Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

galgAsia 08:10, 17 kwi 2023

antracyt napisał(a)

Masz jak w banku
Dobrze, dziękuję . Każde wsparcie na wagę złota
galgAsia 08:15, 17 kwi 2023

ryska napisał(a)
Magnolie Pani Mamy piękne jak co roku.
Też polecam szachownice kostkowate.
Wiosnę masz zaawansowaną, nawet hakonki ze dwa tygodnie przed moimi
Ale sprawdziłam - magnolie ( i cała reszta) mają tydzień z hakiem opóźnienia w stosunku do ub. roku. O tej porze już kwitły pełną parą, w tym jeszcze wszystko w pąkach.
Za pochwałę dziękuję , zawsze przekazuję Mamie słowa uznania z O., i ona bardzo się cieszy
Szachownice kostkowate u Ciebie właśnie zachwyciły mnie do tego stopnia, że zaprosiłam je do siebie . Więc polecamy tę piękną roślinkę, polecamy każdemu
galgAsia 08:19, 17 kwi 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Do pewnego momentu wegetację miałyśmy na podobnym poziomie. Teraz zrobiło się tradycyjnie- u Ciebie ruszyło z kopyta.
Myślisz? bo ja, jak patrzę na zdjęcia u Ciebie, to mam wrażenie, że na odwrót
Oj, te deszcze też mi już czubkiem głowy wychodzą. Padało całą noc, teraz dopiero trochę przystopowało. Przydałoby się kilka dni spokoju...
galgAsia 08:35, 17 kwi 2023

Magara napisał(a)

No raczej wątpię U nas nie za bardzo wiosennie, ale dzielnie ryram
Prognozy pogody są do bani - żadna się nie sprawdza, i chyba to mnie najbardziej wnerwia
Za termin stawiania szklarni trzymam kciuki - razem z Zuzą

P.S. Asia, jeszcze odnośnie kokoryczki i jej trzymania w ryzach - jak zrobić? posadzić w dużych donicach (dno obciąć?) czy jakieś obrzeża im wkopać???
Trzymaj, trzymaj, bez tego ani rusz
A widzisz, u mnie prognozy, zwłaszcza opadów, teraz sprawdzają się w zasadzie w 100%. Za to latem wychodzi 0% sprawdzalności. Aż kazałam eMkowi porozmawiać ze znajomym meteorologiem, dlaczego tak jest... Usłyszałam to, co sama podejrzewałam - ukształtowanie terenu i zbyt duża ilość zmiennych...
Odnośnie kokoryczek... Myślę, że musisz posadzić "w kupie" i zrobić rozpoznanie bojem. Jest tyle różnych opinii w tej kwestii, że ja też zaczęłam się gubić. Zajrzyj też do Tamaryszka, Iza fajny post o kokoryczkach napisała
galgAsia 08:47, 17 kwi 2023

Żeby się odstresować, że nic nie robię, bo pada deszcz - to wszystko nazywa się NIIIC?!? - przeczytałam sobie niedawny wpis Jankosi o porządkach w ogrodzie. I powiem Wam - dobrze się to czyta Chociaż totalny rozpiździel, który mam aktualnie w obu ogrodach, czasem mnie wkurza, czasem jest mi trochę wstyd przed samą sobą - ale po przeczytaniu takiego posta czuję się lepiej, czuję się usprawiedliwiona To chyba lepsze, niż frustracja z powodu deszczu...
April 09:01, 17 kwi 2023

Asia, każdy ma jakieś frustracje ogrodowe. Jedni z powodu deszczu, inni bo nie sprzątnięte... ja bo nie rozsypałam obornika a rośliny ruszyły. Za to mam posprzątane. Jak jedno zrobię to inne leży odłogiem. No nie sklonuję się
Szachownice kostkowe kolejny sezon nie kupione, a tak sobie obiecywałam, że aż zapomniałam. Twoje cudne, szczególnie z szafirkami wyglądają tak słodko.
No i magnolie, już jest pięknie a co będzie za chwilę.... no ślinotok
Basieksp 22:30, 17 kwi 2023

galgAsia napisał(a)
Basiu, magnolia naprawdę śliczna. Właśnie główkuję, gdzie dać jej nową, stałą miejscówkę. Poprzedni właściciele posadzili ją pod orzechem. No szaleństwo jakieś...
Mam nadzieję, że ciepełko przyjdzie, byle nie upały...

