Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

Magara 10:27, 27 maj 2020

galgAsia napisał(a)
Do takiego zestawu to ja bym chyba wrzuciła tu i tam jarzmianki, wprowadzą trochę zamieszania No i nicolas jest raczej jaśniejszy niż dewon i jesienią się przebarwia. Będzie dobrze

Jarzmianki mówisz??? No przekonałaś mnie
P.S. Mój "nicolas" się nie przebarwia...
galgAsia 10:29, 27 maj 2020

kwartet napisał(a)
No i jeszcze obwinię cię za nabycie długosza no musisz się przyznać.M już poinformowany że to ty a nie ja.
I teraz chodzę z obłędem w oczach i szukam tego miejsca dla niego co go nie ma.Wychodzi mi że powinnam go posadzić na brzegu rabaty(idealne warunki by miał),tylko on skubany nieco wysoki rośnie.
No nieee, to Ty nie miałaś długosza...? Niemożliwe
Proszę bardzo zwalaj na mnie, zniosę to z godnością Długosz królewski jest tego wart
galgAsia 10:33, 27 maj 2020

Zana napisał(a)
Taaaak, Devon's Green stanowczo chwyta mnie za serce. Ale się powstrzymam, na razie
A Ty wiesz, ile ja roślinek od Ciebie zmaupowałam?
Devon to bym wsadziła do jakiejś pięknej donicy i ustawiła w tym sławetnym światłocieniu... Widzisz to, Anulku?
galgAsia 10:37, 27 maj 2020

inka74 napisał(a)
dzieliłam, tylko wcześniej trzeba. Jak wychodzi ale nie jest mega duża.
No to w tym roku jej odpuszczę, bo już zaczyna bujać. Widziałam już pąki kwiatowe. Spróbuję za rok
galgAsia 11:22, 27 maj 2020

jolanka napisał(a)
U mnie ta szałwia się sieje. Ciekawa jestem czy powtórzy cechy rośliny matecznej.
No to ja w tym roku dam swojej szansę, niech się wykaże

mrokasia napisał(a)

Mnie też chwyta ale nie mam już cienia...
To se zrób Przecież robisz nowy ogród, masz możliwości Albo posadź w donicy pięknej jakiejś, a donicę ustaw w cieniu. Wiesz, dla chcącego...
Kawa 11:25, 27 maj 2020

ja musze jakieś nowe roślinki na cienistej dosadzić żeby więcej różnorodności było
galgAsia 11:25, 27 maj 2020

Magara napisał(a)

Jarzmianki mówisz??? No przekonałaś mnie
P.S. Mój "nicolas" się nie przebarwia...
Jestem zdania, że jarzmianki zawsze warto wcisnąć .
Ta ich uroda jest taka subtelna jak niewidzialny makijaż Makijażu nie widać, a całość jakaś piękniejsza
galgAsia 11:27, 27 maj 2020

Kawa napisał(a)
ja musze jakieś nowe roślinki na cienistej dosadzić żeby więcej różnorodności było
A co masz w głowie? Bo ja - ciemierniki, zawilce, kopytnik do zadarnienia, przylaszczki. Paprocie i hosty. I kokoryczka, którą muszę przesadzić.
inka74 11:34, 27 maj 2020

galgAsia napisał(a)
No to w tym roku jej odpuszczę, bo już zaczyna bujać. Widziałam już pąki kwiatowe. Spróbuję za rok
jak bardzo cię pili to sprawdź wielkość kępy i czy są jakieś łodygi tak usytuowane aby odciąć nożem bez ruszania rośliny matecznej. Odcinasz wtedy kawałek (tylko trzeba cyrklować by z korzeniem był a nie same łodygi odciąć), wykopujesz tylko odciętą część a mateczną zasypujesz. Ja tak z wieloma bylinami robię z tymi co mają małe korzonki. Floksy, przetaczniki, jeżówki, hakone, rozchodniki - te ostatnio dzieliłam. Żurawki i hosty tylko wykopuję bo łatwiej mi jest je rozplątać/rozłamać z korzonkami niż ciąć a one i tak jakieś pancerne, bez problemu rosną po dzieleniu nawet w pełni sezonu. Tylko podlewać trzeba.
Kawa 11:39, 27 maj 2020

galgAsia napisał(a)
A co masz w głowie? Bo ja - ciemierniki, zawilce, kopytnik do zadarnienia, przylaszczki. Paprocie i hosty. I kokoryczka, którą muszę przesadzić.

kokoryczkę posadziłam w tym roku
może jakąś paproć i rodgersja kasztanolistna czy coś