Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

antracyt 16:53, 16 mar 2022

lilarose napisał(a)
czyli mówicie, że czas na bratki? ja zawsze się rozglądam za nimi zbyt późno, jak są dostępne nędzne resztki- wcześniej ludzie na balkony i do przydomowych ogródków najładniejsze zgarną zanim ja na działkę zacznę chodzić.

U mnie mają ciepło od antracytowej elewacji, a do tego przymrozki zapowiadają raczej minimalne. Szał kolorów bije po oczach z każdej kwiaciarni, no po prostu musiałam już je nabyć
antracyt 17:04, 16 mar 2022

Martka napisał(a)
Podziwiam brateczki i łączkę krokusową, przeurocza! Ja w tym roku - po raz pierwszy od kilku lat - bratków nie nabyłam, bo myślałam, że środki bratkowe zainwestowałam na jesieni w cebule. Tymczasem cóż, oglądając zdjęcia Waszych bratków mięknę W zeszłym roku ciemnofioletowe, te drobne kwitły nawet przez większą część lata jeszcze. Rudbekia bardzo ciekawa, takie wysokie pałki - świetne na jesienne rabaty

Cebulowe (prócz wczesnych maluchów) w większości rozkręcają się w połowie kwietnia. Moim zdaniem przynajmniej jakaś malutka bratkowa kompozycja pomaga dotrwać do efektu WOW
Drobne bratki kwitną zdecydowanie dłużej, u mnie też do lata wytrzymują. Na początku czerwca przenoszę je na rabaty, donice przy drzwiach frontowych wypełniam różnymi odmianami komarzyc, a koryta tojeścią rozesłaną. Zamieniam kolor na zieleń.
antracyt 17:17, 16 mar 2022

Jeżeli chodzi o zakupy w Obi, Netto i Dino, to jakoś często trafiam na podsuszone bratkowe resztki. Zresztą sadzonki w 10cio pakach są przeważnie dużo mniejsze, od tych kupowanych na sztuki i ostatecznie trzeba ich więcej wsadzić, żeby od razu uzyskać zadowalający efekt. Chociaż jako wypełniacz przestrzeni między innymi nasadzeniami bardzo je lubię

Magda, irysy kupiłam w Auchan. O dziwo, wybór niewyschniętych kłączy w kolorach wszelakich był naprawdę duży.

Prócz niebieskości na froncie, zrobiłam jeszcze jeden malutki bukiecik w kolorach zupełnie odmiennych Ten mogę podziwiać z tarasu
Kokesz 18:32, 16 mar 2022

Zuza Ty chyba bardzo lubisz kury
Agatorek 22:47, 16 mar 2022

antracyt napisał(a)
Też tak myślę

W końcu znalazłam chwilę i wysiałam pomidory, a do tego jeszcze kilka papryk. Obawiam się, że te drugie będą miały trochę za mało czasu na odpowiednią produkcję owoców, ale niestety poprzedni wysiew uśmierciłam prawie w 100%.
A na ostateczne wypędzenie z ogrodu zimy zakupiłam sobie odrobinę niebieskości

Ale śliczności

Krokusikowa łączka też piękna.
Muszę w przyszłym roku gdzieś te maleństwa posadzić (tzn jesienią na przyszły rok ).
antracyt 10:38, 17 mar 2022

Aga, krokusy w ogrodzie muszą być

Renia, coś w tym jest, lokalizacja ogrodu zobowiązuje Akurat te kury cały sezon siedzą pod drzewem, tylko na zimę przeprowadzają się na tarasik pod saunę. Reszta czeka na ciepłe dni w drewutni.
antracyt 10:45, 17 mar 2022

Mam pytanie do posiadaczek mini oczek wodnych - kiedy zaczynacie je czyścić?
Mgduska 11:14, 17 mar 2022

Jak lód z nich zejdzie

Nie mam wcześniejszych doświadczeń, pierwszy raz mam oczka z wodą zostawioną na zimę. W misie na tarasie mam pijawki, więc prawdopodobnie wyczyszczę je do zera. W gruncie na razie warstwa lodu ma grubość 2-3 cm. W dzień rozbijam, w nocy zamarza od nowa, więc nic nowego chyba jeszcze nie urośnie. Tak myślę, że jeszcze jest czas?
April 14:45, 17 mar 2022

Ja też mam jeszcze dużą taflę lodu w swojej misie. Trochę trudno taki niemal 1,5 metrowy lodzik wyciągnąć bez uszczerbku dla roślin. No chyba że rozpalę ognisko obok Albo pobiegam z czajnikiem jak tu niektóre bardziej pomysłowe
W mojej misie chyba nic nie żyje...
antracyt 15:01, 17 mar 2022

U mnie tylko w jednym oczku jest jeszcze lód. O dziwo, jest ono bardziej na słońcu. Sporo glonów namnożyło się w tym, które jest w półcieniu. Raczej cała woda będzie w nim do wymiany, bo zapach przy wyciąganiu glonów, delikatnie mówiąc, nie jest najfajniejszy. Mam nadzieję, że chociaż to, co w donicach odbije. Drugie jest trochę głębsze i tu spod lodu wystają zielone fragmenty roślin, więc jest nadzieja, że coś przeżyło. Skoro waszych jeszcze nie ruszacie, to też poczekam.