Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

ryska 20:32, 16 cze 2021

galgAsia napisał(a)
Ja też lubię Olivię, zwłaszcza to jej niezmordowane jesienne kwitnienie Wszystkie inne robią sobie przerwę i idą spać, a ona dotrwa do pierwszych przymrozków.
Posadziłam 5 pomidorów do worków wiszących W sumie mieszane, 2 betaluxy i 3 koktajlowe różne . Teraz mam kilka pytań, z którymi przyjdę do Ciebie:
-jak często je podlewać? bo mam wrażenie, że radzą sobie lepiej niż te w gruncie
-czym nawozić? jak często nawozić?
-czy redukować zielone do 1-2 pędów czy zostawić ile urośnie?

Mój montana niezmordowanie pnie się w górę. Czy dobrze myślę, że nie ma potrzeby go przycinać? czy może przyciąć (teraz?), żeby się rozkrzewił?

Nie masz co podziwiać, nadrabiam zaległości

Nadrabiam teraz ja
Podlewanie na wyczucie, ja wciskam palec od dołu. Jeśli sucho to podlewam.
Nawozić tak samo jak te w gruncie lub w przypadku jakichś objawów niedoborów.
Zostaw, niech sobie rosną z wszystkimi pędami, zwłaszcza betaluxy.
Montana sobie poradzi bez przycinania. U mnie ledwie płatki kwiatów opadły to zabrała się za ekspansję nowymi mackami
Gruszka_na_w... 23:36, 16 cze 2021

galgAsia napisał(a)
No właśnie - lato... A kiedy była wiosna...?!? Dobrze, że już kolorowo i ciepło. Oby tylko nie za ciepło
Bo jakby było chłodno, to właśnie kończę takie cudo
cudo

Matko! Ty to masz cierpliwość. Takie wielgaśne cudo wydziergać. Ostatni raz miałam takie pokłady cierpliwości w V klasie. Wyszydełkowałam poncho z kwadratów.

U mnie omdlewające upały, stosy papierów i niespełnione marzenia o świętym spokoju. Jeszcze 7 ...
Róże masz cudne.
O wydłużeniu podpór na powojniki też muszę pomyśleć. Wyrosły tak, że zaczynają zwisać.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
galgAsia 12:03, 17 cze 2021

Anda napisał(a)
Piękne widoki Busz jak się patrzy Lilie już? A róże proszę podpisywać, bo nie wiem, na co konkretnie zachorować
Lilie za chwilkę, w porównaniu do lat wcześniejszych lekko zapóźnione
No nie, Ty chcesz się u mnie inspirować?!? koniec świata , lecę podpisywać

First Lady

galgAsia 12:07, 17 cze 2021

Magleska napisał(a)
Asia
zdolna dziewczyna jesteś podziwiam ,że znajdujesz czas na dzierganie

palenisko bardzo fajne zakupiłaś

kwiatuchy ,to wiadomo ,że śliczne

buziaki
Dzierganie uwielbiam jak również inne ręczne robótki
Teraz robię koszykową wyprawkę dla dziecięcia zaprzyjaźnionej pary, co to ma się pojawić we wrześniu. Jak zrobię komplecik, to pokażę, a co! Kocyk i buciki już są
Cieszę się, że się Tobie podoba

buziaki
galgAsia 12:10, 17 cze 2021

Kasia_CS napisał(a)

Nie o wzrost mi chodziło, a utrzymanie wybarwienia liści hihi
Moja palczatka też na razie w zieleni, ale ledwo ja widać zza zasuchajacych liści tulipanów
Aaa, gapa ze mnie
Wg nielicznych opisów wybarwienie ma się nasilać w kierunku jesieni, co dodatkowo nastroiło mnie do niego pozytywnie
galgAsia 12:13, 17 cze 2021

TAR napisał(a)
Asia, no ładnie. I u Ciebie sie w koncu rozpedzilo palenicho super. Ale jak foce swoj ogrod w ujeciach zeszlorocznych to przyuwazam, ze tego jest wiecej, innego ubylo, cos zaniklo ale cos innego wyszlo. tak to jest z bylinami, nasionko tu, nasionko tam i sie zmienia. milego
Też to zauważyłam Trochę szkoda, bo czasem chciałoby się powtarzać to, co już zachwyciło, ale z drugiej strony zawsze może wyjść nowa lepsza wersja samego siebie
galgAsia 12:14, 17 cze 2021

greg66 napisał(a)
Asiu kwiecia dużo, kolorów też ładnie, ślicznie jest
Ślicznie jest dookoła, naprawdę chyba ten czerwiec jest ładniejsza od maja
galgAsia 12:18, 17 cze 2021

ryska napisał(a)

Nadrabiam teraz ja
Podlewanie na wyczucie, ja wciskam palec od dołu. Jeśli sucho to podlewam.
Nawozić tak samo jak te w gruncie lub w przypadku jakichś objawów niedoborów.
Zostaw, niech sobie rosną z wszystkimi pędami, zwłaszcza betaluxy.
Montana sobie poradzi bez przycinania. U mnie ledwie płatki kwiatów opadły to zabrała się za ekspansję nowymi mackami
Montana wspina się już na 5 przęsło swojej kratki, jest niezmordowany w tej wspinaczce. No i to misterne wiązanie ogonkami - w życiu czegoś takiego nie widziałam - normalnie na supełek . Wolę nie myśleć, jak to jest zdejmować go z takiej podpory
Rozumiem, że on najchętniej kwitnie na pędach zeszłorocznych - to niech się teraz rozłazi ile wlezie
galgAsia 12:20, 17 cze 2021

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Matko! Ty to masz cierpliwość. Takie wielgaśne cudo wydziergać. Ostatni raz miałam takie pokłady cierpliwości w V klasie. Wyszydełkowałam poncho z kwadratów.

U mnie omdlewające upały, stosy papierów i niespełnione marzenia o świętym spokoju. Jeszcze 7 ...
Róże masz cudne.
O wydłużeniu podpór na powojniki też muszę pomyśleć. Wyrosły tak, że zaczynają zwisać.
Tak, ja lubię tak ścibolić Ale poncho z kwadratów to też jest duża rzecz
Róże są cudne z definicji , ja ich tylko doglądam. Jesienią muszę dwa krzaczki przesadzić, a tak poza tym - jest miodzio
Dziś już tylko 6
galgAsia 12:24, 17 cze 2021

Za oknem upał... Nie czuję się z tym zbyt dobrze, nie lubię wysokich temperatur. Mam nadzieję, że ogrody przejdą przez tę piekielną falę bez większego uszczerbku.
Ja na wszelki wypadek już wczoraj podlałam solidnie swoje włości. Towarzyszył mi samiec pleszki zwyczajnej. Pierwszy raz takiego spotkałam i nieodmiennie poczułam radość, że mu u mnie dobrze