Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

antracyt 09:59, 23 sie 2022

roma2 napisał(a)
I TU chcę się ujawnić stara, dawno nie bywsza na forum. Pięknie, kwieciście, mądrze. No cudnie!

Witaj Romo Cieszę się, że Ci się u mnie podoba.
A wiesz, że ja Twoją Komendówkę podczytuję od dawna po cichu? Pierwszy raz zajrzałam kilka lat temu w poszukiwaniu informacji o hortensji pnącej i tak mi się Twoje pisanie i otoczenie zielonego domku ogrodnika spodobało, że przeczytałam wszystko od początku i cały czas śledzę Ostatnie zdjęcia wstawiłaś przepiękne. Szkoda, że tak mało czasu masz na forum, chociaż wiadomo, są sprawy ważne i ważniejsze.
antracyt 10:20, 23 sie 2022

Martka napisał(a)

Zuzo, trochę, albo nawet bardzo rozjeżdża mi się Twoje stwierdzenie o nudzie z tymi tu obrazkami. Ja nie mogę się napodziwiać. Dzięki, bo osłodziłaś mi poranek Jeszcze w dodatku czytam, że deszcz spadł. Świetna wiadomość! U mnie nie, ale lało tydzień temu, dramatu nie ma mimo wysokich temperatur.

Jeszcze raz żółty pomponik(lekko już sfatygowany), tym razem w towarzystwie LaLuny. Bardzo lubię to zróżnicowanie daliowe

antracyt 10:22, 23 sie 2022

Kokesz napisał(a)
Zuza gdzie Ty nudę widzisz, się pytam masz pięknie, kolorowo i na bogato

U mnie hortensje mają zwieszone kwiatostatu od deszczu.
Vanilka to prawie leży na stożkach buksowych, nie zdążyłam założyć obręczy podtrzymujących.

Wstawiłam u się fotki, tego miejsca o którym nie zdążyłam pogadać

Przejrzałam jakiś czas temu mój wątek z tego roku, próbowałam odnaleźć nazwy odmian zakupionych roślin(że też przestałam je zapisywać w jakimś innym miejscu...) i stwierdzam, że kadry wciąż te same, czyli jednak lekka nuda a ze kolorowo i miejscami na bogato to fakt

Zdjęcia widziałam. Odezwę się na Twoim wątku.
antracyt 10:28, 23 sie 2022

Mgduska napisał(a)
Podpisuję się pod Koleżankami - kolorowo, bogato, cudnie!

Poletko daliowe to nawet za bardzo bogato W przyszłym roku muszę stąd co najmniej 2 krzaczki usunąć i dużo lepiej całość zabezpieczyć przed połamaniem. Teraz już nie jestem w stanie podnieść tego co się położyło w środku, a mam wrażenie, że krzaki z dnia na dzień coraz wyższe i cięższe.
antracyt 10:34, 23 sie 2022

Basieksp napisał(a)
Ja tam lubię taką " nudę"
Nuda to jest u mnie, wszystko przekwitło przez te upały, czekam na marcinki a u Ciebie bogato, kolorowo, dużo jeszcze roślin pięknie kwitnie, mi się podoba

Miejscami też mi się już spokojnie robi, upały to rzeczywiście przyspieszyły. Na słonecznej części hamakowej skończyły liliowce, wycięłam mikołajki, została kępa dzielżanów i kosmosy, reszta jest zielona. Marcinki tak, jeszcze chwila i wystartują, ale do nich mi się jeszcze nie spieszy. Oznaki jesieni są, ale na razie staram się nie patrzeć w ich stronę.
Mgduska 10:35, 23 sie 2022

antracyt napisał(a)

Poletko daliowe to nawet za bardzo bogato W przyszłym roku muszę stąd co najmniej 2 krzaczki usunąć i dużo lepiej całość zabezpieczyć przed połamaniem. Teraz już nie jestem w stanie podnieść tego co się położyło w środku, a mam wrażenie, że krzaki z dnia na dzień coraz wyższe i cięższe.

Ja wciąż czekam na to bogactwo
lilarose 10:37, 23 sie 2022

antracyt napisał(a)

Ja starałam sie w tym roku robić siatkę ze sznurka, żeby rosnące dalie wbijały sie w gotowe zabezpieczenie- tak sobie mi to wyszło dlatego na przyszły rok kupię gotową siatkę i od razu ustawię daliom i jednorocznym na rabatach w warzywniku. W zeszłym roku wichura mi wyłamała u samej nasady Cafe au Lait i prawie się popłakałam, bo krzaczor był wielki i pięknie kwitł.
antracyt 10:51, 23 sie 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
U mnie znowu leje. mam już chyba przesyt deszczu. Grząsko się robi.

U mnie padało 2 dni, podlało bardzo ładnie. Piasek na nowej części przyjął wszystko. Tak naprawdę mogłoby tak jeszcze kilka dni padać. Nie wiem jak to jest z tą ziemią. Sąsiedzi zaraz obok(też na nowej części) teoretycznie powinni mieć jak my, ale u nich woda na połowie działki stoi, jezioro się robi i nie znika przez kilka dni. Czyżby gliniasty fragment im się trafił?
U Ciebie Haniu tych deszczy w ogóle więcej. Szkoda, że nie można nadmiaru chmur rozdysponować w bardziej potrzebujące rejony.
antracyt 10:53, 23 sie 2022

Mgduska napisał(a)

Ja wciąż czekam na to bogactwo

Na zdjęciach tego nie widać
antracyt 10:59, 23 sie 2022

lilarose napisał(a)

Ja starałam sie w tym roku robić siatkę ze sznurka, żeby rosnące dalie wbijały sie w gotowe zabezpieczenie- tak sobie mi to wyszło dlatego na przyszły rok kupię gotową siatkę i od razu ustawię daliom i jednorocznym na rabatach w warzywniku. W zeszłym roku wichura mi wyłamała u samej nasady Cafe au Lait i prawie się popłakałam, bo krzaczor był wielki i pięknie kwitł.

Chyba siatka ze sznurka to za słaba podpora, z kolei taka kupna to wielkie oczka musiałaby mieć, ale na pewno wytrzymałość ma większą. Muszę zimowe wieczory spędzić na poszukiwaniach sprawdzonych patentów u bardziej doświadczonych.
Strata sporego krzewu to wielki ból, mi się tak w zeszłym roku połamał zapączkowany Thomas Edison, potem nic już z niego nie wyszło.