Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

Magara 23:23, 07 mar 2025

Zuza, pomysły masz adekwatne do pory roku - ja to nazywam pierdolnikiem wiosennym Za jedno się bierzesz, drugie ci wpada w ręce, o trzecim sobie przypominasz, czwarte planujesz a piąte się jawi jako pomysł jeden na tysiąc - do natychmiastowej realizacji
Początkowo mnie to zjawisko przerażało, teraz już wiem, że marzec to jest właśnie czas pierdolnika

Przy okazji mam pytanie - nie pamiętam czy pokusiłaś się o ocenę lawend nabytych w zeszłym roku?
Nie kojarzę, ale może przeczytałam i przemilczałam, bo temat był mi zbędny. Teraz jednak bym była takim podsumowaniem zainteresowana

Muszę brzuszek zrobić, coś na obwódkę i najniższe piętro potrzebuję. Lawendy lubię Mile by były widziane grubaski, które się wiotkościami nie pokładają i kwitną całe lato albo i dłużej
antracyt 23:28, 07 mar 2025

Ania Nyna, ale nie wszystko co oznaczone linką idzie do kopania, część to łączka. Co roku ją wiosną tak grodzę do pierwszego koszenia, żeby nie zadeptać siewek kwiatów. Po pierwszym koszeniu już widać różnicę
Skrzynie były warzywne i w tym roku jeszcze będą. W przyszłym zostaną tam warzywa podręczne(głównie zielenina) i w części kwiaty cięte.
Skrzynia z cyniami/daliami jest w innym miejscu (koło truskawek) i tam raczej zostanie.

Ania Makao, wolne miejsce może i jest, ale jak chcę coś jeszcze wygospodarować (chociaż co roku zarzekam się że już nie chcę ) to mam problem. Musi mi się w całość wkomponowywać i osi nie psuć, a to już łatwe nie jest
Kordina 23:32, 07 mar 2025

Magara napisał(a)
Zuza, pomysły masz adekwatne do pory roku - ja to nazywam pierdolnikiem wiosennym Za jedno się bierzesz, drugie ci wpada w ręce, o trzecim sobie przypominasz, czwarte planujesz a piąte się jawi jako pomysł jeden na tysiąc - do natychmiastowej realizacji
Początkowo mnie to zjawisko przerażało, teraz już wiem, że marzec to jest właśnie czas pierdolnika ...

Jaka wnikliwa obserwacja tak właśnie jest. Pozdrawiam z pierdolnika mojego, a każdy ma taki na jaki sobie zasłużył
antracyt 23:34, 07 mar 2025

Magara napisał(a)
Początkowo mnie to zjawisko przerażało, teraz już wiem, że marzec to jest właśnie czas pierdolnika

Przy okazji mam pytanie - nie pamiętam czy pokusiłaś się o ocenę lawend nabytych w zeszłym roku?
Nie kojarzę, ale może przeczytałam i przemilczałam, bo temat był mi zbędny. Teraz jednak bym była takim podsumowaniem zainteresowana

Muszę brzuszek zrobić, coś na obwódkę i najniższe piętro potrzebuję. Lawendy lubię Mile by były widziane grubaski, które się wiotkościami nie pokładają i kwitną całe lato albo i dłużej

Ja takie pierdolniki miewałam przeważnie już w lutym ale tak, coś w tym jest...to jest norma.

Lawendy rosły dobrze, większość kwitła... tyle mojego podsumowania Tak serio, to nie przyglądałam się zbyt uważnie poszczególnym odmianom.
Magara 22:40, 08 mar 2025

Zuza, rozczarowanie mi zapodajesz Znaczy mam sama podjąć decyzję???
antracyt 08:34, 09 mar 2025

Dasz radę

vita 08:36, 09 mar 2025

antracyt napisał(a)
Ania Makao, wolne miejsce może i jest, ale jak chcę coś jeszcze wygospodarować (chociaż co roku zarzekam się że już nie chcę ) to mam problem. Musi mi się w całość wkomponowywać i osi nie psuć, a to już łatwe nie jest

Oj, łatwe nie jest komponowanie całości z pilnowaniem pierwotnego założenia, też coś o tym wiem Też zarzekam się każdego roku, że już nic więcej, ale wiem też, że po każdych roszadach kompozycyjnych co nieco zostaje z tyłu głowy i wróci, wcześniej czy później
Chyba z korzyścią dla ogrodu Działaj, dobrze Ci idzie Targi Książki owocne były?
antracyt 09:36, 09 mar 2025

Wiktorio, dawno Ciebie na forum nie widziałam, fajnie że zajrzałaś

Targi książki... w tym roku mam mieszane uczucia. Oczywiście odwiedziłam ulubione wydawnictwa, chociaż nie było łatwo się do nich dopchać - właściwie to było bardzo trudno. Tłok koszmarny, dużo większy niż w latach ubiegłych. Osobiście strasznie się tym zmęczyłam. Nie było możliwości na rozmowę, na spokojne wybory, cały czas z tyłu głowy miałam odruch ucieczki. Z drugiej strony to bardzo budujące, że takie tłumy zainteresowane są czytaniem. W tych tłumach tyle młodzieży - jest nadzieja, że to co w telefonie nie przysłoni im całego świata Jednak wróciłam bardzo zmęczona, córka też (po powrocie przespała kilka godzin, a ja nie miałam siły na ogród). W przyszłym roku na pewno w innych, mniej popularnych godzinach się wybiorę.
Plany zakupowe miałam zminimalizowane i udało mi się je zrealizować Tylko jedna książka z ulubionego wydawnictwa. Córka kupiła 2, a że jest już w wieku, że możemy wymieniać się książkami to właściwie wyszło ponad plan

Oczywiście sporo pozycji wpadło mi w oko, tytuły zapisałam, będę ich w bibliotece szukać. Trochę żałuję, że nie skusiłam się jeszcze na to: https://tajfuny.pl/produkt/prawdziwa-powiesc/ Pani z wydawnictwa pięknie od niej opowiadała.

Dzisiaj wracam do kopania.
vita 10:00, 09 mar 2025

Dzięki za relację i fotkę, cieszę się razem z Tobą, że aż takie było zainteresowanie odwiedzających targi. Czas na rozmowę, na spokojne wybory, no to dla mnie też bardzo ważne

Co może być lepszego na zmęczenie jak kopanie w ogrodzie?
Makao 11:47, 09 mar 2025

antracyt napisał(a)

W istniejącym ogrodzie to zawsze największy problem. Niestety. Wszystko musi grać i pasować ale będzie dobrze. Fajne miejsce wybrałaś. Wszystko będzie rosło jak na drożdżach