A wiesz, tak mi się spodobała ta Twoja, że sobie taką niewielką też białą zamówiłam wczoraj wieczorem, no i nie mogę się doczekać kiedy przyjdzie no a ta Twoja pod orzechem, w sumie trudno zrozumieć czemu akurat tam ja posadzili?
Magara 00:10, 18 kwi 2023

galgAsia napisał(a)
Trzymaj, trzymaj, bez tego ani rusz
A widzisz, u mnie prognozy, zwłaszcza opadów, teraz sprawdzają się w zasadzie w 100%. Za to latem wychodzi 0% sprawdzalności. Aż kazałam eMkowi porozmawiać ze znajomym meteorologiem, dlaczego tak jest... Usłyszałam to, co sama podejrzewałam - ukształtowanie terenu i zbyt duża ilość zmiennych...
Odnośnie kokoryczek... Myślę, że musisz posadzić "w kupie" i zrobić rozpoznanie bojem. Jest tyle różnych opinii w tej kwestii, że ja też zaczęłam się gubić. Zajrzyj też do Tamaryszka, Iza fajny post o kokoryczkach napisała

Odnośnie prognoz: za tzw. PRLu teren był tak samo ukształtowany, ilość zmiennych to nie wiem - ale jak telewizor mówił, że będzie padać to padało. Teraz technologie w kosmos wysyłane a prognozy na 3 dni się nie sprawdzają

Odnośnie kokoryczek - do Tamaryszka zaglądałam wielokrotnie, ale kokoryczkowy wątek mi umknął, nadrobiłam, chyba faktycznie jakieś ograniczniki porobię
galgAsia 13:19, 18 kwi 2023

April napisał(a)
Asia, każdy ma jakieś frustracje ogrodowe. Jedni z powodu deszczu, inni bo nie sprzątnięte... ja bo nie rozsypałam obornika a rośliny ruszyły. Za to mam posprzątane. Jak jedno zrobię to inne leży odłogiem. No nie sklonuję się
Szachownice kostkowe kolejny sezon nie kupione, a tak sobie obiecywałam, że aż zapomniałam. Twoje cudne, szczególnie z szafirkami wyglądają tak słodko.
No i magnolie, już jest pięknie a co będzie za chwilę.... no ślinotok
No właśnie otrząsnęłam piórka i stwierdziłam, że zero frustracji W nosie mam! Wszystko! Jako rzekłaś - się nie sklonuję
Na szachownice namawiam serdecznie. Są takie urocze, że napatrzeć się na nie nie mogę. No i przyrastają, sprawdziłam na zdjęciach.
Magnolie... Mam jeszcze dwie na oku i strrrraszne rozterki cierpię...
galgAsia 13:23, 18 kwi 2023

Basieksp napisał(a)

A wiesz, tak mi się spodobała ta Twoja, że sobie taką niewielką też białą zamówiłam wczoraj wieczorem, no i nie mogę się doczekać kiedy przyjdzie no a ta Twoja pod orzechem, w sumie trudno zrozumieć czemu akurat tam ja posadzili?
Basia... A dlaczego posadzili hortensje ogrodowe w otoczeniu lawendy...??? No bo tacy z nich byli ogrodnicy...
Hortensje nie przeżyły...
Ja mam teraz swoje 3 białe magnolki, jedną różowo-białą i na oku mam dwie różowe... No i chyba nabędę też