Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

Gruszka_na_w... 19:10, 19 mar 2022

Ciemierniki cuchnące to mi się marzą, ale sprowadzam swoje marzenia na ziemię. Nie wiem, gdzie miałabym je wcisnąć.
Karteczki jak zwykle urocze.
Książki nie zamawiam. Na Pietowe rabaty już za późno. Ogród skurczył się niemożliwie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gosialuk 19:52, 19 mar 2022

Asia piękną już masz wiosnę, u mnie na razie tylko przebiśniegi ją zwiastują.
Ciemierniki śliczne i tyle różnych.
A książkę też już mam. Tylko jak wrócę do domu zobaczę, bo właśnie dziś mi córka odebrała. Mam nadzieję na ciekawą lekturę.
galgAsia 20:53, 26 mar 2022

Chodzę ostatnio zakręcona jak domek ślimaka... Zwalam to - oczywiście - na pogodę. Ale prawdą jest, że nie panuję nad chaosem, który mnie otacza...

Pogoda jest złośliwa, i tyle. W tygodniu, kiedy nie mam czasu, by popracować w ogrodzie, jest piękne słońce i wysokie (zbyt wysokie!), jak na marzec, temperatury. W sobotę od rana pochmurno i zimno, nieprzyjemny dokuczliwy wiatr i tylko +10C. Przez te wysokie temperatury i brak opadów - nie padało już od 3 tygodni - zmuszona byłam przez ostatnie dwa dni podlewać ogród. Ściółka z kompostu zdecydowanie zmniejszała parowanie, ale wilgoci w glebie było za mało, nic nie rosło, mimo ciepła i słońca. To jakieś wariactwo, podlewać ogród w marcu, ale tak już jest...

Gruszka_na_w... 20:58, 26 mar 2022

U mnie dopiero późnym popołudniem pochłodniało. Robiłam wysiewy w warzywniku. Tylko wierzchnia warstwa gleby była przesuszona. 2 cm w głąb już była wilgotna ziemia.
Teraz popaduje, co mnie cieszy, bo nawoziłam trawnik.
Udanej niedzieli!
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
galgAsia 21:01, 26 mar 2022

Więc dziś, żeby nie zmarznąć mimo dwóch bluz, kufajki i czapki, walczyłam z kompostem. Urosła mi spora pryzma różnych dobroci, nie ma jak się ruszać, trzeba było ogarnąć temat. Opróżniłam do końca jedną komorę z gotowego kompostu. Ach, jak ja lubię ten leśny zapach Przerzuciłam do niej częściowo przerobiony kompost z drugiej komory, wrzuciłam część odpadków na nowy, podlałam wszystko skitraną gdzieś gnojówką z pokrzywy - pojęcia nie mam, czy ona jest jeszcze czynna biologicznie, ale przecież do nawilżenia kompostu idealna I tyle, bo nie dosyć, że się styrałam, to jeszcze pod koniec zaczęłam marznąć...

galgAsia 21:05, 26 mar 2022

Krokusy już częściowo przekwitły, za ciepło było. Podobnie ranniki, irysy i przebiśniegi.
Na posterunku stoją ciągle jeszcze ciemierniki i bardzo mnie to cieszy

galgAsia 21:08, 26 mar 2022

Zaczynają kwitnąć magnolie, a właściwie dopiero pękają im pąki, ale nawet to cieszy niezmiernie

Pierwsza jak zwykle stelatka

galgAsia 21:20, 26 mar 2022

galgAsia 21:40, 26 mar 2022

Coraz więcej pszczół

galgAsia 21:46, 26 mar 2022

Jednak idzie ku wiośnie To daje jakąś nadzieję na lepsze jutro...