Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Ogród w budowie - nieustającej 08:42, 20 maj 2013

Do góry
Dziękuję Haniu za zdjęcia, widzę szałwie, turzyce buchanana, drobne kossaće, orliki (posadziłam ale zdechły), jakieś trawki. Moja jekylowa jest dużo mniejsza, więc wszystkiego nie zmieszczę, na razie najwięcej na niej bodziszków i są róże Pomponella, posadziłam też wszystko raczej symetrycznie. Ale ten oryginalny projekt bardzo mi się podoba, kolorystyka jest błękitno- żólto- zielona, a u mnie dużo różowości i fiolecików. Chciałam też żeby jak najwcześniej od wiosny była atrakcyjna i tak do końca lata, a to jak wiesz, nie jest wcale łatwe na niewielkiej powierzchni.
Bardzo się cieszę na oglądanie oryginału, właśnie o to mi chodziło, a to już za trzy tygodnie.
Działka, która kiedyś (może) będzie ogrodem 15:58, 19 maj 2013

Do góry
Dzięki Madziu za zdjęcie. Z bluszczu zrezygnowałam, jak i z wielu innych pomysłów. Poddaje się, nie umiem tej działki rozplanować, żeby nie wyszedł pas startowy dla samolotów. Poczekam na lepsze czasy (finansowe) i zlecę projekt komuś, kto się na tym zna. Ja wymiękłam.
Ogród Tosi 19:09, 18 maj 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Witaj Tosiu
Obejrzałam Twoje zmagania z zakładaniem ogrodu i powiem Ci, że kanwa mnie zachwyciła
Donica przy tarasie też miodzio.
Kup grubsze tyczki bambusowe i zieloną taśmę rzepową (jest w marketach - firmy Tasta) i systemtycznie coraz mocniej przytwierdzaj krzywe tyczki do bambusa. Wyprostujesz je Będzie pięknie z tą lawendą w ich nóżkach
buziam i będę stałym gościem, gdyż projekt ogrpdu piekny a Ogrodniczka bardzo zmotywowana

Dziękuję za radę, bardzo się przydała.
Kupiłam im tyczki i takie druciki ale bałam się je tymi drucikami "łapać" za mocno. Poszukam taśmy i 'przyrzepuję"
Ogród Tosi 15:41, 18 maj 2013

Do góry
Witaj Tosiu
Obejrzałam Twoje zmagania z zakładaniem ogrodu i powiem Ci, że kanwa mnie zachwyciła
Donica przy tarasie też miodzio.
Kup grubsze tyczki bambusowe i zieloną taśmę rzepową (jest w marketach - firmy Tasta) i systemtycznie coraz mocniej przytwierdzaj krzywe tyczki do bambusa. Wyprostujesz je Będzie pięknie z tą lawendą w ich nóżkach
buziam i będę stałym gościem, gdyż projekt ogrpdu piekny a Ogrodniczka bardzo zmotywowana
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 19:24, 17 maj 2013

Do góry
stychaz - ja nie wybierałam, magnolio robiła mi projekt i to ona wybrałła graby na przesłonę, a ja ja kocham miłościa ślepą więc sama rozumiesz

A buki tez mam i potwierdzam że są cudne niesamowite ale cholernie drogie i wolno rosną. to ich minus.
Ja mam ZLATIA och Boże ich uroda waerta jest grzechu, szczerze mówiąc to latam kilka razy dziennie i oglądam ich listki.
Zachwycją mnie każdorazowo.
Kraina Czarów w fazie projektów 13:51, 17 maj 2013

Do góry
mirela napisał(a)
Przyszłam z rewizytą
Widzę, że masz podobny problem jak ja - jak zachowac konsekwencję w ogrodzie
Mój ma być na półdziki ale jednostajny kolorystycznie. Na razie nie mam jeszcze kwiatów, ale planuję biel, fiolet i niebieski. Żadnych różów, czerwieni i żółci. No i zaczynają się schody - zapragnęłam łąke kwietną a żadna nie umie sprostac tym wymaganiom kolorystycznym. I tutaj jest problem - zakładamy sobie coś a życie ... nam to weryfikuje. Tak jest ze wszystkim
Ale będę śledzic i czekam na plan . Tym bardziej, że mój przedgródek jest w stanie ... pierwotnym (sama trawa).

aha - zazdroszczę starych nasadzeń. Stary ogród to moje marzenie .

