Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Kubusiowo 21:43, 15 kwi 2012

Do góry
Bogda napisał(a)
No teraz to dopiero 'widzę' ten plan, serio, dopiero jak zobaczyłam sznurki to sobie bardziej pokojarzylam...ale faktycznie kosić będziecie mieli niewiele!

Już widzę, że super będzie!na kawkę już sie wpraszam...a co z samotnią?przenosisz?czy zostawisz jednak?

Bogda samotnia zostaje w starym miejscu Dostała nawet dwie tawuły w sobotę
Ogródkowy chaos u monitki 08:06, 15 kwi 2012

Do góry
monitka napisał(a)
Ok nika na razie aura taka że nigdzie nie mam ochoty się ruszać...

Zachęcona przez boćka pobawiłam się w gardenpuzzle z moim narożnikiem działki. Miałam problem z zapisaniem tego co stworzyłam i mimo pomocy nieocenionego Sebka nie dałam rady zapisać tego jakoś po ludzku...więc wybaczcie jakość bo zrobiłam to metodą chałupniczą

Opis od prawego dolnego rogu:
krzewuszka wariegata, obok ekraniku z cisa stożek (jak nie dostanę stożka z bukszpanu to może to będzie cyprysik o takim pokroju) pod nim dwie tawuły np. Goulmound cięte w kulkę, w narożniku śliwa Pissardi, obok wstawiłam rozplenice bo było pusto dosyć ale nie wiem czy to dobry pomysł, dalej ten duży krzew to w zamyśle jaśminowiec aureus, potem miskanty i hortensje Limelight a pod nimi cyprysik sungold. Dalej planowałam różaneczniki: 2 szt Cunningham's White a pod nimi inny który już mam u siebie.

Co o tym myślicie????

Monitka, czy robilas rysunek na zdjeciu swojego ogrodu? Sorki bo nie widze Sprobuj nie sadzic kilku pojedynczych roznych drzew, masz tu dwa rozne - daj albo jedno, albo trzy takie same moze....
Nasz mały, zielony świat. 18:55, 13 kwi 2012

Do góry
Basiu, a jak twoja historia z tą panią od tawuły - pięciornika? Zadzwoniła? Ja odesłałam i dostałam pieniądze na konto, więc niby OK, ale trochę zamieszania przy tym było.
Ogródkowy chaos u monitki 13:24, 13 kwi 2012

Do góry
Ok nika na razie aura taka że nigdzie nie mam ochoty się ruszać...

Zachęcona przez boćka pobawiłam się w gardenpuzzle z moim narożnikiem działki. Miałam problem z zapisaniem tego co stworzyłam i mimo pomocy nieocenionego Sebka nie dałam rady zapisać tego jakoś po ludzku...więc wybaczcie jakość bo zrobiłam to metodą chałupniczą

Opis od prawego dolnego rogu:
krzewuszka wariegata, obok ekraniku z cisa stożek (jak nie dostanę stożka z bukszpanu to może to będzie cyprysik o takim pokroju) pod nim dwie tawuły np. Goulmound cięte w kulkę, w narożniku śliwa Pissardi, obok wstawiłam rozplenice bo było pusto dosyć ale nie wiem czy to dobry pomysł, dalej ten duży krzew to w zamyśle jaśminowiec aureus, potem miskanty i hortensje Limelight a pod nimi cyprysik sungold. Dalej planowałam różaneczniki: 2 szt Cunningham's White a pod nimi inny który już mam u siebie.

Co o tym myślicie????
Pobojowisko czas zmian 08:52, 12 kwi 2012

Do góry
Tu przy murku po prawej stronie masz samotnego iglaka,wywal go pod płot,a jeżeli chcesz ten murek zasłonić,to czymś w jednolitej formie,nie koniecznie iglak. Może tawuły cięte w przyszłości w kulki?
A ten samotny pieniek wysoki? To jakaś cenna figura? Nie pasuje mi pozostawienie go w tym miejscu.Jeżeli do wywalenia,to teraz.Bez sentymentów.Jako pieniek pod bluszcz zbyt długo będzie szpecił.
Ode mnie dzisiaj tyle.Zapowiada się niezły ogród!Pozdrawiam.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 00:05, 11 kwi 2012

Do góry
Szałwia jest idealna do tawuły japońskiej "Goldflame"
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 23:54, 10 kwi 2012

Do góry
Gosiu rabatka śliczna Sebek ten żywopłocik z tawuły japońskiej (jaką masz?) dałabym na przedłużeniu przywrotnika przed trawnikiem.

