Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

antracyt 14:23, 18 sie 2024

Gosialuk napisał(a)
Trawniczek na nowej części bardzo radosny. Ogólnie to i tak ogród bardzo dobrze wygląda, przy takich upałach i suszy.
U nas też temperatury powyżej 30 stopni, więc byczymy się nad wodą szukając ochłody. Na szczęście od przyszłego tygodnia ma być już trochę chłodniej.
Danie wygląda smakowicie.

Ten dobry wygląd ogrodu to w miejscach podlewania. Nie mam nawadniania tylko przenośne "fontanny". Jak podlewam warzywa to przy okazji część rabat wokół też korzysta. Wyschniętym rabatom zdjęć nie robiłam.
Lekkie ochłodzenie by się przydało i deszcz, sporo deszczu. Największe upały przesiedziałam na wakacyjnym, tam klimat bardziej przyjazny, no i chodziłam się w morzu Woda była tak ciepła, że właściwie z niej nie wychodziłam

Dzisiaj dla odmiany ciasto z ogrodowymi jabłkami i gruszkami robię.

antracyt 14:25, 18 sie 2024

Agatorek napisał(a)
Prawie nie widać oznak suszy. Widać piękną dżunglę .

Ale wiem, że z bliska to inaczej wygląda. Mam tak samo u siebie.
U nas też pustynia. Wczoraj i dziś masakryczny upał.

Na dzisiaj zapowiadane miałam deszcz i burze, ale na razie prognozy nie wyglądają wiarygodnie niestety.
Rojodziejowa 14:39, 18 sie 2024

Ja nie wiem co z tymi prognozami ostatnio, ale mam wrażenie, że (przynajmniej te co mi na telefonie wyskakują) wcale się nie sprawdzają
Agatorek 14:53, 18 sie 2024

antracyt napisał(a)

Na dzisiaj zapowiadane miałam deszcz i burze, ale na razie prognozy nie wyglądają wiarygodnie niestety.

U mnie właśnie przechodzi lekka burza. I trochę pada. Jutro też ma padać. Oby.

Edit: już po deszczu
Ale jeszcze jest nadzieja, bo znów grzmi.
antracyt 18:51, 18 sie 2024

U mnie ewentualny deszcz w prognozach zdążył się już przesunąć na 3cią w nocy... także zaczęłam podlewanie.
Basieksp 21:09, 18 sie 2024

Wygląda apetycznie też nie specjalnie lubię siedzieć zbyt długo w kuchni może skorzystam z przepisu
Bee 09:09, 19 sie 2024

antracyt napisał(a)
Przeczytałam u Judith o suszy, wyjazdach, podlewaniu i mam podobne rozterki ogrodowe. Tym razem nie było mnie trochę ponad tydzień w domu, szklarnię, donice, warzywa i skrzynię kwiatową regularnie podlewali sąsiedzi. Te części całkiem nieźle zniosły upały, niestety spora część prezentuje się dużo gorzej.
Grujecznik, śś, część drzew owocowych i kilka rabat dosłownie pogubiło liście lub uschło. Mężaty niepotrzebnie przed wyjazdem skosił trawę na starej części. Tam gdze jest koniczyna nadal jest zielono, ale w innych miejscach mam ściernisko.

Na nowej części, o dziwo, murawa bez cięcia sobie poradziła i nawet koloru nabrała

Od wczoraj lałam prosto z węża pod wszystkie drzewa. Na ile to starczy?

Zuza, klimat się nam zmienia i myślę, że trzeba się dostosować. Kiedyś przeczytałam radę do której się stosuję, że drzewa owocowe należy podlewać rzadko, ale obficie aby korzeniły się głębiej. W czasie suszy podlewam co 2 tygodnie wiadrem wody pod drzewo. Po paru latach już radzą sobie same lepiej lub gorzej. Warto też wybierać silnie rosnące podkładki aby drzewo mogło rozwinąć silny system korzeniowy.
antracyt 10:10, 19 sie 2024

Basieksp napisał(a)
Wygląda apetycznie też nie specjalnie lubię siedzieć zbyt długo w kuchni może skorzystam z przepisu

Basiu, na pewno się nie zmęczysz przy gotowaniu
antracyt 10:13, 19 sie 2024

Bee napisał(a)

Zuza, klimat się nam zmienia i myślę, że trzeba się dostosować. Kiedyś przeczytałam radę do której się stosuję, że drzewa owocowe należy podlewać rzadko, ale obficie aby korzeniły się głębiej. W czasie suszy podlewam co 2 tygodnie wiadrem wody pod drzewo. Po paru latach już radzą sobie same lepiej lub gorzej. Warto też wybierać silnie rosnące podkładki aby drzewo mogło rozwinąć silny system korzeniowy.

Też się stosowałam do tej rady, ale widać, że mimo wszystko część drzew wyjątkowo źle znosi zmiany klimatyczne. Co do podkładek też masz rację.
antracyt 20:21, 21 sie 2024

No i w końcu podlało porządnie
Od razu zrobiło się ładniej, bardziej świeżo i rzekłabym, że bardziej zielono
Wróciły siły i chęci do prac ogrodowych. Wpadłam wczoraj na pomysł gdzie posadzić większość róż, które miały trafić na wakacyjny, ale ostatecznie zostają w przydomowym. Wczoraj wymyśliłam, dzisiaj przygotowałam wstępnie miejsce.
Sadzenie dopiero po weekendzie.

Zebrałam też kolejny kosz pomidorów. Jutro mężaty zamieni je w przeciery. Słoików w szafce przybywa, na zimę spokojnie wystarczy.

Mój tegoroczny faworyt to Amana Orange