Dziękuję za wizytę Dobrze, że mi piszecie, że zazdrościcie starych drzew, bo mi łatwiej je zaakceptować... problem w tym, że ja bym zrobiła zupełnie inne nasadzenia... pewnie w ogóle nie byłoby iglaków... i trochę mi się gryzie mój projekt z tym co mam... ale dzięki Waszym miłym słowom jest mi łatwiej!

Ja znów planuję biel i róż chociaż teraz przy okazji czytania książki o barwach w ogrodzie... trochę mi się zmienia koncepcja... ale nadal będzie jednostajnie kolorystycznie... muszę tylko rozpisać sobie wszystko na pory roku

Zaglądnij po weekendzie, to może coś podpowiesz w związku z nowymi planami
Ogród Tosi 02:11, 17 maj 2013

Do góry
Ale świetnie to wygląda. wpadłam z ciekawoscią podpatrzeć jak tworzy sie nowy ogród od poczatku i bardzo mi sie podoba. Tosiu masz dobra podstawe - projekt Danusi a do tego zaczynasz na pustym terenie, to plusy tej sytauacji.Trawnik super, donice obok tarasu jeszcze bardziej super... czekam na dalszy ciąg.
Działka, która kiedyś (może) będzie ogrodem 23:33, 16 maj 2013

Do góry
Hmmm... Dobry nastrój, brak niepewności... No cóż, akurat u mnie brak pracy nie jest najważniejszym czynnikiem wpływającym na jedno i drugie. Choroba dziecka (a właściwie dwójki), leczenie lub jego brak, to są główne czynniki. I stąd ucieczka w ogrody. Ale to nie to forum. I dzisiaj postanowiłam, że pierwsza pensją, jak wrócę do pracy, to przeznaczę na projekt ogrodu Następną ma murek. Kolejne na altankę. Jeszcze następne na roślinki... No dobra, zagalopowałam się Za rok syn na studia się wybiera, trza kasę odkładać
Ogród, Oogród, Ooogród 15:38, 16 maj 2013

Do góry
kjub napisał(a)
Wymyśliłem coś takiego... szybki projekt poniżej Doradzcie czy będzie to grało i czy wogóle kompozycja nie jest za "ciężka". Kompozycja jest przy wejściu n adziałkę...

Ooooo, ale fajnie

Rysunek śliczny, ale wykonanie w wielkim stopniu zależy od wielkości i jakości roślin. Wypasione będą świetnie wyglądały w tej realizacji.
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 14:01, 16 maj 2013

Do góry
Lena napisał(a)
Dajano podziwiam Cię - wyczarowałaś cudowny dom a teraz dzielnie walczysz z otoczeniem..świerki piękne !!!
Miłego dnia spod Krakowa

Dziękuje lenko ale mój domek to zwykły prosty projekt , uroku dodaje kolor i detale jak baierki okiennice i inne drobiazgi Nie trzeba az tak chwalic bo to prosta chałupka ,nadałam mu troszke innego klimatu i tyle .Ogród to juz nie zabawa kolorami i niestety klimat i wyglad mojego domu sam narzuca wyglad ogrodu Tak mi sie przynajmniej wydaje To juz trudniejsza sztuka Kiedy go stworzę zobaczymy czy zasłużę na pochwały, szczerosc dla mnie się liczy najbardziej.Przy mojej wiedzy ogrodowej to bedzie jak gra w ruletkę ale przeżyję albo polegnę Oj wciąga mnie ta gra pomimo ryzyka . Pozdrawiam cieplutko.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:11, 16 maj 2013

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Danuś ano tak... Mało tego.... zmieniłam nieco Twój projekt i zamiast kuli na pniu dałam własnie klona ...ale tak między nami to Paweł chciał Ciągle mu odmawiałam i mówiłam "Danusia tu tego nie zaplanowała - nie może być" ale tym razem uległam Trzeba będzie okrywać ale co tam

