Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

antracyt 19:38, 21 lut 2022

nicol21 napisał(a)
O mamo! Ten wiatr Ci nie straszny?! Niezle. Mnie też nosi, ale chyba nie aż tak.... może ta świeżo przebyta grypa mnie powstrzymuje. Choć dziś w spożywczym kupiłam woreczek ziemi... normalnie akt desperacji.

To dobrze, że się po grypie na wietrzysko do ogrodu nie spieszysz. Ziemia do przesadzania doniczkowych, czy na wysiewy?
U mnie wiało, ale te kije wierzbowe tak mnie zmotywowały, że opatuliłam się na maxa i ruszyłam na przekór pogodzie
antracyt 19:40, 21 lut 2022

jolanka napisał(a)
Wierzba na bank wypuści korzonki, będą wierzbowe podpory

Kombinuję co zrobić, żeby ją powstrzymać. Może porządnie opalić jej części które do ziemi wcisnę? Jakiś sposób musi być na nie.
antracyt 19:43, 21 lut 2022

Alija napisał(a)

Piękne, ale rzeczywiście strasznie równocześnie.
W Twoim ogrodzie już bardzo kwieciście, pięknie już kwitną pierwsze kwiaty, u mnie dopiero się przymierzają.
A takie stojaczki też często robię, dobrze się sprawdzają gałązki z leszczyny.

Teraz widzę, że Twój patent z leszczyną to bezpieczniejszy
Roocika 19:45, 21 lut 2022

Zuzia, to zrób szałas z tych patyków,myślę, że ich nie powstrzymasz
antracyt 19:58, 21 lut 2022

O nie, szałasu nie chcę... za mocno się męczyłam przy ich transporcie do domu, żeby teraz odpuścić
Agatorek 21:11, 21 lut 2022

antracyt napisał(a)

Kombinuję co zrobić, żeby ją powstrzymać. Może porządnie opalić jej części które do ziemi wcisnę? Jakiś sposób musi być na nie.

Mój eM robił mi płotek (tymczasowy) na rabatkę (przeciwpiesiowy, z siatki leśnej) i wziął gałązki wierzbowe. Niektóre paliki miały za jakiś czas listki
Basieksp 21:48, 21 lut 2022

A taka radość była z tych patyków a tak na poważnie, to pomysł z opalaniem mógłby się sprawdzić albo pozwolić im jeden sezon wypuścić te listki, myślę, że nie zdążyłyby się mocno ukorzenić, tylko czy będzie to fajnie wyglądało?
Gruszka_na_w... 21:55, 21 lut 2022

Przecież te podpórki zapewne będą jednosezonowe. Po co się martwić tym, że wypuszczą korzonek, czy listki? A jeśli planujesz je jako wielosezonowe, to jesienią możesz je wyciągnąć z ziemi i przechować w szklarni. Przez te kilka miesięcy nie wypuszczą potężnych korzeni.
Świetny miałaś pomysł. Dumałam właśnie jak zrobić podpórki dla fasoli tycznej. Bułgarka mi się zamarzyła.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Magara 23:28, 21 lut 2022

antracyt napisał(a)
Dobrze, że męzaty nie widział który samochodem i w jaki sposób przywiozłam je do domu(te "patyczki" mają sporo ponad 2m długości)

Zuza, po raz kolejny dochodzę do wniosku, że my jednak mamy wspólnego męża

antracyt 06:32, 22 lut 2022

Agatorek napisał(a)

Mój eM robił mi płotek (tymczasowy) na rabatkę (przeciwpiesiowy, z siatki leśnej) i wziął gałązki wierzbowe. Niektóre paliki miały za jakiś czas listki

No widzisz, czyli tylko niekóre, jest nadzieja