Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

Gruszka_na_w... 18:18, 06 lut 2020

galgAsia napisał(a)
No właśnie, jak się tego nie ma, to trzeba kombinować z beczkami i całą resztą...
Brawo Wy

Łatwiej takie ustrojstwa robić podczas budowy nowego budynku niż ryć w zastanej architekturze. Z reguły są już tam brukowane ścieżki, opaski, rabaty, trawniki.
Każde roboty ziemne dewastują to, co już jest.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Dominika11 18:42, 06 lut 2020

Jakikolwiek zbiornik na deszczówkę jest super, bez względu na pojemność
Gruszka_na_w... 20:06, 06 lut 2020

priv
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Helen 20:09, 06 lut 2020

galgAsia napisał(a)

Ostatnio - wczoraj - posiałam paprykę, bakłażana i miechunkę. A wcześniej ostróżki jednoroczne (ostróżeczki), rudbekię Cherry Brandy, jeżówkę bladą, kleome ciernistą, heliotropa, bazylię... I to chyba wszystko. Jak nie masz werbeny - to teraz jest na nią pora. Może jeszcze szałwię - i ozdobną i lekarską, majeranek, tymianek - jak Cię nosi, to siej i patrz, co się urodzi

Asia, muszę dopytać o paprykę.
Czy masz już z nią doświadczenie? W poprzednich latach też ją siałaś o tej porze roku i później ona rosła w gruncie czy foliowcu/szklarence? Czy to Twój debiut paprykowy?
galgAsia 20:30, 06 lut 2020

Paprykę zawsze (od paru lat) sieję wcześniej niż pomidory - ona potrzebuje więcej czasu. Sadzę ją do tunelu. Zbiorów nie miałam do tej pory oszałamiających, ale cały czas próbuję . Lepiej mi wychodzą bakłażany - ale za skarby świata nie wiem, dlaczego Za to ostre papryczki też mi rosły i owocowały jak szalone .
Uprzedzając ewent. pytanie dodam, że posiałam paprykę Ożarowską
galgAsia 20:32, 06 lut 2020

Haniu, obejrzałam Myślę, że to duża rzecz, nawet jeśli w gusta nie trafia
Dobrze, że pamięć i dokonania przetrwały.
A pośladki męskie - niczego sobie...
galgAsia 20:36, 06 lut 2020

Domi, absolutnie tak! Warto to rozpowszechniać gdzie tylko się da
Tymniemniej, rozmiar w tym przypadku ma znaczenie
galgAsia 20:38, 06 lut 2020

Grzesiek, gdybym miała gdzie i jak, od razu bym podłączyła te tysiączki pod rynny. Ale się nie zmieszczą. A szkoda...
Helen 20:40, 06 lut 2020

galgAsia napisał(a)
Paprykę zawsze (od paru lat) sieję wcześniej niż pomidory - ona potrzebuje więcej czasu. Sadzę ją do tunelu. Zbiorów nie miałam do tej pory oszałamiających, ale cały czas próbuję . Lepiej mi wychodzą bakłażany - ale za skarby świata nie wiem, dlaczego Za to ostre papryczki też mi rosły i owocowały jak szalone .
Uprzedzając ewent. pytanie dodam, że posiałam paprykę Ożarowską

Asia, nie, tego pytania nie chciałam zadać.
eM mnie poprosił, żeby spróbowała wyhodować paprykę z marketu w kropki. Taka długa czerwona o delikatnej skórce.

Nie mam tunelu, więc chyba muszę później siać.
galgAsia 20:42, 06 lut 2020

Nieee, posiej teraz. Potem jeszcze ją popikujesz, potem przesadzisz do większej donicy, potrzymasz na tarasie w zacisznym miejscu (albo w domu) i będzie dobrze. Jak posiejesz później, nie zdąży owocować i eM będzie niepocieszony