Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

antracyt 06:43, 22 lut 2022

Basiu, Haniu, to będą podpory zdecydowanie jednoroczne(chociaż może do wykorzystania w innym miejscu w przyszłym roku?). Ewentualnych widocznych listków właściwie się nie boję, bo groszek bardzo szybko rusza i przyrasta. Bardziej się zastanawiam nad "wypijaniem" wody z ziemi, ale to przecież nie są duże drzewa i konkurencji nie zrobią. Te podpory wymyśliłam w pasie różanym na nowej części, dla urozmaicenia. Róże na razie są malutkie, przestrzenie pomiędzy nimi duże, trochę to nudne jeszcze. Słońca jest tam bardzo dużo cały dzien, więc groszek konkurencją dla nikogo nie będzie, a stworzy(mam nadzieję), rytmiczną ozdobę. Teraz dumam jeszcze nad rozmieszczeniem kolorów, czy je mieszać i czy to co mam mi wystarczy
antracyt 06:45, 22 lut 2022

Magara napisał(a)

Zuza, po raz kolejny dochodzę do wniosku, że my jednak mamy wspólnego męża

Mgduska 08:55, 22 lut 2022

Zuza, wszystkie patyki krzewów liściastych wypuszczą korzenie prędzej, czy później, w taki sposób przecież je rozmnażamy.
Zarówno wierzba, jak i leszczyna mają jednak niesłychaną łatwość ukorzeniania się i słusznie się obawiasz, że będą wypijać groszkom wodę - groszek pachnący wybitnie nie lubi podsychania.
Na szczęście jest na to sposób - wystarczy te patyki okorować dość wysoko, tak, by kora nie stykała się z ziemią.
antracyt 09:33, 22 lut 2022

Magda, to jest chyba najprostszy sposób, podoba mi się.
Groszki planowałam posadzić w trochę większych doniczkach bez dna i zadołować, jak pomidory w szklarni. Ziemia jest punktowo mocno wzbogacona obornikiem + kompostem i dużo wolniej wysycha.
Mgduska 09:57, 22 lut 2022

Mam Ci ja tych płotków trochę, sposób przećwiczony

Korzeń z martwego nie wyrośnie, pod korą masz tylko wiązkę przewodzącą, która nie jest żywą tkanką.
Magara 17:02, 22 lut 2022

Zuza, a groszek będziesz wysiewać do gruntu czy już teraz w domu?
Wysiałam wczoraj (w domu) bo mnie nosiło a teraz się zastanawiam czy to miało sens
antracyt 17:56, 22 lut 2022

Jeżeli wysiejesz w domu, to prawdopodobnie wcześniej Ci zakwitnie. Chociaż z mojego doświadczenia wynika, że ten siany bezpośrednio do gruntu bardzo szybko dogania domowy. Jednak na start czasami może mieć gorsze warunki świetlne(jeżeli na gąszcz innych roślin trafi), więc to wg mnie powinno mieć wpływ na to czy wybierasz dom, czy bezpośrednio grunt. Ja mam w tym roku pełno siewek(zimozielonych) w ogrodzie i je też będę chciała wykorzystać. Do nich może część dodam wysianych wcześniej w szklarni, bo parapety mam zarezerwowane na pomidory
antracyt 17:57, 22 lut 2022

Mgduska napisał(a)
Mam Ci ja tych płotków trochę, sposób przećwiczony

Korzeń z martwego nie wyrośnie, pod korą masz tylko wiązkę przewodzącą, która nie jest żywą tkanką.

Dlatego zaufam Twojemu doświadczeniu
antracyt 18:19, 22 lut 2022

Nie pamiętam, czy któraś z dziewczyn tu zaglądających, ma u siebie w ogrodzie glediczję trójcierniową, ale jeżeli tak to mam prośbę o sprawdzenie, czy widać już na niej oznaki życia. Na moich dwóch ani śladu. Posadziłam je na miejscu padniętych jarząbków(przyczyny nie znalazłam). Teraz się zastanawiam, czy glediczja tak późno startuje, czy może z tym miejscem jest coś nie tak.
April 18:55, 22 lut 2022

Ja mam dwie glediczje i się im przyglądałam dzisiaj. Wyglądają jak suche badyle