Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

Gosialuk 16:55, 14 cze 2023

U mojej mamy ginnala był bardziej różowy. Mogę zdjęcie zrobić jak będę u niej - jak wygląda teraz.
antracyt 18:23, 14 cze 2023

Zrób jeśli możesz poproszę
Gruszka_na_w... 22:13, 14 cze 2023

antracyt napisał(a)

Haniu, czy nasienniki Twojego klona Ginalla wyglądają podobnie - chodzi mi o kolor? W internecie można znaleźć imponująco czerwone, a u mnie ledwo łapią odcień. To się zmieni czy mam innego klona?

/img]

Teraz tak wyglądają. One mocno czerwienieją w lipcu. Widać wtedy tę czerwień z daleka.

edit
znalazłam takie zdjęcie z lipca
i takie z sierpnia
też sierpniowe
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Magara 23:08, 14 cze 2023

Zuza, u nas też nie padało i nie pada pomimo zapowiedzi Liczę na jutro
Podlewanie z węża nie wchodzi w grę z dwóch powodów - w czasie gdy słońce niżej a rośliny chłodniejsze albo meszki jak wściekłe atakują albo wody w kranach brak... Zostaje podlewanie nocne ze zraszacza. Dobrze, że ja Nocny Marek
antracyt 11:39, 15 cze 2023

Magara napisał(a)
Zuza, u nas też nie padało i nie pada pomimo zapowiedzi Liczę na jutro
Podlewanie z węża nie wchodzi w grę z dwóch powodów - w czasie gdy słońce niżej a rośliny chłodniejsze albo meszki jak wściekłe atakują albo wody w kranach brak... Zostaje podlewanie nocne ze zraszacza. Dobrze, że ja Nocny Marek

Zraszaczem operuje mężaty...też prawie po zmroku. Ja z węża leję pod bardziej wrażliwe rośliny, oraz pod róże i piwonie żeby im kwiatów nie zniszczyć. Konewki z nagrzaną wodą zarezerwowane dla pomidorów i dyniowatych.
antracyt 11:40, 15 cze 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Teraz tak wyglądają. One mocno czerwienieją w lipcu. Widać wtedy tę czerwień z daleka.

edit
znalazłam takie zdjęcie z lipca
i takie z sierpnia
też sierpniowe

Bardzo dziękuję
antracyt 13:51, 15 cze 2023

W końcu
Gruszka_na_w... 14:26, 15 cze 2023

Rozumiem Twoją radość. W drugim roku po założeniu ogrodu czekałam kilka tygodni na deszcz. Już sądziłam, że mi wszystko pousycha.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
DariaB 15:12, 15 cze 2023

antracyt napisał(a)

Trzymam kciuki za chęć do życia Twojej dalii
Queen of Sweden nie jest u mnie maluszkiem. Nie tnę jej nisko, bo rośnie w drugim rzędzie różanym. Dorasta do ok 1,2m i podobnej szerokości. Tylko ma formę odwróconego stożka i właściwie przy ziemi nie zajmuje dużo miejsca.
W tym roku kiepsko wschodzą mi jednoroczne wokół niej i dzięki temu można dobrze zobaczyć jej kształt (co akurat wcale mnie nie cieszy, bo zamysł był trochę inny ) Ja ją dodatkowo trochę "poszerzyłam" - celowo zostawiłam więcej gałęzi i dla uzyskania zamierzonego kształtu rozdzieliłam je drewnianymi rozpórkami. Chociaż, moim zdaniem, ona bez niczyjej pomocy przybiera formę V.
Wstawiam zdjęcia z przodu i boku.

No kurcze ładna ta róża, czuję się kuszona jakby się uparł to się znajdzie dla niej miejsce. Dalia chyba musi zmienić miejscówkę bo nie okazuje oznak życia
antracyt 21:14, 15 cze 2023

Dalię możesz na czas puszczania pędów przenieść do doniczki. Będzie łatwiej ją dopilnować.
Queen of Sweden jest fajną, zdrową różą. Jedyny minus to brak zapachu.