Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

Napia 21:51, 27 lut 2024

antracyt napisał(a)
Forsycja pokazała już pierwsze kwiatki, na horyzoncie nie widać minusowych temperatur - więc przycięłam. Zobaczymy czy to był dobry ruch, wydaje mi się że tak.

Kwitnienie forsycji to dla mnie znak, że czas na róże. Wyjątkowo wcześnie w tym roku. Mam trochę dylematów różanych - tzn. zastanawiam się, jak prowadzić niektóre róże. LO u mnie jeszcze przed cięciem, a ponieważ to potwór, muszę się do tego dobrze przygotować
antracyt 09:01, 28 lut 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Sprawdza się w praktyce!

Tak podejrzewam
antracyt 09:07, 28 lut 2024

vita napisał(a)

Chyba dobrze podejrzewasz: Dwurząd wąskolistny, jest wieloletni. Kiedyś też posiałam i nie mogę się pozbyć. W sezonie buduje wielkie, roztrzepane wiechcie. Wiem, jest pożytkiem dla owadów, dla mnie jego liście są zbyt wyraziste, gorzkie w smaku. Gotować nie próbowałam.
Pięknie przezimowały Ci róże

W takim razie w tym roku już tylko tą drugą wysieję Dwurząd nie jest w stanie wytworzyć u mnie wielkich wiechci. Regularnie go tnę na jeża jak za duże liście tworzy. Zjadam tylko takie młode, które nie są twarde.
antracyt 09:10, 28 lut 2024

Kordina napisał(a)
Rukolę mam parę lat w jednym miejscu, nie wiem jaki gatunek, ale ma wąskie listki, przepyszne

To ciekawe. A ona jest u Ciebie wieloletnia czy się wysiewa?
antracyt 09:21, 28 lut 2024

Napia napisał(a)

Kwitnienie forsycji to dla mnie znak, że czas na róże. Wyjątkowo wcześnie w tym roku. Mam trochę dylematów różanych - tzn. zastanawiam się, jak prowadzić niektóre róże. LO u mnie jeszcze przed cięciem, a ponieważ to potwór, muszę się do tego dobrze przygotować

Moja LO, ze względu na miejscówkę, to chyba nigdy potworem nie zostanie. Szkoda, wolałabym mieć w jego kwestii Twoje dylematy
Ja w tym roku zastanawiałam się co z Chopinami zrobić. Prowadziłam je do tej pory wysoko, ale tej zimy przymarzły koszmarnie, każdej ostał się 1 zielony pęd, reszta czarna. Ostatecznie zostawiłam im po tym jednym łysym kilkucie wysokości ok 60cm. Głupio to wygląda, ale one są z tyłu rabaty i mocniejsze cięcie całkiem by je schowało w roślinach.
Kordina 09:33, 28 lut 2024

antracyt napisał(a)

To ciekawe. A ona jest u Ciebie wieloletnia czy się wysiewa?

Wiele, wiele lat temu kupiłam jakąś małą doniczkę w Lidlu i zakopałam do ziemi, ona chyba jedno i drugie, bo znajdowałam małe roślinki w różnych miejscach i pozwalałam jej zakwitnąć.
antracyt 09:37, 28 lut 2024

Wczoraj dalie zeszły ze strychu. Tak jak podejrzewałam, część przyschła z powodu za wysokiej temperatury. Z roku na rok zimy są cieplejsze i coraz więcej dalii mam w podobnym stanie. Zobaczymy ile się z nich nie obudzi, najwyżej będę zmuszona kupić nowe Jak przestanie padać i ziemia trochę obeschnie powciskam towarzystwo do doniczek.

Luty okazuje się najcieplejszym od początku pomiarów... W zeszłym roku miałam jednego takiego wyrywnego tulipana, w tym już kilka - a spora część krokusów nadal w pąkach.

Wstawiłam sobie do wazonu gałązkę po cięciu róż. Odrobina świeżej zieleni poprawia nastrój w ten ponury, mżawkowo-mglisty dzień
edi75 09:51, 28 lut 2024

Zuza..ciełaś już róże?
April 10:02, 28 lut 2024

Jak profesjonalnie popakowane dalie
Ja swoje karpy już od kilku lat trzymam w nieogrzewanym ale ocieplonym garażu. Temperatura nie spada poniżej zera, no chyba że jest -20 na zewnątrz. Ale dawno tak nie było. Z tym że moje są w donicach z ziemią, tak jak wykopałam z rabaty, tak wstawiłam. Świetnie mi się to sprawdza. Chyba też już zacznę znosić do pracowni, w której mam temp ok 15 stopni, na podpędzenie.
Gałązka różana faktycznie poprawia nastrój U mnie też dziś pada...
Kokesz 10:09, 28 lut 2024

Daj im szansę
Moje kiedyś też wydawały się zasuszone a odbiły
Może warto trzymać w trocinach albo w substracie torfowym one dłużej trzymają wilgoć.