Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

galgAsia 09:50, 18 cze 2021

Helen napisał(a)

Asia, fajnie to podsumowałaś i dużo nauki stąd płynie, super.
Catalinasdiary 10:05, 18 cze 2021

Galgasiu Ty jesteś skarbnicą wiedzy chyba wszystkie mam jak tak pobieżnie przejrzałam zdjęcia w sieci. Ale nie tykam ich, dopóki mam rośliny w ogrodzie to mi nie przeszkadzają. Notorycznie morduję za to te małe ślimaki w skorupklach bo niezdarnie chodzę i je rozgniatam.
galgAsia napisał(a)

To ja może doprecyzuję . Nie mam plagi ślimaków. Mam na stanie parę winniczków, kilka wstężyków. Tych nie ruszam, krzywdy mi nie robią. Coś tak czasem podgryzą, ale się podzielę .

Ślinik luzytański to najgorszy z najgorszych. Tego tępię bez umiaru, bo są w stanie zjeść pół ogrodu w jedną noc. Na szczęście pojawiają się pojedyncze egzemplarze i szybko kończą swój żywot.

No i nauczyłam się nie zabijać pomrowa wielkiego, gdyż ten żywi się tylko martwą materią, no i ma skłonności kanibalistyczne - zżera śliniki I to mi się podoba.
antracyt 10:46, 18 cze 2021

galgAsia napisał(a)
Powojnik to Princess Diana z grupy Texensis, bylinowy. Duuuuży rośnie, ma kolumnę 180cm i widzę, że muszę dokupić nadstawkę 60cm, żeby był jeszcze ładniejszy Bo zwisa mu czubek

Kurcze, miałam go w rękach w zeszłym roku, ale odłożyłam z jakiegoś błahego powodu...
galgAsia 16:32, 21 cze 2021

Catalinasdiary napisał(a)
Galgasiu Ty jesteś skarbnicą wiedzy chyba wszystkie mam jak tak pobieżnie przejrzałam zdjęcia w sieci. Ale nie tykam ich, dopóki mam rośliny w ogrodzie to mi nie przeszkadzają. Notorycznie morduję za to te małe ślimaki w skorupklach bo niezdarnie chodzę i je rozgniatam.
Catalina, ślimak są chyba najbardziej kosmopolitycznymi organizmami, wszędzie wlezą i wszystko(prawie ) zeżrą . Pamiętam z biologii na poziomie średnim i wyższym - straszono nas, że mięczaki nas zjedzą . Więc przezornie te najbardziej żarłoczne neutralizuję
A tak bardziej serio, to dobrze jest zachować jakąś równowagę i myślę, że my tutaj na O. idziemy właśnie tym tropem
galgAsia 16:34, 21 cze 2021

antracyt napisał(a)

Kurcze, miałam go w rękach w zeszłym roku, ale odłożyłam z jakiegoś błahego powodu...
Zuza, to koniecznie zapoluj, bo on jest zupełnie bezobsługowy i piękny, jak widać
galgAsia 16:44, 21 cze 2021

Drodzy moi, lojalnie uprzedzam: jeśli w ciągu najbliższych dni uznacie, że piszę głupoty, możecie mieć rację Otóż wczoraj przyjęłam na główkę taki kwietniczek i mogę lekko szwankować na umyśle.

Po kilku dniach piekielnych upałów, wczoraj przeszła nad Gorzowem nawałnica. Łamała i wyrywała z korzeniami drzewa, zalewała domy, a mi zrzuciła na głowę wiszący drewniany kwietnik. Oprócz guza i zalanej krwią twarzy nic mi nie jest. Aktualnie mam potężny ból głowy i (chyba ) nic więcej. A drzewa to wyglądały tak:

galgAsia 16:50, 21 cze 2021

Po całym dniu upiornego gorąca, teraz od prawie godziny pada deszcz . Pada spokojnie, niespiesznie, tak jak trzeba. A od jutra zdecydowana poprawa pogody, czyli temperatura na poziomie 22-24C.
A tak poza wszystkim - PRZYSZŁO LATO

April 16:58, 21 cze 2021

Miskant Senorita fajny, taka ciekawostka ci się trafiła.
Palenisko przepiękne Miałaś szczęście
I dzięki za wykład o ślimakach, nauczyłam się czegoś nowego
Anda 16:58, 21 cze 2021

O boszsz, wypadku z doniczką współczuję. Na razie głupot nie wypisujesz, oby tak dalej

Nawałnica okropna…
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
galgAsia 17:04, 21 cze 2021

Princess Alexandra of Kent, Pastella

Playful rokoko, Pashmina