Ja dlatego go wsadziłam, bo tamten Dissectum Garnet czy jak mu tam - nie okrywam i zimuje. Więc ten zielonkawy teraz. Tamten od Szmitów z zeszłego roku też bez problemu przezimował.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:06, 16 maj 2013

Do góry
Danuś ano tak... Mało tego.... zmieniłam nieco Twój projekt i zamiast kuli na pniu dałam własnie klona ...ale tak między nami to Paweł chciał Ciągle mu odmawiałam i mówiłam "Danusia tu tego nie zaplanowała - nie może być" ale tym razem uległam Trzeba będzie okrywać ale co tam
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:20, 15 maj 2013

Do góry
Alu- byłam u ciebie, naszkrobałam.

Joasiu – projekt ci umknął bo go nie było. Wiesz prawa autorskie, itd.

Aguś guśniarz-wzdycham do Twojego tarasu i ogrodu. Oglądałam w necie mój czosnek, on tak ma, niski jest.Czekam aż zakwitnie.
O tak dobrze to ujęłaś, odłożyć zwłoki mi się marzy.

Aniu
– twój prezencik już rośnie pięknie. muszę obfocić.

Aguś – to właśnie takie gwiazdusie.

Marzenko – już na temat tch mebli tarasowych to się z mężem uwojowałam ale postawił na swiom. A teraz żałuje i mówi że wyląduja w altanie a tu kupimy kiedys porządne, z tymi chłopami to można oci...eć.
U ciebie to perwnie nawet trawnik był piękny. Ty już tak masz, że czego nie dotkniesz....hihihihi. I love You.

Moni – witaj, orzechwiec został w sercu mym. Będę pewnie często go piekła.

Ogród Tosi 10:42, 15 maj 2013

Do góry
Na sposób realizacji ogrodu miałam różne pomysły.
Gdy trafiłam na Ogrodowisko jasne stało się, że MUSI być projekt - jest.
Wiadomo było, że ze względów ekonomicznych będzie się to odbywało etapami.
Potem było jeszcze duużo myślenia, który etap ma być pierwszy.
Ostatecznie doszłam do porozumienia sama ze sobą i stwierdziłam, że najważniejsze są podstawy.
Czyli - kanwa, na której wyhaftuję moje kwiatki i listki.
W piątek (10.05.2013) wyglądało to tak:

Kraina Czarów w fazie projektów 09:01, 15 maj 2013

Do góry
malkul napisał(a)
hihihi ja mam projekt ogrodu w tonacji kolorystycznej jaką planujesz u siebie. Pięknie będzie

na to liczę
Kraina Czarów w fazie projektów 08:52, 15 maj 2013

Do góry
hihihi ja mam projekt ogrodu w tonacji kolorystycznej jaką planujesz u siebie. Pięknie będzie
POMOCY Kochani !!!!!!!!! 22:19, 14 maj 2013

Do góry
Bardzo podoba mi się projekt ogrodu nowoczesnego na twojej stronce. Ten bonsai z cisa jest piękny, moje marzenie...mały ogród miejski też jest super. Zastanawiam się jeszcze nad jakimś "płaczącym drzewkiem" np. modrzewiem ( ale jak igły opadna to nie prezentuje sie tak fajnie ), moze kargana albo choina kanadyjska. Piękny jest klon ten purpurowy ale ten ogródek to chyba za mały na niego jakby miał urosnąć..
Działka, która kiedyś (może) będzie ogrodem 16:34, 14 maj 2013