Ja tez już zmykam , dobranoc
Przedogródek Agniechy973 11:30, 10 kwi 2012

Do góry
No racja. Dzięki Ewo.
Nie wiem czy jeszcze zaglądniesz, ale chciałabym usłyszeć jeszcze Twoje zdanie co do wyboru tawuły japońskiej. Myślałam, ze już się zdecydowałam, ale jednak miotam się z wyborem. Chciałam uniknąć różowych kwiatków na tle żółtych liści i wybrałam tawułę Dart's Red. Teraz jednak zastanawiam się nad taką z żółtymi listkami, bo kwitnienie i tak jest stosunkowo krótkie, a coś mi mówi, że te żółte listki ładnie będą wyglądać z tą zielenią berberysu Green Carpet. No miotam się w sobie i mieszam, wiem, ale ja tak mam. Dopóki nie kupię nie zaznam spokoju, a wszystko rozważam po 10 razy. Czasem dobrze na tym wychodzę, a czasem przekombinuję.
Nasz mały, zielony świat. 09:31, 07 kwi 2012

Do góry
Ewciu, cisy jeszcze nie przycięe, ja sobie dalej myślę i czekam na ładniejszą pogodę, bo od kulku dni cięle silne przymrozki w nocy a i w dzień paskudnie.

Gabrysiu, ostatecznie dogadałam się z kobietą i zostawiam te pięciorniki, skoro są różowe, to kolorystycznie mi pasują a że posadzone w dosc trudne warunki, to może lepiej sobie poradzą niż tawuły.
Nie zmienia to jednak faktu, że takiej sprzedajacej nikomu nie polecę.

Muszę się pochwalić W czwartek wieczorem, w nocy prawie przyjechał do nas zajączek z prezentem wielkanocnym Wczoraj mąż skręcił stół i wypilismy pierwszą kawę siedząc na naszych pięknych krzesłach i przy pięknym stole Wiem, wiem, chwalipięta, ale tak się cieszę z tych mebli.
Po świętach jeszcze przyjadą 2 przęsła do wstawienia przy bokach pergoli, stworzy się taka jakby altanka, winorośl japońska kiedyś urośnie, będzie przytulne miejsce do siedzenia od wiosny do jesieni
Spełnione marzenie - mały domek z ogrodem i pieskami :) 21:24, 06 kwi 2012

Do góry
Aniu to przylaszczka a nie fiołek. Ja nie chciałam się z Toba sprzeczac gdzie jest zimniej u Ciebie czy u mnie ale teraz juz wiem. U mnie nawet nie ma co marzyc o kwiatkach barwinka czy chocby o jego paczkach ani o listkach tawuły . Jutro zrobię zdjęcia tych roslin to sama zobaczysz. Co do rh Calsap to pewnie Ci zakwitnie ale jest chory i jak się za niego nie weźmiesz to możesz go stracic. Opryskaj kilka razy z kilkudniowymi przerwami wodą z florowitem do roślin iglastych pomieszanym z florowitem ogólnego stosowania i jesli deszcz nie pada to podlej ale ma padac to może nie będzie trzeba. Podlewając powinnaś dodac do wody najlepiej Previkur Energy albo Brawo 500Sc albo Biosept mozna nimi tez opryskac roślinę.Nie zlekcewaz tego bo to jest konieczne.

