Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

antracyt 17:36, 13 lut 2025

White Iceberg pnąca
antracyt 18:00, 13 lut 2025

mirkaka napisał(a)
dziękuję za zdjęcia i zaangażowanie się w info dla mnie
18 szt to b dużo, w tym roku będę miała jeszcze mały tunel foliowy 2x3, jak myślisz ile tam zmieszczę krzaczków pomidorów?
Szklarnia przydomowa jeśli powstanie będzie musiała być elegancka czekam na wyceny od dwóch firm ogrodu zimowego, nawet nie wiem jakie to mogą być koszty.
Na jaką ziemię wymieniasz tę z pierścieni? Jak głęboko te pierścienie/ doniczki są zadołowane, jaką grubą warstwę słomy tam masz? i Dlaczego tak ściółkujesz?

Twój tunel nie będzie dużo mniejszy od mojej szklarni. Nie doradzę ile zmieścisz tam krzaków, bo nie wiem ile masz wejść. Tak jak ja, czy tylko jedno? Ale może rozrysowanie moich donic/pierścieni pomoże Jak widać ścieżkę zmniejszyłam do wygodnego minimum i dzięki temu 2 rzędy pomidorów mi się mieszczą na mijankę.

Ziemia w pierścieniach to moja rodzima + glina + kompost + obornik kompostowany + popiół + skórka banana w nogi sadzonki. Wymieniam na głębokość ok 1,5-2 szpadli. Donice wystają ok 10cm i do tej wysokości ściółkuję. Wybieram słomę bo akurat mam do nie dostęp, ale moim zdaniem na plus jest to, że jest to sucha, ciepła ściółka. Dobrze trzyma wilgoć i raczej nie niesie zagrożenia chorobami czy pleśnią. Przy okazji bardzo lubię jej zapach
Makao 05:41, 14 lut 2025

Przyglądam się tym rozważaniom o ustawieniu pomidorów bo akurat na czasie u mnie jest rozkminianie ile mam wysiać pomidorów żebym wszystkie zmieściła w nowej szklarni i jakie odległości dać.
Do tej pory robiłam to na oko na przemian jak w powyższym projekcie ale wydaje mi się że miałam odległość około 50 cm.
Te 65 cm dało mi do myślenia

Ja w szklarni muszę jeszcze znaleźć miejsce na arbuzy i z jeden krzaczek melona. Bardzo chcę ich spróbować

I stąd mam niezłą rozkminkę.

Do tej pory miałam foliak 2x3 i mieściłam 16 krzaczków ale drzwi były z jednej strony więc druga była obsadzona. Teraz jest szklarnia 4x3 ale drzwi z obu stron.

1/4 szklarni bym przeznaczyła na arbuzy i melona.

Muszę sobie rozrysować tak jak Ty to zrobiłaś
antracyt 06:14, 14 lut 2025

Ania, te 65cm to w osiach i też tak na oko, bez linijki rozstawiałam
antracyt 07:14, 14 lut 2025

Nie wiem jak u Was ale u mnie biało po łydki
AgaBoso 07:19, 14 lut 2025

U mnie biało po podeszwę buta, mam nadzieję na więcej.

Czy w gruncie też masz pomidory?
antracyt 08:01, 14 lut 2025

Cieszę się z tej śnieżnej kołderki, oby się kilka dni utrzymała, dopóki minusy nie miną

Co roku mam kilka nadprogramowych krzaczków pomidorów w donicach poza szklarnią. Te, które stawiałam gdzieś pod daszkiem były ok, ale zostawione całkiem pod chmurką szybko kończyły żywot no i były mniej smaczne. Nie wybieram nigdy odmian typowo pod uprawę w gruncie i pewnie dlatego tak jest.

Makao 08:18, 14 lut 2025

U mnie bez śniegu.
Chyba bym się poryczała jakby śnieg jeszcze do tych mrozów spadł. Mehh mehh - jak to mówi moja córka
antracyt 08:56, 14 lut 2025

Ale śnieg w te mrozy to akurat dobrze roślinom robi
mirkaka 09:16, 14 lut 2025

Zazdroszczę tej kołderki , u mnie tylko mróz, pewnie będzie więcej szkód,

Mój foliak ma 2x3 tak jak u Ani wcześniej. Myślałam że zmieszczę tam ze 12 krzaczków, może 10.
A tę starą ziemię wysypujesz na inna grządki? Skąd czerpiesz tę nową ziemię z której robisz mieszankę do wymiany? Z innego miejsca w warzywniku, czy masz jakieś specjalnie do tego przeznaczone miejsce w ogrodzie?
A czy pod pomidory jest konieczność wymieniać ziemię, czy wystarczy tylko co roku dobrze nawieźć obornikiem?