Do góry
Już wszystko tłumaczę. Tylko zaznaczam, że to luźny pomysł i wszelki uwagi (zwłaszcza krytyczne) mile widziane. Ten czerwony kwadrat, a właściwie różowy , to altanka. Czarny bez i gruszka do wycięcia. Z bzem problemu nie będzie, z gruszką muszę szanownego małżonka, wielbiciela gruszek, przekonać Jakoś tak na wprost altanki miejsce na ognisko oddzielone od reszty działki jakimś murkiem, żywopłotem czy cóś w tym stylu. Ostateczny kształt nie został sprecyzowany, natomiast jest mnóstwo inspiracji i ciężko się na coś konkretnego zdecydować. Plac zabaw zostaje tu gdzie jest, w grę może ewentualnie wchodzi jakieś oddzielenie od części altankowej, np. drugą pergolą. Pozostała wolna przestrzeń chyba pozostanie wolną przestrzenią z trawnikiem. A jak mi już dzieci z domu wyfruną, to sobie ją jeszcze raz ciachnę, poszatkuję i wymyślę coś zupełnie innego
Pozostaje jeszcze problem jak ten murek wkomponować w całość, bo ja se dziabnę taki mur na środku trawnika to może być śmiesznie
Na razie wiem, że robię sobie żywopłot z borówek i już się cieszę. Muszę pomierzyć ile mi tych krzaczków potrzeba i rozejrzeć się skąd je wziąć. Bez kosztowo najlepiej
Haniu, bardzo dziękuję za instruktaż.
Madziu i Alu, dzięki, że chociaż Wy mnie wspieracie. A Twojej Alu koncepcji poszatkowanie tej działki, to w sumie jestem ciekawa. I wiesz, to projekt na lata. Nie wiem czy do emerytury zdążę, więc jakbyś miała kiedy chwilkę, to napisz dokładniej co byś tu zrobiła.
Postawić trawkę nad i... 15:17, 14 maj 2013

Do góry
...wpadam na chwilę... dzięki kochane Ogrodowisko za Wsparcie... ta rewolucja nie miała by tak radykalnego przebiegu gdyby nie Wy
...u mnie masakra - to mało powiedziane... koparki, cięzarówki, panowie z taczkami i łopatami i...czasami z łaciną siarczystą ale nie narzekam ...tylko edukuję i upominam
...kopią i kopią i to przerosło moje wyobrażenia... tek nawierzchni jest bardzo dużo...nawet panowie pytają czy ladaowiska na helikopter nie robię...hihihi
..codzinnie panowie zdają mi relację z ilości pędraków w trawie i nawet oni są w szoku że takie coś istnieje i "ile tego u pani"!!!! ja ich intensywnie edukuję o pędrakach, guniaku czerwczyku i ukorzenianu się roślin...chyba mnie mają z a wariatkę

...projekt się realizuje chociaż są niestety drobne błędy...ale korygujemy na bieżąco...może wieczorem pocykam fotki to potem wrzucę...

...pozdrawiam Wszystkich zaglądających i zainteresowanych realizacją
Ogród Tosi 14:25, 14 maj 2013

Do góry
atena35 napisał(a)
Witam.
Mam na imię Antonina ws Tosia

Na Ogrodowisko trafiłam po obejrzeniu odcinka „Maja w ogrodzie”, w którym prowadząca pokazywała Ogródek Miniaturowy (teraz wiem, że to ogród GabiK).
Zapamiętałam Danusię i szukałam - "wygooglowało" się szybko.

Potem z zapartym tchem przeczytałam i obejrzałam:
"Ogród nie tylko bukszpanowy" niedościgniony ideał
„Ogród Sylwii od początku” gdzie Danusia projektowała na odległość, a właścicielka pracowała jak jakiś robokop
wiele innych pięknych zakątków.

Czytając o doświadczeniach ogrodniczych innych - często powtarzało się : „szkoda, że nie trafiłam na ogrodowisko wcześniej” albo „szkoda, że nie mieliśmy projektu, uniknęlibyśmy chaosu” itp.

Pomyślałam, że skoro mam to szczęście i poznałam Wasze towarzystwo zanim zaczęłam prace nad własnym ugorem powinnam skorzystać.

Zapytałam Danusię o projekt, zgodziła się jakbyśmy znały się od zawsze.
W dwa dni uzgodniłyśmy szczegóły, a po tygodniu gotowy projekt wisiał już w widocznym miejscu w domu.
Teraz każdy kto wchodzi podziwia jak piękny będzie mój ogród… (z naciskiem na będzie)
Witam serdecznie Tosiu w gronie nowicjuszek i powodzenia
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies