Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

antracyt 09:47, 22 kwi 2020

galgAsia napisał(a)
Opanowała mnie niemoc twórcza... Nic mi nie idzie, nic mi się nie chce...
Najchętniej bym sobie siedziała na moim nowym krzesełku i słuchała jak trawa rośnie...

U mnie trawa nie rośnie... za sucho...
tulucy 09:54, 22 kwi 2020

U mnie coś na sobotę teraz pokazują. Zobaczymy, co z tego spadnie. Sucho. Chociaż jak kopię, to ziemia ciągle jeszcze wilgotna na rabatach.
Ale powoli będę obniżać skrzynie warzywne, bo takie wyniesione w górę bardzo szybko się wysuszają.
galgAsia 09:57, 22 kwi 2020

Tak, susza przerażająca... Zaczęłam co tydzień podlewać ogród, żeby nie dopuścić do wyschnięcia ziemi na pył, bo potem to nawodnić to masakra, wszystko spływa po wierzchu... W skrzyniach jeszcze jakoś ogarniam, dałam dużo kompostu, to trzyma wilgoć.
U mnie trawa też nie rośnie licentia poetica
Cieszę się, że nie mam trawnika, choć chodzenie bosą stopą po trawie jest takie przyjemne...
galgAsia 10:00, 22 kwi 2020

tulucy napisał(a)
U mnie coś na sobotę teraz pokazują. Zobaczymy, co z tego spadnie. Sucho. Chociaż jak kopię, to ziemia ciągle jeszcze wilgotna na rabatach.
Ale powoli będę obniżać skrzynie warzywne, bo takie wyniesione w górę bardzo szybko się wysuszają.
Też myślałam o obniżeniu skrzyń, i tak ziemia siada.
No właśnie na sobotę pokazywało deszcze, a teraz może środa - czwartek za tydzień... Och, żeby oni się choć raz pomylili w drugą stronę
mrokasia 10:01, 22 kwi 2020

U mnie też sucho. W nowej części jest lepiej bo tam nawieziona glina trzyma wilgoć choć na wierzchu w zależności od miejsca albo skorupa albo pył. Gorzej w starej części bo tam mam bardzo przepuszczalną ziemię.
Też podlewam raz na tydzień, dobrze że zdecydowaliśmy się na tę studnię głębinową.
Mój warzywnik z braku skrzyń powstaje na poziomie gruntu. Z tego co piszecie może i lepiej, mniej będzie przesychać.
tulucy 10:06, 22 kwi 2020

Teraz na pewno nie dawałabym do skrzyń tej warstwy drenażowej z gałęzi. Mama właśnie robi sobie kolejną skrzynię i chciała dać gałęzie, pogadałyśmy i zrezygnowała. Ona i tak ma piasek, więc żadna woda jej tam stała nie będzie.

Asiu, ja to się boję, że te opady to okażą się jakąś gwałtowną burzą
tulucy 10:06, 22 kwi 2020

A w ogóle - to gdzie sprawdzasz prognozy?
galgAsia 10:09, 22 kwi 2020

Kasiul, u mnie też ziemia ciężka, więc tak szybko nie przeschnie. Już rosnące rośliny jakoś sobie poradzą, gorzej te świeże nasadzenia albo wysiewy. A jak na wierzchu zrobi się skorupa z gliny, to już nie ma przebacz.
Studnia to był strzał w dziesiątkę, tylko pogratulować przezorności
galgAsia 10:15, 22 kwi 2020

Lucy, patrzę na interii i na radary na pogodynka.pl Takie dosyć wiarygodne są.

Te ulewne deszcze to niestety są możliwe Ja jestem na górce, więc mnie nie zaleje, ale też woda szybciej ucieka. Za to na dole u nas często są zalania. W ub. roku wybudowano podziemny zbiornik na wodę opadową, ma być wykorzystywana m.in do podlewania zieleni miejskiej. Tyle dobrego...

Jak się to wszystko uspokoi, to kupię jakiś duży zbiornik na wodę. Tylko to nas uratuje...
mrokasia 10:21, 22 kwi 2020

galgAsia napisał(a)
Lucy, patrzę na interii i na radary na pogodynka.pl Takie dosyć wiarygodne są.

Te ulewne deszcze to niestety są możliwe Ja jestem na górce, więc mnie nie zaleje, ale też woda szybciej ucieka. Za to na dole u nas często są zalania. W ub. roku wybudowano podziemny zbiornik na wodę opadową, ma być wykorzystywana m.in do podlewania zieleni miejskiej. Tyle dobrego...

Jak się to wszystko uspokoi, to kupię jakiś duży zbiornik na wodę. Tylko to nas uratuje...

Ja żałuję, że wkopaliśmy zbiornik tylko na 5m3, trzeba było wkopać na 10m3. A on i tak zbiera wodę tylko z połowy dachu (jedna rynna). Pod dwoma pozostałymi rynnami chcę zamontować zbiorniki takie po 360l.