Zdrowych i wesołych Świąt w rodzinnym gronie.
Hirutkowy raj:)) 22:53, 04 kwi 2012

Do góry
andziulka napisał(a)
Krysiu, tawuły są śliczne o kazdej porze roku. Mam klika odmian. Widzę, że listki są już bardzo duże. Masz cieplejszy klimacik

Tak bardzo mi sie podobaja ,jeszcze w tym roku dosadze troche ,mam juz szczepki haha na klombie miejski było duzo wiec ...
Hirutkowy raj:)) 22:39, 04 kwi 2012

Do góry
Krysiu, tawuły są śliczne o kazdej porze roku. Mam klika odmian. Widzę, że listki są już bardzo duże. Masz cieplejszy klimacik
Wokół tarasu 19:05, 04 kwi 2012

Do góry

Danusia swoje donice czymś izolowała - starodur czy jakos tak...musze to przemysleć przed przyszłą zimą.

Serbów przed butlą nie planuję, wiem że można to ciąć ale i tak dużo miejsca zajmuje więc wymysliłam sobie ekran z cisa. Jak butle za lat mam nadzieje jak najmniej zabiorą to zostanie mi tam kącik na ziemie, kore i takie tam.
Chodzi mi raczej o zaplanowanie tej rabaty przed butlą by trochę to nieładne miejsce umilić..planowałam tam w środku plamami ilexy i tawuły goldmound i kilka kolumnowych berberysów red pillar.Zastanawiałam sie też nad hortensjami ale to miejsce jest pod sosną, sucho tam jak pieprz i dużo igliwia..to chyba nie najlepszy pomysł.
.
.
Ogrodnik mimo woli 15:47, 04 kwi 2012

Do góry
asc napisał(a)
Miałam nie wchodzić na Ogr. ale ta sasanka.....
M porobił nam trochę głupich fotek......to już idzie ku lepszemu

Ja wróciłam do kompa, a misiek do kopania ogródka i grządki

świetne foty ci M. zrobił jak pies koło ciebie, to uśmiechnięty, jak już na grządce bez ciebie, to mina smutna

tawuły dawałam i sie pomyliłam, chodzi o to, że maja te świeże czerwone listeczki, a kwiatki przecież później, oj gapa spragniona kwiatów!!
Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem 13:31, 04 kwi 2012

Do góry
Sonka napisał(a)
Dzięki Ewa , faktycznie masz rację ,w tym skupisku jest właśnie ten cyprysik ,ogromny jałowiec z którego chciałam zrobić bonsai na kamieniu, duży szmaragd i ogromna kulista tuja żółta o średnicy 2 m, rosły tam 3 tawuły, jedna z nich została jesienią wykopana pozostały jeszcze dwie.Widać w oddali tę dużą tuję, mam do was kochani pytanie, czy tę śliwę jeszcze bardziej poprzycinać? poskracać jej gałęzie ?

Co do cięcia śliwy. Czy sama dasz radę fachowo przeprowadzić cięcie śliwy? Ja bym ją już zostawiła, chyba, że jest użyteczna (dalej rodzi owoce), to wtedy trzeba i przycinanie rozłożyć na 2-3 lata. Teraz już za późno.
Stary ogród daje nam tez fantastyczne możliwości.
Ogrodnik mimo woli 12:02, 04 kwi 2012

Do góry
Tawuły już mają pierwsze listki

A ja robię przygotowania do podnoszenia grządek pod rh... skład materiałów ogrodowych...... i udało mi się wytargowac w handlu zamiennym duzo ziemi kompostowej do mojej szklarni i warzywniaka .... a i bylinkom bedzie co podrzucić Ja porobię w ogrodzie znajomych, a oni mi oddadzą tę górę ziemi kompostowej Oczywiscie dla nich też część zużyję
Wokół tarasu 10:33, 04 kwi 2012

Do góry
Glicynia wspina się wysoko wysoko, aż do balkonu na piętrze, a tam słońca sporo. A czy się sprawdzi w tym miejscu też nie wiem bo jeszcze nie kwitła - to takie moje próby. Cały czas pilnuje sie by rosliny na własciwe stanowiska sadzic ale średnio jeszcze to wychodzi.

