...ja moje 12 arów zakladam 5 rok ...i w tym roku jeszcze mam rewolucje na części rabat choć juz sie zarzekałam ze wszystko dobrze posadzone ....rewolucje na obsadzanonych rabatach ...sa koszmarem ...wiec nie polecam brac przykładu a polecam duzo mysleć planowac i knuć ....albo zwyczajnie z ulubionych watków ...kopiować to co sie najbardziej podoba ...wtedy jest duża szansa że wpadek nie będzie

sukcesów i cierpliwości zyczę ))

PS. Toszka i jej rady bezcenne słuchaj się jej

Magleska 14:46, 15 cze 2018

Doradzać nie umiem , ale ponadrabialam zaległości i macham fajnej dziewczynie na drzewie