Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

Magara 00:46, 13 mar 2024

Zuza, jakie jednoroczne kwiatki już można wg Ciebie wysiewać do późniejszego pikowania???
Info z neta są sprzeczne Wolę się oprzeć na doświadczeniu Kogoś
Makao 07:00, 13 mar 2024

Muszę stipę wysiać. Ponoć ju dawno powinnam to zrobić. W lutym, ale nie wiedziałam. Nasionka mam z ubiegłorocznych zbiorów.
antracyt 11:32, 13 mar 2024

Daga, to zależy gdzie chcesz wysiewać, na zewnątrz czy w cieplejszym miejscu.
Na zewnątrz wysiałam:
maki, tytoń, orlayę, ślazówkę, lewkonie i lwie paszcze.
W domu mam wysiane:
lwie paszcze (na szybsze kwitnienie), floksy jednoroczne, penstemony(wieloletnie), kwiaty sąsiadki Zosi (nazwy nie pamiętam )
Spokojnie możesz wysiewać groszek pachnący, kosmosy, nagietki, zatrwiany, szałwię powabną, aksamitki, astry - jest tego trochę.
Do końca miesiąca można/warto się wstrzymać z cynią(chociaż Asia już wysiała).
Generalna zasada jest taka, że wcześniej i w zimnie można wysiewać to, co samo mogłoby się wysiać w ogrodzie
Napisz lepiej co masz, będzie łatwiej
antracyt 11:37, 13 mar 2024

Makao napisał(a)
Muszę stipę wysiać. Ponoć ju dawno powinnam to zrobić. W lutym, ale nie wiedziałam. Nasionka mam z ubiegłorocznych zbiorów.

Dawno nie wysiewałam stipy, sama rozsiewa się po ogrodzie. W tym roku nowe siewki się przydadzą, sporo starszych egzemplarzy chyba mi wygniło.
Anda 12:19, 13 mar 2024

Stipę tenuissima namiętnie usuwam z rabat. Teraz toleruję tylko Stipę capillata. Wg mnie dłużej jest ładna, nie robi się z niej kołtun.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Makao 13:11, 13 mar 2024

antracyt napisał(a)

Dawno nie wysiewałam stipy, sama rozsiewa się po ogrodzie. W tym roku nowe siewki się przydadzą, sporo starszych egzemplarzy chyba mi wygniło.

No mi się nie rozsiewa. Rok temu kupiłem dwie sadzonki by zebrać nasiona i spróbować jeszcze raz samemu rozmnożyć bo podobają mi się. Dziś może wysieję.
Magara 23:37, 13 mar 2024

antracyt napisał(a)
Daga, to zależy gdzie chcesz wysiewać, na zewnątrz czy w cieplejszym miejscu.

Jak dojdę na swoje podwórko, to napiszę Zajrzyj jutro

Stipę mam chyba czwarty rok. Wcześniej jakoś siewek nie widziałam, teraz widzę, jest ich masa
ajka 19:13, 14 mar 2024

Mi się stipa też sama rozsiewa.
Napia 22:08, 15 mar 2024

Makao napisał(a)

No mi się nie rozsiewa. Rok temu kupiłem dwie sadzonki by zebrać nasiona i spróbować jeszcze raz samemu rozmnożyć bo podobają mi się. Dziś może wysieję.

Stipa wysiewa się namiętnie, tak że może daj sobie jeszcze chwilę i poszukaj jej na rabatach
antracyt 17:39, 16 mar 2024

Rabata ze stipą nadal czeka na czyszczenie...może uda mi się do niej dotrzeć w przyszłym tygodniu.

Dzisiaj powinnam przesiedzieć dzień przed komputerem, ale przesunęłam sobie tą "przyjemność" na wieczór. Szkoda mi było słonka i wysokiej temperatury marnować
Udało mi się rozrzucić obornik pod większość róż. Niby niewiele, ale wiązało się to z odchwaszczeniem ( niestety tylko częściowym) dzikiej różanki. Kto widział moje kolczaste towarzystwo na żywo, ten wie co to znaczy Róże już sporo liści mają, rosnący niedaleko lilak też już bardzo zaawansowany wiosennie. Mam nadzieję, że nadchodzące noce z minusami nie zaszkodzą mu. Wiosnę poczuły też pierwsze tulipany turkiestańskie i zawilce greckie