Chyba pod kratką podsadzę tzrmieliną taką samą co już tam jest i zobaczę jak będzie.

A tu mam drugie miejsce które zmienia się pod wpływem ogrodowiska i planuję je skończyć (zlikwidować w tym miejscu trawnik i zrobić rabatę) w tym roku. W srodku jak to u mnie stoi dość wysoka sosna. Miejsce to znajduje się w przedogródku ( tak mam 'śliczną' butlę tam) i miejsce musi być uporządkowane.

Za obwódką z bukszpanów planowałam posadzić rzędem po 3 tawuły goldmound i 3 ilex Golden Gem, bliżej środka myślałam o berberysach jakiś czerwonych może red pillar i pod sosną bluszcz by się po niej wspinał. co myślicie?
Obwódka z bukszpanu będzie szła dalej w zawijas ale chwilowo nie mogę jej skończyć bo musi być tam przejście.Aaa i jeszcze kosz chłopców zostanie stamtąd oczywiście przeniesiony...
Kawałeczek słonecznego ogródka 23:59, 03 kwi 2012

Do góry
pod względem finansowym najtańsza będzie wersja 3, bo tawuły kosztują kilka złotych
Zakupy przez internet 21:41, 30 mar 2012

Do góry
Jagna napisał(a)
Witajcie

chciałam pokazac Wam moje zakupy na Allegro.
Zakupilam 15 runianek, 5 kalin, 3 tawuły szare i jedną krzewuszkę o bordowych lisciach.
Niestety nie zrobiłm zdjęcia jak bylo zapakowane, ale nie mialo szansy na uszkodzenia, każda roślina zabezpieczona, karton, strech. Widac że rośliny przed pakowaniem były dodatkowo podlane.
A oto moje piekności:

Krzewuszka po 7 zł,
kalina 5 zł
tawuła 6 zł.
A rośliny jak widac naprawde okazałe.

Do tego runianka za wg mnie naprawde fajne pieniądze: 4 zł szt

i korzonki których jest mnostwo:

Tu link do szkółki:
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=20350470

Teraz widzę i tanio płaciłaś,ja za każdą sadzonkę płaciłam po 18-22 zl Zapłaciłam ponad 500 zl,a sadzic nie ma co.Jestem załamana
Miniaturowy ogródek 12:27, 30 mar 2012

Do góry
Jak Ewa już wspomniała o mojej sośnie, to zrobię podsumowanie pierwszych uwag po zimie:
- sosna bośniacka wypadła
- żurawki zgubiły wszystkie liście, ale większość coś tam wypuszcza, ze 4 nieźle już wyglądają
- przed rh rosną sobie pieris i kiścień - pieris do wyrzucenia chyba, wszystkie listki brązowe, kiścień wygląda super i puszcza młode listki; takie same warunki, oba niczym nieokryte
- magnolia - największe zaskoczenie - skazałam ją na zagładę właściwie, rośnie przy samym płocie od pola, w najbardziej wietrznym miejscu, niczym nie okryłam, nasypałam troszeczkę kory na korzenie i żyje cała, ma mnóstwo pięknych zdrowych pąków
- trzmieliny i bluszcz bardzo zdechle, myślę, czy obrywać tylko liście, czy obcinać całe gałązki
- bylin wiosennych jeszcze nie widać - były 2 serduszki, kokoryczka, tawułki, nic z ziemi nie wyłazi - ma czas, czy padło?; jeżówki też śpią
- sit spiralny przemarznięty; ścięłam mu brązowe spiralki, zobaczę co dalej
- tojeść trochę zmarzła, ale puszcza już świeże
- bergenie w porządku
- hortensje jeszcze liści nie puszczają, dereń i krzewuszki też nie
- tawuły mają pierwsze maleńkie czerwone listki
- czekam co z modrzewiem, wiązem i bukiem
- na perukowca rozumiem, że mam cierpliwie czekać
- hortensje pnące mają pąki nabrzmiewające, wiśnia umbraculifera też nabrzmiewa
- kulki bukszpanowe podmroziło od strony pola
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies