Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

Rojodziejowa 12:44, 03 mar 2024

antracyt napisał(a)
Dziewczyny... zdecydowanie powinnam na jakiś odwyk się udać. Zamówiłam kolejne róże, a jesienne zakupy połowicznie nadal w donicach czekają na przygotowanie miejscówek.
Nie jest ze mną dobrze

Wiesz dobrze, że są tu na forum niektórzy , z którymi jest jeszcze gorzej. Choć nie wiem, czy to dla Ciebie jakiekolwiek pocieszenie

Jeśli chodzi o piwonie, to najlepiej (albo najgorzej - zależy od perspektywy) złapać chorobę teraz, bo w ofertach z wysyłką jesienną teraz najwięcej odmian
Anda 12:57, 03 mar 2024

Dla zdrowia, oczywiście, że żaden odwyk tu nie potrzebny (nie zadziała)
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Patrycja_KG_Lu 13:30, 03 mar 2024

Rojodziejowa napisał(a)

Wiesz dobrze, że są tu na forum niektórzy , z którymi jest jeszcze gorzej. Choć nie wiem, czy to dla Ciebie jakiekolwiek pocieszenie

Jeśli chodzi o piwonie, to najlepiej (albo najgorzej - zależy od perspektywy) złapać chorobę teraz, bo w ofertach z wysyłką jesienną teraz najwięcej odmian

Czy dobrze Cię zrozumiałam, że to już teraz trzeba zamawiać, aby dostać jesienią jeśli się marzy o sporym wyborze odmian?
nyna76 13:51, 03 mar 2024

Anda napisał(a)
Dla zdrowia, oczywiście, że żaden odwyk tu nie potrzebny (nie zadziała)

Ewuś - chyba, że terapia grupowa ... Z naszym udziałem oczywiście
Anda 13:52, 03 mar 2024

nyna76 napisał(a)

Ewuś - chyba, że terapia grupowa ... Z naszym udziałem oczywiście

Jedynie tak, innej opcji nie ma
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Rojodziejowa 14:34, 03 mar 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Czy dobrze Cię zrozumiałam, że to już teraz trzeba zamawiać, aby dostać jesienią jeśli się marzy o sporym wyborze odmian?

Tak, o ile mowimy o takich swiezo kopanych karpach - takie podobno najlepiej sadzić i robi się to jesienią. Teraz zbierane są zamówienia
mirkaka 15:50, 03 mar 2024

antracyt napisał(a)

Mirko, na Gipsy Boy ma przeznaczone sporo miejsca pod płotem na końcu ogrodu. Niech sobie rośnie, chociaż podejrzewam że na moich piaskach tych 4m nie osiągnie. Westerland dostanie sporo miejsca na środku nowej części. Napisz mi proszę co to znaczy, że rośnie trochę szeroko. Chcę obok niej posadzić dwie niższe róże i zastanawiam się właśnie ile miejsca między nimi zostawić.
Moje lawendy mocno tnę wiosną, a po kwitnieniu co roku tylko kwiaty, a co 3lata(chyba) też wtedy odmładzam mocno. Te z tyłu to w większości wysoka odmiana Grappenhall, ktora dorasta do 1m. Ona była cięta w zeszłym roku po kwitnieniu i zakwitła jeszcze raz jesienią. Potem już jej nie ruszałam.

Szeroko czyli wypuszcza gałązki prawie pod kątem prostym, ma sztywne kolczaste i grube pędy, trudno ją ograniczyć, u mnie to spora róża, czasami mnie złapie kolcami jak za blisko przechodzę, tego nie lubię

wstawiam jej zdjęcie, już po cięciu, u mnie ten jeden pęd taki gruby rośnie do środka, nie tnę go bo mi szkoda kwiecia, mimo to mocno ją ograniczyłam w tym roku
Usuń potem zdjątko
mirkaka 15:54, 03 mar 2024

Widzisz ten sznurek na niej, próbuję ją tym sznurkiem powiązać, właśnie żeby ją trochę ścieśnić, ograniczyć szerokość
antracyt 17:57, 03 mar 2024

Mirka, wielkie dzięki
Zdjęcie zostawię.
antracyt 18:01, 03 mar 2024

Dziewczyny, terapia grupowa byłaby najlepsza...chociaż po wpisach o pozytywnym wpływie zakupów ogrodowych na zdrowie, to chyba jednak nie warto jej rozpoczynać

Asia, skoro już teraz miałabym robić zamówienie na jesienne zakupy piwonii, to chyba jednak poczekam. "Chorobę" lekko przystopuję