Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

antracyt 11:37, 28 lut 2024

April napisał(a)
Jak profesjonalnie popakowane dalie
Ja swoje karpy już od kilku lat trzymam w nieogrzewanym ale ocieplonym garażu. Temperatura nie spada poniżej zera, no chyba że jest -20 na zewnątrz. Ale dawno tak nie było. Z tym że moje są w donicach z ziemią, tak jak wykopałam z rabaty, tak wstawiłam. Świetnie mi się to sprawdza. Chyba też już zacznę znosić do pracowni, w której mam temp ok 15 stopni, na podpędzenie.
Gałązka różana faktycznie poprawia nastrój U mnie też dziś pada...

Ja mam za dużo karp na przechowywanie w donicach z ziemią, strychu by nie starczyło Ale może w przyszłym roku przesypię te moje skrzynie lekko ziemią, albo wrócę do trocin jak radzi Renata.
antracyt 11:38, 28 lut 2024

Anda napisał(a)

Dziękuję

To pewnie wpływ Louis de Funès

Może być
antracyt 11:43, 28 lut 2024

Kokesz napisał(a)
Daj im szansę
Moje kiedyś też wydawały się zasuszone a odbiły
Może warto trzymać w trocinach albo w substracie torfowym one dłużej trzymają wilgoć.

Szansę oczywiście dostaną
Kiedyś przechowywałam je w trocinach, suszki też się zdarzały, chociaż rzeczywiście było ich mniej. Torfu staram się nie używać.
Mam nadzieję, że Twoje pięknie przezimują bo liczę na małe co nieco
Monia81 18:37, 28 lut 2024

Zuza, ale profesjonalnie miałaś te dalie posegregowane, pełen podziw bo u mnie jest tak, że jak sezon się kończy to byle jak te dalie wrzucam do przechowywania, fakt później mam niespodzianki kolorystyczne po posadzeniu, ale muszę to jakoś może w tym roku zmienić a swoją drogą to chyba nadszedł czas by do nich zajrzeć i zobaczyć co z nimi, ja zawsze przechowuję je w papierowych torebkach wypełnionych słomą sprawdza mi się to już wiele lat
antracyt 10:13, 29 lut 2024

Monika, te skrzynki to tylko połowa karp. Reszta(te największe) już mniej fotogenicznie w wiadrach
Słoma, też fajny pomysł, niestety u mnie to towar deficytowy. Zostawiam do ściółkowania skrzyń warzywnych i szklarni.
Lubię mieć dobrze oznaczone karpy, szczególnie te, które potem trafiają na wiejską. Tam mam szaleństwo kolorystyczne, ale jednak raczej zaplanowane
Agatorek 13:58, 29 lut 2024

antracyt napisał(a)
Wczoraj dalie zeszły ze strychu. Tak jak podejrzewałam, część przyschła z powodu za wysokiej temperatury. Z roku na rok zimy są cieplejsze i coraz więcej dalii mam w podobnym stanie. Zobaczymy ile się z nich nie obudzi, najwyżej będę zmuszona kupić nowe Jak przestanie padać i ziemia trochę obeschnie powciskam towarzystwo do doniczek.

Zostawiasz im nuty na zimę, żeby mogły sobie śpiewać?

Nie mogę się doczekać aż będą kwitły .
U siebie wciąż się wzbraniam : D.
Rojodziejowa 14:31, 29 lut 2024

Zuza, a jak Ty je przygotowujesz do przechowywania? Myjesz? I te są tylko w gazetach?
Kordina 17:58, 29 lut 2024

Koniecznie namoczyć przed posadzeniem, tak pisał producent w moich daliach
antracyt 18:29, 29 lut 2024

Bożenko, już mi to napisałaś, ale dziękuję za przypomnienie
antracyt 18:32, 29 lut 2024

Rojodziejowa napisał(a)
Zuza, a jak Ty je przygotowujesz do przechowywania? Myjesz? I te są tylko w gazetach?

Nie myję. Jak lekko przeschną, zawijam w gazety, albo nuty