Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jeżówkowe-Love

Jeżówkowe-Love

Dorii 17:43, 05 gru 2019

Tylko czy szmaragdy ładnie przerosną siatkę? Bo inne thujki nie koniecznie i brązowieją dotykając siatki.
deszczowymaj 18:28, 05 gru 2019

galgAsia napisał(a)
Czyli nie będziesz miała cienistej rabatki ani ciemności w pokoju . A drzewa dadzą trochę cienia przed palącym słońcem. I jeżówki też będą
A tuje na chodniki nie mają prawa wyjść - przecież tam jest krawężnik, no i tuje korzenią się płytko, nie zrobią podkopu.

mała rzecz a cieszy

Najlepsze jest to,że wcześniej jakoś nigdy nie zwracałam uwagi na tą część ogrodu i nawet nie wiedziałam czy jest tam słońce czy cień czy coś innego

W tym miejscu pragnę się wytłumaczyć

A to dlatego ..bo wcześniej pieczę nad tym skrawkiem sprawowała babcia ..mogły tam rosnąć tylko bratki a później aksamitki prehistoryczna róża babci i kępa liliowców ..ja mogłam sadzić rośliny tylko na tyłach ogrodu..i to też nie zawsze,połowa istniejących rabat powstała po cichaczu a najlepsze jakim narzędziem powiększałam rabaty..taką małą łopatką do sadzenia żeby tylko czasami babcia siedząc w korytarzu i obserwując mnie ..nie widziała co ja dokładnie robię jak widziała szpadel to zaraz była afera że co ja tam znowu kopię,dlatego mus było używać zminiaturyzowanych narzędzi
deszczowymaj 18:35, 05 gru 2019

Dorii napisał(a)
Tylko czy szmaragdy ładnie przerosną siatkę? Bo inne thujki nie koniecznie i brązowieją dotykając siatki.

O a o tym to ja nie pomyślałam ...hmmm nie mam bladego pojęcia..

Ale zaraz zaraz coś mi świta przecież połowa ludzkości ma tak posadzone tuje albo przynajmniej bardzo blisko siatki i one chyba nie brązowieją ..chyba ..
waldek727 18:47, 05 gru 2019

Wszystko, tylko nie tuje. Nie widziałem brzydszego żywopłotu od szpaleru ciętych tui. Same badyle i mnóstwo brązowego opadłego igliwia. Całą robotę robiły by cisy przycinane do 1,8 2,0 metra.
deszczowymaj 18:59, 05 gru 2019

Waldku naprawdę ?
Powiem Ci,że na przeciwko mojej działki sąsiadka ma zrobiony właśnie taki żywopłot (zakładała go jakieś 10lat temu)a wygląda pięknie,zieloniutki.Fakt,że dba o niego..podlewa czyści z suchego

Żywopłot z cisa ciut za drogi jak na moją kieszeń
A z tańszego cisa baccata nie chcę sadzić..(nie wiem czy dobrze napisałam ale chodzi mi o ten owocujący)
Anda 19:05, 05 gru 2019

Nie owocujacych jest niewiele, Hilli i jeszcze jakis. Reszta jest owocujaca.
Baccata jest sliczny
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
deszczowymaj 21:48, 05 gru 2019

Anda napisał(a)
Nie owocujacych jest niewiele, Hilli i jeszcze jakis. Reszta jest owocujaca.
Baccata jest sliczny

Ewuś tak wiem śliczny ale.. owocuje ..a obok mojego ogrodzenia przechodzą dzieci idące do szkoły i maluchy też ..i chyba bałabym się, że jakiś szkrab skusi się na taką smakowicie wyglądającą czerwoną kuleczkę ..

waldek727 02:55, 06 gru 2019

Asiu.
A czy musi to być tradycyjny żywopłot? Nie mogą to być np. drzewka szczepione na pniu (miłorzęby, klony, wiązy, katalpy...) Wystarczy pięć drzewek w dwóch odmianach różniących się kolorem i pokrojem liści, a pomiędzy nimi bliżej domu np. cztery miskanty Morning Light lub Gracillimus. Niższe piętra zagospodarowała byś już sobie w/g własnego uznania. Szybkim odcięciem się od wzroku przechodniów mogą być przymocowane do siatki plastikowe donice w kolorze ogrodzenia wypełnione kaskadową surfinią i pelargonią. Również przy ogrodzeniu ładnie by się prezentowały pagodowe kaliny japońskie lub taka perełka jak Wiąz Polny Argenteovariegata.
deszczowymaj 18:45, 06 gru 2019

Waldku
Wolałabym jednak tradycyjny żywopłot, od początku myślę o szmaragdach ponieważ mam je posadzone na rabacie równoległej i chciałabym aby te dwie rabaty jakoś nawiązywały do siebie. No i dodatkowo żywopłot ten ma pełnić funkcję wyłapywacza kurzu i hałasu ulicznego także drzewka szczepione na pniu raczej odpadają.
Pomysł z donicami powieszonymi na ogrodzeniu ..odpada nie zawsze jesteśmy tam codziennie ..i kto by to podlewał ..i ogólnie jakoś mi ten pomysł nie leży

No i teraz to ja już sama nie wiem co mam zrobić chciałam tuje no ale jak mają robić się brzydkie to bezsensu je sadzić..

greg66 18:50, 06 gru 2019

U mnie tuje się nie sprawdziły.Dwa lata temu kupiłem o hodowcy pięć takich prawie 1,5 metrowych i została mi teraz jeszcze tylko jedna, pozostałe po prostu w tym roku uschły (po dwóch latach).
Dlatego juz nie chcę tui ale może u kogoś innego będą się miały dobrze, ładne zielone dają niezly efekt.
Ja kupiłem w to miejsce pięć śliw wiśniowych i jak kwitną to bardzo cieszą oko