Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

antracyt 05:34, 10 mar 2025

vita napisał(a)
Dzięki za relację i fotkę, cieszę się razem z Tobą, że aż takie było zainteresowanie odwiedzających targi. Czas na rozmowę, na spokojne wybory, no to dla mnie też bardzo ważne

Co może być lepszego na zmęczenie jak kopanie w ogrodzie?

Najlepszy jest długi, niczym nie przeryway sen. Ale jak się nie ma co się lubi... to można też posłuchać nudnych wykładów online i lekko przy nich drzemać
antracyt 05:43, 10 mar 2025

Makao napisał(a)

W istniejącym ogrodzie to zawsze największy problem. Niestety. Wszystko musi grać i pasować ale będzie dobrze. Fajne miejsce wybrałaś. Wszystko będzie rosło jak na drożdżach

Z tym wzrostem jak na drożdżach to pewnie w tym roku będzie tak sobie. Postanowiłam tym razem wykorzystać w większym stopniu ziemię rodzimą, a że nie jest to urodzajna glina to na dobre zbiory poczekam pewnie do przyszłego roku. Niestety mam obecnie na stanie tak dużej ilości kompostu jak bym chciała.
Makao 06:26, 10 mar 2025

To może jakiś nawóz organiczny. Ja używam takiego i pod warzywa korzeniowe też dałam.

W pozostałych skrzyniach mam dany obornik.
antracyt 06:42, 10 mar 2025

Nie, no obornik to ja mam i to sporo. Tylko to nie o sam nawóz chodzi. Moim piaskom trzeba mocniej poprawić strukturę gleby. Normalnie przyspieszałam ten proces dużą dawką materii organicznej, między innymi nie do końca przerobionym kompostem czy przedplonem. Tym razem wyjdzie mi trochę nie po kolei. Struktura zacznie poprawiać się po po pierwszym sezonie użytkowania
Makao 08:08, 10 mar 2025

Aaaa okej. Już rozumiem.
Też mam piaszczystą glebę. Porażka
Jesienią miałam dostęp do dużej ilości obornika więc rozrzuciłam go po rabatach i przekopałam. Teraz muszę kory nawieść
mirkaka 08:49, 10 mar 2025

antracyt napisał(a)
Jutro trochę dnia "stracę" na targach książek, a potem oczywiście wracam do ogrodu

Zamieniłam chwilowo porządki na wykopki. W dalszych planach miałam powiększenie części warzywnej, ale po przeglądzie skrzyń musiałam je przyspieszyć. Drewniane skrzynie zaczynają się powoli rozkładać i pewnie w przyszłym roku będą częściowo do wymianki. Ich funkcja też się trochę zmieni.
Nowe miejsce na warzywa wymyśliłam, tym razem będzie na płasko i dalej od domu.
Ziemia jest teraz idealnie nawilżona, trzeba to wykorzystać, bo jak dłużej będzie sucho, to zmęczę się 2x bardziej.
No to sobie zdzieram trawę i kopię. Przy okazji, żeby zachować ładne linie osi widokowych zmuszona jestem poszerzyć trawiasto-marcinkową i łączkę. Także najbliższych kilka dni mam pod znakiem szpadla i taczki.
A miałam już nie kombinować

Ale wspaniale wytyczone grządki, warzywnik będzie wielki Ja też trochę wytyczam, wysiałam już marchewkę i cebulkę dymkę posadziłam
Masz bardzo dużo roboty, zdzieranie darni i przekopywanie to robota dla chłopa, jak Ty sobie z tym radzisz??
antracyt 10:29, 10 mar 2025

Mirko, wielki to on nie będzie. Część wytyczeń to łączka trawiasto-kwietna i poszerzona rabata.
Lubię kopać i zdzierać darń o ile nie jest strasznie sucho, w piasku nie kopie się źle. Męczące jest tylko wywożenie darni. Mężaty jak może to pomoże, tylko od 2 lat zajety jest bardziej niż zwykle, a mi się nie chce czekać. Nie ogarniam całości na raz, dawkuję sobie tą pracę i jak mam przesyt, to chwytam za sekator
Na czerwono zaznaczyłam grządki warzywne. To 1,5x6m i 2,3x2,3m. Do tego mam jeszcze 3skrzynie (w tym roku chyba jeszcze w całości na warzywa). Powinnam się zmieścić ze wszystkim.

Ta część to już łączka.
Wydzieliłam też śnieżkę pomiędzy, bo za duży element do omijałam mi powstał.

Przy okazji machnęłam kancik na części hamakowej żeby linie proste chwycić.
Od razu zrobiło się czyściutko

antracyt 10:39, 10 mar 2025

Przy okazji cyknęłam kilka wiosennych fotek
Derenie jadalne już pokazują kwiaty

Na tarasie też żółto, chociaż mniej niż się wcześniej zapowiadało. Mróz uszkodził więcej niż połowę kwiatów jaśminu.

Stara różanka łapie pierwsze niebieskie akcenty.
antracyt 10:46, 10 mar 2025

Na relaksacyjnej szaleją krokusy. To teraz moją ulubiona rabata

April 10:47, 10 mar 2025

Jak wcześnie masz irysy
Ja zauważyłam że w zeszły roku, mimo że było chłodniej to u mnie wszystko było 2 tygodnie do przodu w porównaniu z obecnym sezonem. Opóźnienie wynika tym razem nie z temperatury ale braku opadów. Pył niesamowity. Oczyszczone rabaty zaczęłam podlewać. Boję się strat z powodu tej suszy.