Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

galgAsia 10:43, 23 maj 2020

Zimno, wilgotno... Później powędruję do ogrodu na wizję lokalną, mam nadzieję, że w nocy jednak trochę popadało.

Wczoraj robiłam próbę impregnatu barwiącego. Podobno "ciemny szary". No więc wolałabym nie widzieć, jak wygląda "jasny szary"... pewnie bym go w ogóle na desce nie zauważyła
Być może kolejne warstwy zmienią moją opinię, a może trzeba będzie poszukać czegoś innego...

Nadgoniłam zaległości . Dosadziłam wypadnięte pomidorki, posiałam ogórki, cukinię, fasolkę szparagową i sypnęłam szczodrze kopru. Nie wiedzieć dlaczego, nie rośnie dziad wysiany w rządku, rzucony jak popadnie "z wolnej ręki" - aż miło popatrzeć.

Nastawiłam kolejną gnojóweczkę . Tym razem pokrzywa z dodatkiem świeżutkiego skrzypu (zawiera krzem, niezbędny roślinom w sytuacjach stresowych - susze, robale, itp. - w tym roku na porządku dziennym, niestety) i podagrycznika (źródło potasu, może nie tak bogate jak żywokost, ale zawsze coś ). A dziś / jutro roślinki dostaną pokrzywę
tulucy 10:46, 23 maj 2020

Asia, no jak to się nie wybierasz "w tamte strony"??? Tu czekamy przeca w końcu kiedyś się to skończy ino od nas to deszcze niezależne. Ale jakby co to okna czekają

Idę ryć, póki nie pada. Bo zapowiadają...
TAR 10:58, 23 maj 2020

Z tym gotowym szarym wlasnie to jest do bani, ciezko znalezc impregnat, ktory rzeczywiscie pokrywa na szaro, ja mam wrazenie, jakby gdzies tylko musniete szarym. jak nie znajdziesz szarego to zrob tym impregnatem a potem moze zwykla farbą. na szarosci nie mam pomyslu chyba, ze polączysz biały z ciemnym hebanem to wyjdzie szary tak zrobilam deske na elewacji i wyszla jasna szara. Ale mieszalam w proporcjach wiecej bieli a hebanu (czarnego) odrobina. Bo gotowca szarego mozesz nie znalezc. Mam na strychu z probowania 4 rozne puchy.
galgAsia 15:13, 23 maj 2020

Kasya napisał(a)
U mnie ma padac w nocy i jutro
Chciałabym cos jeszcze zrobic dzisiaj o ile dam rade
Raczej popada u Was, idzie fajna chmura. Oby jak najdłużej padało, nawet i kilka dni...

TAR napisał(a)

no o tym pasie deszczowym pisalam kilka dni temu, zaraz powinno troche dolac i u was. Do mnie wlasnie nadchodzi ta deszczowa chmura. Po deszczu posadze pierdolki na przyleśnej.
No z nocy szału nie było. W deszczomierzu tylko 2,5 l/m2, niecała beczka wody. Pod cieniutką warstwą wilgoci suchy popiół...
Teraz zaczęło znowu padać, oby jak najwięcej.
galgAsia 15:16, 23 maj 2020

tulucy napisał(a)
Asia, no jak to się nie wybierasz "w tamte strony"??? Tu czekamy przeca w końcu kiedyś się to skończy ino od nas to deszcze niezależne. Ale jakby co to okna czekają

Idę ryć, póki nie pada. Bo zapowiadają...
Lucy, ja się nie wybieram w okolice ulicy Nowo..., którą chyba Magara miała na myśli...
A do Was to oczywiście, że tak tylko najpierw umyjcie te okna

Pada deszcz, piekę chlebek
galgAsia 15:19, 23 maj 2020

TAR napisał(a)
Z tym gotowym szarym wlasnie to jest do bani, ciezko znalezc impregnat, ktory rzeczywiscie pokrywa na szaro, ja mam wrazenie, jakby gdzies tylko musniete szarym. jak nie znajdziesz szarego to zrob tym impregnatem a potem moze zwykla farbą. na szarosci nie mam pomyslu chyba, ze polączysz biały z ciemnym hebanem to wyjdzie szary tak zrobilam deske na elewacji i wyszla jasna szara. Ale mieszalam w proporcjach wiecej bieli a hebanu (czarnego) odrobina. Bo gotowca szarego mozesz nie znalezc. Mam na strychu z probowania 4 rozne puchy.
No widzę, że faktycznie nie pozostaje nic innego, jak próbować i kombinować... Muszę sprawdzić, czy Drewnochron nie ma szarego, bo jak malowałam skrzynie na brąz, to bardzo ładnie kolor wyszedł. Albo rzeczywiście, po zaimpregnowaniu dam farbę i już.
galgAsia 15:24, 23 maj 2020

Jestem oczarowana bluszczem Ta mieszanka zieleni, do tego jeszcze kropelki deszczu... No bajka, też chcę taki mieć u siebie

A do kompletu fiolet czosnków - niestety, pojęcia nie mam, jakie to...

galgAsia 15:38, 23 maj 2020

galgAsia 15:49, 23 maj 2020

Jestem bardzo nieporządną ogrodniczką Dzięki temu mam to

Nagietki i ogórecznik wysiewają mi się maniakalnie w okolicy tunelu. Usuwam je z grubsza, bo bardzo lubią je trzmiele, które zachęcam ze wszystkich sił do odwiedzin u kwitnących pomidorów .
A posiałam je tylko raz, kilka lat temu
galgAsia 15:52, 23 maj 2020

A tak w ogóle to zakwitł już czarny bez Czas na robienie syropku i lemoniadki