Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

galgAsia 14:05, 19 kwi 2022

Zuzu, a epimedium to dużo miejsca potrzebuje? Czy raczej jest wiotkie i smukłe i wszędzie się zmieści...? bo tak kusicie i kusicie...
mirkaka 14:49, 19 kwi 2022

Epimedium piękne, takiego jeszcze nie widziałam, ja mam takie zwykłe, czerwone, ale jeszcze nie wyłazi z ziemi, a poza tym słabo rośnie i krótko kwitnie, nie widać tych kwiatuszków takie niziutkie i malutkie.
Moje ŚŚ jeszcze bieli nie pokazuję, u nas zimniej trochę, słońce niby jest ale b zimno.
Szałwie w szklarni fajne, to jednoroczne, przesadzisz potem na rabaty?
I cudne te narcyzki białe, moje jeszcze daleko w polu
Mgduska 14:59, 19 kwi 2022

antracyt napisał(a)

Skoro oszalałaś na jego punkcie, to nie pozostaje nic innego tylko zakupić do ogrodu

Szałwie należą do mieszańcowych, wrażliwych na zimno. Jedna to na pewno Amante, a druga chyba Love and Wishes. Niestety nie udało mi się ich rozmnożyć, więc chucham na nie i dmucham

Zuza, ja niedawno urwałam czubki z mojej Amistad, którą ukorzeniłam jesienią i te czubki też mi się ukorzeniły, jeszcze szybciej nawet. Chuchać chuchaj, ale zrób sobie też nowe sadzonki
A moją Wishes & Kisses wyniosłam na trochę na dówr i zapomniałam zabrać do domu na noc, połowa się zmarnowała. A trzymałam w domu całą zimę. No straszne wrażliwce.
antracyt 19:36, 19 kwi 2022

galgAsia napisał(a)
Zuzu, a epimedium to dużo miejsca potrzebuje? Czy raczej jest wiotkie i smukłe i wszędzie się zmieści...? bo tak kusicie i kusicie...

Podobno jest zadarniające, ale u mnie to raczej wiotkie i odrobinę smukłe Niby przybiera na masie, ale nie bardzo nachalnie.
Ja wcale nie kuszę, tylko relacjonuję kwitnienie
antracyt 19:47, 19 kwi 2022

mirkaka napisał(a)
Epimedium piękne, takiego jeszcze nie widziałam, ja mam takie zwykłe, czerwone, ale jeszcze nie wyłazi z ziemi, a poza tym słabo rośnie i krótko kwitnie, nie widać tych kwiatuszków takie niziutkie i malutkie.
Moje ŚŚ jeszcze bieli nie pokazuję, u nas zimniej trochę, słońce niby jest ale b zimno.
Szałwie w szklarni fajne, to jednoroczne, przesadzisz potem na rabaty?
I cudne te narcyzki białe, moje jeszcze daleko w polu

Szałwie trafią na rabaty po przymrozkach.
Te malutkie białe narcyzy, to kilka lat temu wysadziłam z doniczki i pięknie się namnażają, tylko zaczynają dość wcześnie kwitnąć, a są wrażliwe na przymrozki. Zdarzały się wiosny, że mróz je ściął zanim otworzyły kwiaty. Teraz, przy złych prognozach zapobiegawczo przykrywam je przezroczystym wiadrem
Jeżeli chodzi o epimedium, to moim zdaniem dobrze widoczne kwiaty ma 'Niveum', tylko ono też traci liście na zimę.
U Ciebie może i zimniej, ale na pewno nie tak sucho jak u mnie. Dzisiaj znowu musiałam podlewać skrzynie warzywne i truskawki, a cała reszta w kolejce czeka.
antracyt 19:56, 19 kwi 2022

Mgduska napisał(a)

Zuza, ja niedawno urwałam czubki z mojej Amistad, którą ukorzeniłam jesienią i te czubki też mi się ukorzeniły, jeszcze szybciej nawet. Chuchać chuchaj, ale zrób sobie też nowe sadzonki
A moją Wishes & Kisses wyniosłam na trochę na dówr i zapomniałam zabrać do domu na noc, połowa się zmarnowała. A trzymałam w domu całą zimę. No straszne wrażliwce.

Szkoda tych zmarnowanych, ale skoro masz takie do nich zielone palce, to produkuj następne Kurcze, ja kilka gałązek wsadzałam w ziemię, ale nie przeżyły bidule.
Tyle mam doniczek do ogarnięcia, że mam wrażenie jakbym przy każdym przeglądzie coś zapomniała podlać, przestawić, przepikować, a następne rośliny już wychodzą z ziemi. W tym roku przesadziłam z doniczkami... A żeby było weselej wpadłam dzisiaj do szkółki i przytargałam kolejnych 5
Mgduska 20:02, 19 kwi 2022

antracyt napisał(a)

Szkoda tych zmarnowanych, ale skoro masz takie do nich zielone palce, to produkuj następne Kurcze, ja kilka gałązek wsadzałam w ziemię, ale nie przeżyły bidule.
Tyle mam doniczek do ogarnięcia, że mam wrażenie jakbym przy każdym przeglądzie coś zapomniała podlać, przestawić, przepikować, a następne rośliny już wychodzą z ziemi. W tym roku przesadziłam z doniczkami... A żeby było weselej wpadłam dzisiaj do szkółki i przytargałam kolejnych 5

Ja tak mam z wysiewami, nie mam już ziemi, ani miejsca, ale jak tylko przywiozę ziemię, zamierzam wysiać następne kwiatki Ale co mam zrobić, jak cynie i lwie paszcze chcą już kwitnąć? Muszę wysiać następną porcję, żeby jeszcze coś mi kwitło latem.

Szałwię trzeba ukorzeniać w domu, pod kloszem albo foliowym woreczkiem, muszą mieć ciepło i wilgotno.

Dziś robiłam przegląd dalii - dobrze im w tych foliówkach, ale wyobraź sobie, że chyba mi padła Cafe - jedna z najlepiej przechowujących się do tej pory. No chyba, że taka jedna bezimienna to też Cafe.
Kokesz 20:04, 19 kwi 2022

Zuza, nakrywaj te sadzonki chociażby słoikami, będą miały wilgoć i na pewno się przyjmą.
Swoim obrywam też wszystkie liście i zostawiam jeden max dwa, które i tak przycinam o połowę.
Z mojej szałwii "biskupiej" tej jedynej, która mi została z nasion, pobierałam już takie tyci mikruski a wszystkie żyją
antracyt 20:14, 19 kwi 2022

Dobra, namówiłyście mnie Dziewczyny jutro spróbuję po raz ostatni. A do czasu ukorzenienia, trzymacie je na słońcu, czy raczej bardziej w cieniu?

Cafe szkoda, trzymam kciuki, aby bezimienna okazała się imienna.
U mnie nie obudziły się Irish Pinwheel, a z nowych Hi Trio. Pozdlewałam je oszczędnie jak całą resztę, ale karpy zgniły. Zrób zdjęcie swoich woreczków, ciekawa jestem tego sposobu.
antracyt 20:24, 19 kwi 2022

Wspomniałam już o tym u Helen, ale tutaj też rzucam temat
Drogie dziewczyny z Poznania, okolic i nie tylko Może jakieś wiosenne spotkanie w końcu uda się zorganizować? Do tego wymianę nadmiarów zrobić? Za chwilę w arboretum kórnickim rozszaleją się magnolie, to również idealny pretekst do spotkania Co Wy na to?