Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

nicol21 19:03, 04 maj 2022

Nadrobiłam Ależ masz już wszystko duże, nawet ta jedno kwiatowa magnolia duża się wydaje.
Zapisałam nazwę tej pachnącej . Coraz częściej zwracam uwagę na zapach - róża Gertrude Jekyll mnie tego nauczyła
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
antracyt 09:01, 05 maj 2022

Dla mnie zapach też bardzo ważny.
Gertrude Jekyll jeszcze nie wąchałam, ale jak trafię, to się nie będę powstrzymywać
Gosialuk 00:03, 06 maj 2022

Lubię pachnące róże. Szkoda, że te okrywowe nie pachną.
antracyt 08:46, 06 maj 2022

Moja Swany lekko pachnie.
Ciekawe, może jednak są jakieś odmiany okrywowych o silniejszym zapachu.
Mgduska 08:53, 06 maj 2022

Weneda pachnie i to naprawdę uczciwie, bo zapach jest wyczuwalny bez chodzenia na czworaka. Myślę, że można ją zaliczyć do okrywowych, bo rośnie nisko, a dość szeroko. I ten zapach jest bardzo ładny.
antracyt 11:43, 06 maj 2022

Pospacerowałam sobie z poranną kawą po ogrodzie. Po wczorajszym, lekkim deszczu zrobiło się przyjemnie soczyście. Jeszcze kilka dni takich opadów i rośliny byłyby zadowolone.
Zaczynają lilaki, maluszki nn na hamakowej i Krasawica na wiejskiej. Te pierwsze mocno podkrzesałam od dołu. W nogach mają mają prawie same irysy i liliowce, muszę coś o kontrastowych liściach dosadzić. No i w koncu pozbyć się tej trawy za nimi.

antracyt 11:56, 06 maj 2022

Dalie na rabatach. Na razie w doniczkach, ale nocują już na miejscach docelowych

Na froncie mam 2 fotergille. Bardzo je lubię za wszystko, za pokrój, wiosenne kwitnienie, jesienne przebarwienia

Na koniec jak zwykle różanka i otoczenie leśnej (z patyczkiem wiśni w kadrze)
Nie zdążyłam odświeżyć frontu drewutni, a teraz już tam się nie wcisnę z pracami...muszę do kolejnego przedwiośnia czekać.

Roocika 13:02, 06 maj 2022

Zuziu, ciekawie wygląd ta fortegilla i już masz bzy... Muszę się wybrać na spacer i sprawdzić czy u nas się rozkręcają.
Kokesz 13:55, 06 maj 2022

Pięknie

Lekki deszczyk mówisz...U nas była burza z piorunami. Dolało bardzo ładnie
Mgduska 13:57, 06 maj 2022

Bujnie, soczyście i pięknie A wiesz Zuza, raz czegoś szukałam na forum, jakiegoś gatunku i wyszukiwarka podsunęła mi zdjęcie z długą rabatą - o, jak ktoś ma ładnie, myślę - to była Twoja długa rabata
Fotergilla jest śliczna. Ale do magnolii nikt mnie nie przekona, jedyne, co mi się w nich podoba, to pokrój. Kwiaty nie - wielkie, nachalne, jak z plastiku, nie lubię. Zapach doceniam. Takie delikatne drobiazgi, jak choćby fotergilla - to co innego
Bzy uwielbiam, ale tak ciężko jest kupić ładną sadzonkę, że wciąż mam tylko jednego. Odmian o ciemnych kwiatach w ogóle nie widzę nigdzie, albo żałosne drapaki, które zakwitną za 5 lat, o ile przeżyją konkurencję wszystkiego. Co roku namierzam się na wykopki pod miastem, gdzie można trafić na dziko rosnące fajne odmiany. I chyba nie ma innego wyjścia