Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

galgAsia 21:15, 04 maj 2020

deszczowymaj napisał(a)

A jednak czyli jest nadzieja może bym tą kupę tak dalej od tych pomidorów upchnęła ? co by ona ..ta kupa ..tak pomalutku uwalniała swoje cudowne właściwości kupne ?
Wiesz co, pomidory się głęboko korzenią... Ja bym chyba nie ryzykowała...
Zawsze jest jeszcze instancja najwyższa - czyli Hania Ona będzie wiedziała na pewno
galgAsia 21:19, 04 maj 2020

Czy ja już mówiłam, że uwielbiam mój nowy mur?
Nowa12 21:25, 04 maj 2020

galgAsia napisał(a)
A to zależy...
Głównie od temperatury powietrza. Ale zakłada się, że po 2 tyg. powinna być gotowa. Ważne, żeby raz na kilka dni (najlepiej codziennie, ale czasem się nie da ) zamieszać porządnie cały zajzajer. Jak przestanie bąblować - jest gotowa.

Pierwszy raz będę robić gnojówkę z pokrzywy. Pokrzywę już mam. Wystarczy ją zalać wodą i czekać?
galgAsia 21:26, 04 maj 2020

greg66 napisał(a)
Asiu nie wiem jak u Ciebie ale ja cieszylem sie za wcześnie. Padało półtorej dnia, dziś od rana słońce i wiatr i wieczorem podlewałem bo jak palec wsadziłem do ziemii to do połowy był mokry
A niech to.
Niestety, liczę się i z takim scenariuszem, zbyt długo było sucho... A dziś cieszę się, że spadł deszcze

Dorii 21:28, 04 maj 2020

galgAsia napisał(a)

Czy ja już mówiłam, że uwielbiam mój nowy mur?

galgAsia 21:35, 04 maj 2020

Nowa12 napisał(a)

Pierwszy raz będę robić gnojówkę z pokrzywy. Pokrzywę już mam. Wystarczy ją zalać wodą i czekać?
Taaak Pokrzywy daj tak 1/3 pojemności pojemnika. Możesz rozdrobnić sekatorem, szybciej będzie się rozkładać. Zalej najlepiej deszczówką, nie do pełna, bo jak będzie fermentować, to pójdzie trochę w górę. Codziennie / co kilka dni trzeba porządnie przemieszać kijaszkiem , do dna, żeby dobrze napowietrzyć. Jak bardzo śmierdzi, możesz sypnąć garść mączki bazaltowej.
Podlewasz rozcieńczoną gnojówką - 1l gnojówki na 10l konewkę. Resztki pokrzywy na kompost. Gnojówką też możesz podlewać kompost, to przyspiesza kompostowanie. I tyle z gnojówkowych mądrości

Zaczyna się fermentacja
galgAsia 21:47, 04 maj 2020

galgAsia 21:49, 04 maj 2020

W czwartek Pełnia Kwietnego Księżyca

Nowa12 22:25, 04 maj 2020

galgAsia napisał(a)
Taaak Pokrzywy daj tak 1/3 pojemności pojemnika. Możesz rozdrobnić sekatorem, szybciej będzie się rozkładać. Zalej najlepiej deszczówką, nie do pełna, bo jak będzie fermentować, to pójdzie trochę w górę. Codziennie / co kilka dni trzeba porządnie przemieszać kijaszkiem , do dna, żeby dobrze napowietrzyć. Jak bardzo śmierdzi, możesz sypnąć garść mączki bazaltowej.
Podlewasz rozcieńczoną gnojówką - 1l gnojówki na 10l konewkę. Resztki pokrzywy na kompost. Gnojówką też możesz podlewać kompost, to przyspiesza kompostowanie. I tyle z gnojówkowych mądrości

Zaczyna się fermentacja

Ma znaczenie miejsce przechowywania w sensie czy na słońcu czy w cieniu? Bo że z dala od domostw ludzkich to wiadomo .
Magara 22:36, 04 maj 2020

Bardzo to optymistyczne, że się w końcu doczekałaś
U mnie leje albo pada albo siąpi kolejny dzień - z jednej strony fajnie, ale z drugiej robota leży
Więc bułki upieczone pierwszy raz w życiu, myślałam, że to będzie bardziej skomplikowane
To od lucy przepis był? Bo nie wiem gdzie podziękowania składać i dary znosić?